Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549674 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4185 dnia: 21 Styczeń 2021, 13:38:22 »
Na pewno młynek jest tu słabym ogniwem.Masz sitko klasyczne założone w portafiltrze? Bo do Ascaso są też w zestawie super crema, a z nich nie wyjdzie Ci prawdziwa crema.

Offline montecjusz

• Ekspres: Ascaso UNO PID White
  • Młynek: Fiorenzato F4 nano, Graef CM 702
« Odpowiedź #4186 dnia: 21 Styczeń 2021, 13:55:23 »
Super crema nawet dobrze nie wyciągnąłem z pudełka. Szkoda czasu na półśrodki ;) Używam tampera motta 58mm i oryginalnego sitka na 14g. Zastanawiam się czy problemem nie jest ten rant w środku sitka? Często widzę na ciastku, że mam kanałowanie przy ściankach. Tak jakby kawa przy samej ściance nie była dobrze ubita przez obecność tego kołnierza? Niestety tamper 58,5 nie wchodzi. Chociaż ludzie korzystają przecież z tych sitek i działa dobrze.

Z młynkiem plany życiowe się trochę posypały (ach ten COVID) więc zamiast wymieniać młynek max miesiąc od zakupu ekspresu muszę się wstrzymać narazie. Ogólnie przemiał jest wizualnie równy, a po podniesieniu żarna na podkładce zakres pozwala na realna manipulacje przy espresso. Problemem jest głównie skokowość i mam wrażenie słaba powatarzalność przemiału (poszczególne kliki nie siedzą twardo, a mają swój luz, co powoduje, że przy dotknięciu młynka łatwo odrobinę przestawić). Tak więc czaruję z tego co mam narazie, a eureka pozostaje na horyzoncie.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #4187 dnia: 21 Styczeń 2021, 18:02:58 »
Używałem przez lata sitek z rantem i nie miałem takich problemów. Jak robisz dystrybucję?

"Często widzę na ciastku" czyli gdzie? W trakcie ekstrakcji pod npf czy po oceniając resztki? Bo jak po, to nic nie zobaczysz - jak się włączy zawór trójdrożny to całe ciastko odrywa od ścianek.

Offline montecjusz

« Odpowiedź #4188 dnia: 21 Styczeń 2021, 22:09:44 »
Tak wyglada ciastko po ekstrakcji, tutaj jeszcze doszła za duża doza: dokładniejsza waga jest w drodze, na dniach będzie u mnie. To co widać przy brzegu identyfikowałem jako kanały. Rozumiem że błędnie? Jak w takim razie bez NPF ocenić czy zachodzi?

Dystrybucje robię „na szamana” bijąc o brzeg ;) leveling tool ma status przyjętego w Polsce, wiec również zaraz wejdzie do gry. Jak widać jestem na etapie kompletowania osprzętu.

Offline montecjusz

« Odpowiedź #4189 dnia: 22 Styczeń 2021, 10:23:22 »
Nie mam możliwości edycji poprzedniego, prosiłbym moda o połączenie.

W załączniku zdjęcie problemu: tak wyglada crema po dostaniu czasu koniecznego na spienianie mleka. Jak widać szału nie ma  :-(

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4190 dnia: 22 Styczeń 2021, 10:35:57 »
Czy to nie jest aby problem za małej temperatury zaparzania? Albo za bardzo zmiennej, malejącej temperatury zaparzania? Ascaso?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4191 dnia: 22 Styczeń 2021, 11:54:00 »
Musiałby ktoś posiadający większe doświadczenie, na miejscu sprawdzić,  z dobrym młynkiem czy jest to kwestia młynka, dystrybucji czy ekspresu. Jednak z tego co kojarzę to z graefa 702 zrobienie powtarzalnego espresso graniczy z cudem. 

@montecjusz spróbuj może do jakiegoś kubeczka mielić zamiast do kolby i dobrze wymieszać przemiał, zanim przesypiesz do kolby, to ponoć czasem pomaga.

@siewcu Ty chyba kiedyś walczyłeś z Graefem do espresso. Czy też miałeś wtedy podobne rezultaty?
« Ostatnia zmiana: 22 Styczeń 2021, 11:57:15 wysłana przez krystians »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #4192 dnia: 22 Styczeń 2021, 12:23:20 »
CM702 do espresso się nie nadaje. Tyle mogę powiedzieć po swoich przejściach...

Offline montecjusz

« Odpowiedź #4193 dnia: 22 Styczeń 2021, 13:39:04 »
CM702 do espresso się nie nadaje. Tyle mogę powiedzieć po swoich przejściach...

Niestety muszę się zgodzić, powtarzalność jest tragiczna, nieraz mimo zejścia niżej na młynku miałem większy uzysk z tej samej dozy. Ta regulacja jest bardzo mało precyzyjna i momentami wręcz losowa.

@Antonio Dokładnie, UNO PID, więc chyba problemu ze stabilnością temperatury większego być nie powinno? Na ten moment mam ustawione 95 stopni, myślisz, że warto iść jeszcze w górę? Przed robieniem espresso daję się wygrzać kolbie i puszczam jednego singla na pusto, żeby wszystko przepłukać. Na Twojej kawie efekty i tak są bardzo dobrej, w porównaniu do tego co miałem wcześniej ;)

@krystians spróbuję, bo rzeczywiście grudek trochę jest po przemieleniu. Tylko czy są domowe młynki które ich nie mają? Odebrałem przed chwilą leveling toola i jestem pozytywnie nastawiony. Wiadomo nie zastąpi ręcznego przemieszania przemiału, ale w warunkach ograniczonych czasowo narazie widać lekką poprawę.

Offline lukaszt2004 Mężczyzna

• Ekspres: Kolba: Lelit Anna PL41E, Automat: Nivona 756, Delonghi Magnifica S. Hario V60 01, Kawiarka Bialetti New Venus 6tz. Frenchpress.
  • Młynek: Lelit Fred PL043MMI, Melitta Calibra
« Odpowiedź #4194 dnia: 22 Styczeń 2021, 20:10:18 »
Rozumiem że błędnie? Jak w takim razie bez NPF ocenić czy zachodzi?

Kanałów jest i to z 5.

Jak dla mnie to za dużo kawy w sitku, nie uderzaj o rant, tylko kilka lekkich uderzeń z góry do dołu, o stół, kawka się wtedy świetnie ułoży.

Odbite koło w ciastu wg mnie świadczy o przyciśnięciu kawy do prysznica.

Gdybys miał Lelita z grupą 57 w ciemno by ci podał rozwiązanie. W tym ekspresie polecam znaleźć na forum "test monety".

A na szybko, to zmniejsz dozę o 1g i spróbuj. Używasz oczywiście wagi jubilerskiej?

Offline montecjusz

« Odpowiedź #4195 dnia: 23 Styczeń 2021, 11:42:07 »
Waga precyzyjna do mnie idzie, powinna być najpóźniej na początku lutego. Zaczynając zabawę nie miałem pojęcia jak istotne jest dobre odmierzenie dozy. Podobnie jak nie miałem pojęcia o wielu innych rzeczach ;)

Test monety brzmi ciekawie: Powinno mi to dać obraz tego, czy rzeczywiście sypie za dużo i pomóc ustalić dobrą dozę. Dzisiaj niestety poza domem, szybki drip z rana i w trasę. Wieczorem się pobawię.

Wielkie dzięki wszystkim zaangażowanym, ktrórym chce się podejmować dyskusje z początkującym  kawka

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #4196 dnia: 23 Styczeń 2021, 13:21:34 »
Waga jubilerska? Przesadzacie chyba z tą dokładnością.
Ja mam zwykłą wagę i tylko na początku jak zaczynałem zabawę mierzyłem,  notowałem.
Obecnie mam młynek ustawiony na 17-18 gram i sporadycznie sprawdzam i nawet jak ciastko przyklejone mam to się nie przejmuję jeśli kawa smakuje.
Kupiłem u majfrenda dwustronny dystrybutor z tamperem, na którym ustawiłem wysokość i jest ok.
Do swojego Sage i młynka miałem załączony razor,  którym czasem sprawdzam głębokość.
Na podstawie mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że trzeba dobrać do swojego sprzętu odpowiednią kawę.  Ja długo męczyłem się z Arabikami z palarni Etno Cafe, które były świeże i kosztowały nie mało i niezależnie co robiłem w sensie dystrybucji, mielenia czy ubicia za nic nie mogłem otrzymać prawidłowego czasu ekstrakcji, kremy.
Dopiero jak kupiłem blend z BlueOrcaCoffee La Storia Sellezione Speciale mam wszystko książkowe.
Ponadto ta kawa kosztuje połowę tego co wcześniejsze.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #4197 dnia: 23 Styczeń 2021, 13:25:16 »
Podpowiem Ci co zrobić - młynek sprzedać a poszukać tymczasowego używanego gastro - na pchlim targu są nawet za 300-400zł

do czasu jak kupisz porządny młynek nawet karuzela nie będzie problemem a zmarnujesz mniej kawy niż na tym Graef - a wiem co pisze - bo próbowałem na CM80 działać... i poległem...
Natomiast młyn gastro - od ręki rozwiązał problemy :D
Never Give UP †

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4198 dnia: 23 Styczeń 2021, 14:42:56 »
poszukać tymczasowego używanego gastro - na pchlim targu s

@Tasak69 ma
》tertium non datur《

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #4199 dnia: 23 Styczeń 2021, 14:54:41 »
Waga jubilerska? Przesadzacie chyba z tą dokładnością.
Ja mam zwykłą wagę i tylko na początku jak zaczynałem zabawę mierzyłem,  notowałem.
Obecnie mam młynek ustawiony na 17-18 gram i sporadycznie sprawdzam i nawet jak ciastko przyklejone mam to się nie przejmuję jeśli kawa smakuje.
Kupiłem u majfrenda dwustronny dystrybutor z tamperem, na którym ustawiłem wysokość i jest ok.
Do swojego Sage i młynka miałem załączony razor,  którym czasem sprawdzam głębokość.
Na podstawie mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że trzeba dobrać do swojego sprzętu odpowiednią kawę.  Ja długo męczyłem się z Arabikami z palarni Etno Cafe, które były świeże i kosztowały nie mało i niezależnie co robiłem w sensie dystrybucji, mielenia czy ubicia za nic nie mogłem otrzymać prawidłowego czasu ekstrakcji, kremy.
Dopiero jak kupiłem blend z BlueOrcaCoffee La Storia Sellezione Speciale mam wszystko książkowe.
Ponadto ta kawa kosztuje połowę tego co wcześniejsze.

Zamilknij :P

A tak poważnie...
Masz ekspres i młynek które nie są w stanie zrobić espresso z dobrej kawy - dlatego dobra kawa marnowała się... Jak kupiłeś kawę odpowiednią do sprzętu - to okazało się, że całkiem fajnie się dogadują ;)
I tyle w temacie...

I nie próbuj przekonywać wszystkich, że nie warto inwestować w sprzęt, w dobre ziarno, w naukę, w czas poświęcony na w/w...
WARTO!!! Jeśli masz czas, pieniądze i pasję - to warto!!!

I przy odrobinie samozaparcia - zobaczyłbyś, że da się zrobić na twoim sprzęcie lepszą kawę niż z Blueorcacaffe (żeby nie było - kupowałem od nich kawę - i uważam ją za całkiem poprawną - bez rewelacji, ale warta swojej ceny)
Never Give UP †

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi