Pacjent to Rancilio Epoca 2GR, z różnic od oryginału to lekko ocieplony bojler (pianka 1cm) i zastanawiam się czy to nie jest winowacja problemu...
Walczę na sitku 14g ... próbowałem 15,16,17, test monetą zaczyna być widoczny dopiero przy 17g. Jednak gdzieś wyczytałem w czeluściach forum, że ktoś ładuje do tego sitka 15g i głównie tego się trzymałem.
Przemiał parę razy udało się wstrzelić idealnie na 2 lub 2.5, ale zawsze były kanały. Próbowałem z rozbijaniem gródek, mieszaniem wykałaczką, pożyczyłem nawet dystrybutor i próbowałem nim wyrównywać, jednak prawie zawsze był jakiś kanał. Cremy wychodziły raz lepsze, raz gorsze, dramatu nie było. Oprócz tego było lekkie błoto i ciastko nie wypadało w całości, tylko zawsze sito było "obsmarkane" kawą.
Pytanie do posiadaczy oryginalnego sitka rancilio ... ile ładujecie tam kawy?
Po tych wszystkich próbach zainteresowałem się prysznicem, podczas zabawy z shotami, widziałem jakby tworzyły się na nim bąble i ostatecznie w dół leciały 3 strumienie. Byłem już prawie zdecydowany na zakup prysznica IMS, ale teraz jak ekspres trochę ostygł i puściłem wodę to wydaje się prawie idealnie.