Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553142 razy)

Offline Pabloo Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4305 dnia: 06 Luty 2021, 15:03:27 »
Zasypałbym hooper kawa i zacząłem ważyć kolbę i są tego efekty. Dzisiaj za piątym podejściem (sic!) 18/36 w 25s, smak dużo lepszy :) zmniejszyłem też siłę ubicia.
Widzę ze najsłabszym elementem jest waga. Waga suchej pustej kolby jest zmienna: 685g, 686g, 687g .
Polecicie jakaś sensowna wagę?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 06 Luty 2021, 15:09:38 wysłana przez Pabloo »

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4306 dnia: 06 Luty 2021, 16:17:35 »
Jest na forum odpowiedni wątek odnośnie wag, ale uważaj hardkorowcy mają wagi za 300 i więcej i takie jaką ja mam od majfrenda (koszt ok. 50 zł) uważają za shit,  ale sporo osób je chwali.
Porównywałem wskazania z inną,  która mam i jest ok. Zaletą są baterie paluszki aaa, na długo starczają,  w przypadku drugiej mam baterie 2xCR2032, które wymieniałem co 2 mce.

Offline MarcinK Mężczyzna

• Ekspres: Quick Mill Carola PID, V60, AP, FP
  • Młynek: Aergrind, Kazak Tura, Niche Zero
« Odpowiedź #4307 dnia: 06 Luty 2021, 16:59:26 »
Ja używam wagi z Allegro za 25 zł. Czułość 0,1g. Jak będziesz miał 30 sekund to też nie powinno być źle, może nawet lepiej ;)

Offline montecjusz

• Ekspres: Ascaso UNO PID White
  • Młynek: Fiorenzato F4 nano, Graef CM 702
« Odpowiedź #4308 dnia: 06 Luty 2021, 18:32:25 »
Jest na forum odpowiedni wątek odnośnie wag, ale uważaj hardkorowcy mają wagi za 300 i więcej i takie jaką ja mam od majfrenda (koszt ok. 50 zł) uważają za shit,  ale sporo osób je chwali.
Porównywałem wskazania z inną,  która mam i jest ok. Zaletą są baterie paluszki aaa, na długo starczają,  w przypadku drugiej mam baterie 2xCR2032, które wymieniałem co 2 mce.

Ja właśnie na mojego chińczyka czekam i się doczekać nie mogę. Miał być 02.02 i cisza. A na miejscu głównie wagi jubilerskie gdzie kolba cała nie wejdzie, więc musiałbym ważyć osobno kawę i dopiero sypać. Chociaż mam teraz ustawiony w miarę timer na młynku i powtarzalność jest całkiem zadowalająca!

Offline Makgajwer

« Odpowiedź #4309 dnia: 06 Luty 2021, 19:48:26 »
@montecjusz ja zamawiałem z dostawą z Czech i po 10 dniach była u mnie.
Zaletą tej wagi jest to, że nie musi leżeć cała na nóżkach, aby dobrze wskazywać. Ja mam małą tackę i inne wagi ponieważ wystawały oszukiwały,  a z tą nie ma problemu.

Właśnie przyszła od majfrenda kolba NPF więc jutro zaczynam testy,  chociaż można powiedzieć, że już doszedłem do wprawy dzięki pomocy uzyskanej tutaj.

Offline Makgajwer

« Odpowiedź #4310 dnia: 07 Luty 2021, 15:09:28 »
Pierwsza kawa z NPF zrobiona. Po paru sekundach ekstrakcji poleciała ładnie, może kolor nie był tak efektowny jak na filmach, może to z powodu kawy średnio palonej, ale za to kuchnia czysta znaczy nie było tryskania czy kanałowania,  chociaż bylem pełen obaw i zabezpieczyłem na wszelki wypadek boki deskami do krojenia chleba. Portafilter po odbiciu ciastka czysty i o dziwo mocno musiałem stukać w odbijak, aby ciacho wypadło.  W przypadku normalnego portafiltra przy tej samej kawie, sposobie dystrybucji czy ubijania ciacho wylatywało łatwiej.
W przeciwieństwie do zwykłego portafiltra  tu musiałem dać 20 gram vs 18.
Sitko od NPF jest wyprofilowane bardziej pionowo, na fotce po lewej stronie.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #4311 dnia: 07 Luty 2021, 17:45:25 »
Z NPFem przychodzi zwykle tzw potrójne sitko, takie, które w tradycyjnej kolbie się nie zmieści. Ale to nie znaczy, że nie możesz używać swojego starego. Ja tak używam. Potrójne grzecznie czeka w szafie.

Offline stefunk

• Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #4312 dnia: 07 Luty 2021, 20:08:30 »
Pacjent to Rancilio Epoca 2GR, z różnic od oryginału to lekko ocieplony bojler (pianka 1cm) i zastanawiam się czy to nie jest winowacja problemu...

Walczę na sitku 14g ... próbowałem 15,16,17, test monetą zaczyna być widoczny dopiero przy 17g. Jednak gdzieś wyczytałem w czeluściach forum, że ktoś ładuje do tego sitka 15g i głównie tego się trzymałem.

Przemiał parę razy udało się wstrzelić idealnie na 2 lub 2.5, ale zawsze były kanały. Próbowałem z rozbijaniem gródek, mieszaniem wykałaczką, pożyczyłem nawet dystrybutor i próbowałem nim wyrównywać, jednak prawie zawsze był jakiś kanał. Cremy wychodziły raz lepsze, raz gorsze, dramatu nie było. Oprócz tego było lekkie błoto i ciastko nie wypadało w całości, tylko zawsze sito było "obsmarkane" kawą.

Pytanie do posiadaczy oryginalnego sitka rancilio ... ile ładujecie tam kawy?

Po tych wszystkich próbach zainteresowałem się prysznicem, podczas zabawy z shotami, widziałem jakby tworzyły się na nim bąble i ostatecznie w dół leciały 3 strumienie. Byłem już prawie zdecydowany na zakup prysznica IMS, ale teraz jak ekspres trochę ostygł i puściłem wodę to wydaje się prawie idealnie.

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #4313 dnia: 07 Luty 2021, 21:06:13 »
Wygląd tego jak leci woda z prysznica zależy też od tego czy prysznic jest suchy. Na mokrym krople się łączą od razu, a na suchym jest ładnie jak tu na filimku (przynajmniej na początku).

Offline Makgajwer

« Odpowiedź #4314 dnia: 08 Luty 2021, 08:49:03 »
Z NPFem przychodzi zwykle tzw potrójne sitko, takie, które w tradycyjnej kolbie się nie zmieści. Ale to nie znaczy, że nie możesz używać swojego starego. Ja tak używam. Potrójne grzecznie czeka w szafie.
Tak, zgadza się. Rano kawa zrobiona w NPF z sitkiem podwójnym znaczy fabryczny od zestawu i zero kanałowania,  pryskania. Plusem NPF jest to, że po zrobieniu kawy nie kapie z portafiltra na tackę. Zawsze musiałem coś podstawić,  aby nie płukać tacki (oszczędność wody +ochrona środowiska [emoji3] )

Offline stefunk

• Ekspres: Rancilio Epoca DE 2GR, Lelit MaraX
  • Młynek: Mazzer, GnIOTA, Xeoleo, 1zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #4315 dnia: 08 Luty 2021, 10:37:00 »
Tak wygląda na gorąco:

Offline Makgajwer

« Odpowiedź #4316 dnia: 11 Luty 2021, 12:36:59 »
Wrzucę filmik z mojej ekstrakcji w NPF oraz jak wygląda ciastko.

Może to subiektywna opinia,  ale espresso z NPF lepiej mi smakuje niż robione w normalnym portafiltrze.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #4317 dnia: 11 Luty 2021, 13:17:11 »
Jaka kawa, makgajwer?

Offline Makgajwer

« Odpowiedź #4318 dnia: 11 Luty 2021, 13:45:12 »
@rapoh Blend 3 arabik La Storia Sellezione Speciale z Blue Orca Coffee, która świetnie się sprawdza w mojej kolbie.

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #4319 dnia: 11 Luty 2021, 13:47:50 »
Dzięki za info

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi