Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1550372 razy)

Offline loubou89

• Ekspres: SAGE Bambino Plus
  • Młynek: 1Zpresso JE
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4065 dnia: 28 Listopad 2020, 15:32:37 »
Jakoś tak brzydko Ci to leci z kolby. Ciężko przy takim strumieniu zrobić dwie filiżanki na raz. Dzisiaj w końcu poproszę żonę o nagranie filmiku od a do z.

Aktualnie osiągam to co zamierzałem- całkiem sensowną dozę. Ale możliwe to jest tylko na koszyku do podwójnego espresso. Na pojedynczym jest niby w punkt ale smak kawy słaby.

Standardowo mielenie (zależnie od kawy 58-61 klikniec), 18.1g kawy, 30 sekund i 38-39g napoju. Piękna wysoka crema i całkiem przyjemny smak.

Teraz pora na naukę latte art, tyle że spienianie mleka w automacie daje gęstą piane na końcu i ciężko tym "malowac"

Offline Makgajwer

• Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
« Odpowiedź #4066 dnia: 28 Listopad 2020, 19:19:44 »
Ja nie robię do 2 filiżanek tylko z 16-18 g na podwójnym sitku jedną kawę. Lubię mocną i czasem dodaje na górę trochę spienionego mleka.
Spienianie działa super tylko trzeba ustawić pianę ma max i temp. na 2gi stopień.

Offline kasprzenko

• Ekspres: Delonghi Dedica EC685
  • Młynek: ostrzowy Bosch
« Odpowiedź #4067 dnia: 28 Listopad 2020, 20:53:14 »
Witam. Mam problem z moim zestawem DeLonghi dedica 685 + graef cm702. Przeczytałem dość sporo wątków na forum, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje dolegliwości. Dotąd parzyłem kawę przy pomocy zwykłego sitka ciśnieniowego oraz młynka elektrycznego z ostrzami, kawę kupowałem ziarnistą w Biedronce i wszystko mi smakowało (pijam tylko americano), natomiast  pewnym momencie zapragnąłem czegoś więcej. Zauroczony NPF na YouTube (głównie wyglądem sączącej się kawy) oraz opiniami na temat bezciśnieniowego sitka, zamówiłem sobie takie cudo na aliexpress, zakupiłem młynek i tu pojawia się problem: pierwsze próby espresso: ogromna kwasota, nie do przełknięcia. Zamówiłem więc świeżo paloną kawkę, taki zestaw sześciu różnych kaw po 100g. ( Myślę sobie: wybiorę sobie coś na przyszłość pod moje upodobania smakowe.) Ponieważ nie przepadam na espresso, zacząłem od razu testy z americano.I tutaj kolejna porażka: kwasoty nie ma, ale jest dość mocna goryczka i ogólnie kawa wychodzi bardzo intensywna, nieprzyjemna w smaku. Ponieważ forum dość mocno przestudiowałem, to zdaję sobie sprawę że mój zestaw to się raczej do prawdziwego espresso nie nadaję, natomiast wywnioskowałem (może błędnie) że jeśli wcześniej kawa mi smakowała, to lepszy młynek i lepszy PF może mi dać choć odrobinę lepsze efekty. Nadmienię również że, testowałem różne mielenia, różne czasy ekstrakcji, różne dozy (od 7g do 16g), różne siły ubicia, różne ustawienia temperatury ekspresu, nagrzewanie ekspresu przez 30min, zawsze robię płukanie grupy, ratio czasami nawet wychodziło mi książkowe 1:2. Za każdym razem jednak kawa jest niesmaczna. Czy jest jakaś szansa dla tego zestawu i problem leży po mojej stronie czy dać sobie spokój i szkoda dalej marnować ziarenka?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Offline loubou89

• Ekspres: SAGE Bambino Plus
  • Młynek: 1Zpresso JE
« Odpowiedź #4068 dnia: 29 Listopad 2020, 08:53:18 »
Oj nie, piana na środkowym poziomie i temperatura również na środku a i tak jest wg mnie za gęstą. To na najwyższym poziomie spieniania to musi być zdecydowanie za dużo gęstej piany jak dla mnie.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #4069 dnia: 29 Listopad 2020, 09:22:25 »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #4070 dnia: 29 Listopad 2020, 11:00:46 »
@kasprzenko jak by to powiedzieć żeby nie być niegrzecznym, masz zabawkowy ekspres który nie będzie miał ani stabilności ani właściwej temperatury, możesz spróbować dłużej go nagrzewać. Do tego masz plastikowy młynek, który u mnie również prowadził do kwasu w filiżance, możesz kalibrować go dodatkowymi podkładkami, są tu o tym wątki. Zadbać o dobrą kawę pozbawioną kwasowości, Brazylia na początek. Podsumowując musisz mieć świadomość niedostatków sprzętu i próbować je równoważyć większą pracą baristy, efekty raczej i tak nie będą powtarzalne na tym zestawie.
Dodatkowo widać, że polubiłeś mocno wodnisty napar z sitka super crema z mlekiem a to co leci z NPFa tna filmach to gęsty i esencjonalny napar, co nie znaczy, że nie zmienisz upodobań. Od Cappuccino tylko dwa kroki do espresso macchiato, a dalej już tylko jeden do espresso.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2020, 11:06:34 wysłana przez mlopus »

Offline bellator

• Ekspres: Lelit MaraX PL62X
  • Młynek: Lelit PL72
« Odpowiedź #4071 dnia: 30 Listopad 2020, 16:46:06 »
Mam Marę PL62x + Lelita PL272. Przy zmieleniu kawy na 7 i nawet mocniejszym tamperowaniu kawa leci zbyt szybko. Przy 6.5 ma problem żeby się przecisnąć. Często też crema jest znikoma. Sam już nie wiem co robić. Do sitka 18g. wsypuję 17.5-18g. kawy,

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #4072 dnia: 30 Listopad 2020, 17:01:38 »
Jaką masz kawę?
Masz dwa wyjścia. Zwiększyć dozę przy przemiale 7, lub zmniejszyć przy 6.5.

Offline bellator

« Odpowiedź #4073 dnia: 30 Listopad 2020, 17:12:03 »
Akurat dostałem w prezencie. Nic specjalnego, ale tragedii nie ma Starbucks Espresso Blonde Roast  [emoji38]

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #4074 dnia: 30 Listopad 2020, 17:27:19 »
Zobacz jak z większą dozą na ustawieniu 7 będzie.

Jaki w tej chwili masz uzysk i czas?

Offline Kktx

• Ekspres: Gaggia new classic
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #4075 dnia: 01 Grudzień 2020, 10:00:26 »
Witam.

Chciałbym podpiąć się pod temat. Otóż, próbuję robić espresso w Gaggia Classic pojedyncze sito + Niche Zero.

Kimbo Gold miele na 17-18 stopniu - 8-8,5g (przy drobniejszym przemiale działa jak ślepe sito).

Można powiedzieć, że natychmiast kawa przelatuje przez sito i w 10s mam pełny kubek 90ml.

Co robię nie tak?

Ew. zdjęcia i filmy nakręcę :)

Offline bellator

« Odpowiedź #4076 dnia: 01 Grudzień 2020, 10:04:48 »
To podobny problem jak u mnie ;) Na szczęście kończę tą kawę i będę kupował 1kg czegoś innego. Do sitka 18g wsypałem ~18.2g i niestety też za szybko przelatywało. Dzisiaj próbuję z mniejsza ilością kawy i drobniejszym zmieleniem.

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #4077 dnia: 01 Grudzień 2020, 10:07:26 »
Używałeś wcześniej tego pojedynczego sitka? Podwójne jest łatwiejsze do opanowania.
Druga sprawa - czy ta Kimbo jest świeża? Ja bym radził jednak użyć kawy z palarni, świeżej.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #4078 dnia: 01 Grudzień 2020, 10:09:07 »
Hm.. Pewnie kawa jest stara... Do espresso musi być świeżo palona.
Łatwiej jest się nauczyć robić kawę na podwójnym (nie z podwójnym dnem) sitku, pojedyncze jest dość wredne.. Młynek masz dobry, maszyna się nadaje, czyli zostaje do zmiany kawa/sitko.

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #4079 dnia: 01 Grudzień 2020, 10:10:35 »
Kiedy była wypalona ta Kimbo? Często tak się zdarza jak kawa jest zleżała, do tego mała doza i kubek pełny w momencie. Spróbuj zwiększyć dozę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi