Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1549334 razy)

Offline Kktx

• Ekspres: Gaggia new classic
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4080 dnia: 01 Grudzień 2020, 10:38:15 »
Kimbo palona 22/08/2020.

Sitka z podwójnym dnem nie mam. Nie próbowałem na podwójnym.

Większość kaw robię przez sitko z "dzyndzlem" do cremy ;) i wtedy mija parę sekund zanim kawa zaczyna płynąć przez wylewki.

Dziś przyjdzie do mnie NPF, ale to chyba też niewiele zmieni w temacie czasu przepływu.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #4081 dnia: 01 Grudzień 2020, 10:52:51 »
Mi też się ni udawało z pojedynczym sitkiem - ze względu na kształt trzeba perfekcyjnie dopasować dozę i ubicie. Na Sage wychodziło mi trochę lepiej, ale też sobie odpuściłem. Po prostu weź podwójne - jak pijesz kawę z arabik, albo małą ilością robusty to i tak nie jest mocna więc po co się bawić w mikro kawki. Teraz zazwyczaj ludzie się wahają między podwójnym a potrójnym - nie wiem po co w ogóle producenci dodają pojedyncze. ;-)
A tak przy okazji - nie znam tych nowych modeli GC ale tam ekstrakcja jest już ustawiona na 9 bar, czy trzeba też obniżać na OPV jak w prastarym modelu?

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #4082 dnia: 01 Grudzień 2020, 11:13:51 »

chodzi o sitko na podwójne espresso, nie podwójne dno

Offline Kktx

« Odpowiedź #4083 dnia: 01 Grudzień 2020, 12:35:57 »

chodzi o sitko na podwójne espresso, nie podwójne dno
Tak, wiem. Mam takowe i na nim nie próbowałem.

Offline lordlolek

« Odpowiedź #4084 dnia: 01 Grudzień 2020, 20:20:40 »
Mam prośbę o pomoc, parametry na papierze wyglądają ok (14g -> 28g, 25-28 s) ale mam bardzo duże kanałowanie tylko przy ściankach, na około ciastka, co to oznacza?
Używam sputnika jak Valerii pokazywał na filmiku, do tego npf, podwójne sitko z skośnymi ściankami, kawa to polish horse z Euro.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #4085 dnia: 01 Grudzień 2020, 20:26:45 »
@Kktx - schowaj sobie wszystkie sitka do szafy i zostaw jedynie sitko na podwójne espresso - jest to najłatwiejsze do opanowania
Kawę zakup z sprawdzonych palarni z forum - jakiś ich klasyk, na którym trenowali wszyscy przed Tobą.
Jak już to będziesz mieć to zrób test monety ile +/- kawy wchodzi do Twojego sitka i to będzie Twoja doza - staraj się mieć uzysk 2x większy w czasie 25-30 sekund.

Jak już to opanujesz to daj znać jak efekty i wtedy będziemy dalej sugerować, jeżeli coś będzie do poprawy.

@lordlolek - czy używasz tego młynka WMF do przygotowania kawy? - bo nawet przy użyciu sputnika młynek może być problemem.

Offline lordlolek

« Odpowiedź #4086 dnia: 01 Grudzień 2020, 21:12:03 »
@pmichal zaktualizowałem, mam specialite.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #4087 dnia: 01 Grudzień 2020, 21:13:28 »
@lordlolek - nagraj film w takim razie z przygotowania i samej ekstrakcji, bo na papierze ciężko będzie ocenić jak to wygląda.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #4088 dnia: 02 Grudzień 2020, 14:59:13 »
Mam prośbę o pomoc, parametry na papierze wyglądają ok (14g -> 28g, 25-28 s) ale mam bardzo duże kanałowanie tylko przy ściankach, na około ciastka, co to oznacza?
Używam sputnika jak Valerii pokazywał na filmiku, do tego npf, podwójne sitko z skośnymi ściankami, kawa to polish horse z Euro.
jaki tamper i jakie sitko?

Offline Kktx

« Odpowiedź #4089 dnia: 02 Grudzień 2020, 16:07:27 »
Kawę zakup z sprawdzonych palarni z forum - jakiś ich klasyk, na którym trenowali wszyscy przed Tobą.
Jak już to będziesz mieć to zrób test monety ile +/- kawy wchodzi do Twojego sitka i to będzie Twoja doza - staraj się mieć uzysk 2x większy w czasie 25-30 sekund.

Jak już to opanujesz to daj znać jak efekty i wtedy będziemy dalej sugerować, jeżeli coś będzie do poprawy

Zrobiłem dziś test na podwójnym sitku. Z 16g kawy (mielenie na stopniu 18@niche), dobrze ubite,wyszło mi 30g kawy po 15s.

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #4090 dnia: 02 Grudzień 2020, 18:09:56 »
No to miel coraz drobniej, aż dojdziesz do czasu jak poradził pmichal. I dopiero wróć ;)

Offline lordlolek

« Odpowiedź #4091 dnia: 03 Grudzień 2020, 02:08:29 »
Tamper od Metiu robiony na zamówienie przez poprzedniego właściciela, sitko rancilio, podwójne, o takie: https://store.pidsilvia.com/image/cache/catalog/Silvia-basket-00102-500x500.JPG
Ale chyba miałeś dobrą intuicje @Koziołek, zauważyłem że mi sie "telepie" tamper na boki, dzisiaj zwiekszylem dozę z 14 na 15 i dużo lepiej wychodzi, kanały znikły. Jak się okazało przez małą dozę (choć w teorii te 14 g to zalecane do tego sitka) tamper już się nie mieścił przez zwężające się ścianki i nie ubijał całości.

Offline Koziołek

« Odpowiedź #4092 dnia: 03 Grudzień 2020, 10:34:50 »
Dopasowany tamper jest istotny.

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #4093 dnia: 03 Grudzień 2020, 11:10:30 »
Na początku masz kanałowanie sądząc po ciastku, po zmianie ustawień i zakładam uwzględnieniu retencji młynka ekstrakcja trwa ok 15s.
Trochę zbyt szybko, zmień ziarna, zmiel jednak drobniej, popróbuj w ostateczności z ilością kawy w sitku lub siłą ubicia. Mokre ciastko to ostatnie czym bym się przejmował.
Zszedłem na drobniejsze mielenie i już przez dwa dni na 16 g mam 40 g naparu w ciągu 30 s, jednakże za każdym razem ciacho mokre i przyklejone do prysznica :-( Chociaż kawa dobra, mocna i jest pianka.

Offline Koziołek

« Odpowiedź #4094 dnia: 03 Grudzień 2020, 13:53:19 »
Może po czasie zawór nie będzie odsysał wody tak mocno znad ciastka i przyklejał do sitka. Co do mokrego ciastka... jak szybko odpinasz kolbę? Od razu po zakończonej ekstrakcji? Może spróbuj po wypiciu naparu ;) i sytuacja będzie nieco bardziej złagodzona w kolbie [emoji38]

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi