Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552197 razy)

skansen

• Gość
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3960 dnia: 09 Listopad 2020, 15:41:24 »
Załóż ślepe sitko, uruchom ekstrakcję i będziesz miał obraz jak buduje ciśnienie... Na kawie wcześniej mielonej raczej nie uzyskasz sensownych rezultatów.

Vitalista

• Gość
« Odpowiedź #3961 dnia: 09 Listopad 2020, 16:01:24 »
Dziękuje, na ślepym pięknie buduje ciśnienie, a więc przemiał...

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3962 dnia: 09 Listopad 2020, 21:56:41 »
Z gardła wydobył przeciągłe "miaaałł" i przewrócił się leniwie na drugi bok.

Offline B737

• Ekspres: ECM Classika II PID <- Ascaso Arc
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #3963 dnia: 10 Listopad 2020, 12:10:37 »
Panowie, robię kawę na zestawie jak w stopce. Generalnie często jest ok, ale jednak nie zawsze. Do ważenia dozy używam taniej wagi kuchennej. I wyniki są bardzo różne, tzn. czasem ekspres się wręcz zapcha (za mocno ubite? za duża dawka?) a czasem leci jak oszalała. Generalnie to tak:

1) taruję na wadze portafiltr
2) mielę kawę na odpowiednich ustawieniach (cięzko się je ustawia na skali bez oznaczeń) bezpośrednio do polafiltra i waże - gdy mam 17g, kończę mielenie
3) wyrównuję kawę palcem po całej powierzchni i ubijam tamperem metalowym (nie wiem jak jednolitą siłą, staram się mniej więcej zbliżoną)
4) zapinam do grupy i włączam. początkowy uzysk jest po 4-5 sekundach, czasem leci idealnie, czasem - prawie w ogóle. ważne - czasem tak jest nawet jak robię dwie kazy pod rząd z taką samą dozą, więc to raczej nie kwestia np. starzenia się kawy i braku dostosowania ustawień młynka pod to.

I teraz nie wiem jak podejść do eliminowania potencjalnych przyczyn, które zidentyfikowałem:

1) niedokładna dawka kawy i mocne wahania pomiaru wagi - kupno nowej (czasem potrafiltr mi pokazuje tarę 367 g, czasem 368g, czasem 369 g, ale zawsze jak położę na powrót potrafiltr na wagę to jest 0 g - nie wiem, jakie może mieć rozjazd w pomiarze dozy kawy...),
2) nierówna siła ubijania - kupno tampera z manometrem :)
3) krzywe ubijanie - raczej nie to, brzegi tampera są równo do krawędzi portafiltra
4) inne?

Jakbyście w kolejności rekomendowali sprawdzić co i jak, najlepiej oczywiście bez zbędnego wydawania kolejnych złotówek? Coś mi jednak mówi, że to ta waga...

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #3964 dnia: 10 Listopad 2020, 12:14:59 »
Możliwe że to wina wagi - powinna mieć dokładność do 0,5 g, albo do 0,1 g. Na zwykłej kuchennej błąd pomiaru pewnie jest większy od 0,5 g. Pewnie waży niedokładnie takie lekkie ciężary.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #3965 dnia: 10 Listopad 2020, 12:18:30 »
Możesz bez wagi - miel tyle żeby bez ubijania po wyrównaniu było równo z rantami. Ubijasz i patrzysz co leci, proponuję zacząć od drobniejszego przemiału żeby wręcz kapało z portafiltra, później delikatnie zwiększać grubość. Zapewne też będzie dręczyć Ciebie kanałowanie, dlatego jeśli nadal będziesz mieć problemy zbieraj na lepszy młynek i później ekspres.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #3966 dnia: 10 Listopad 2020, 12:50:09 »
1- waga się przyda, potrzebujesz coś dokładniejszego niż to co masz (2 gram różnicy to sporo)
2 - jeszcze nie jesteś na tym etapie aby taka inwestycja miała sens
3- lżejszy tamping pozwala łatwiej zachować poziom
4 - młynek masz taki sobie. Spróbuj poprawić dystrybucję robiąc WDT takim urządzeniem: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=5935.msg213984#msg213984. Przyda się też kołnierz: http://kazak.com.pl/en/product/trichter-59x20-e61/

Offline B737

• Ekspres: ECM Classika II PID <- Ascaso Arc
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #3967 dnia: 10 Listopad 2020, 12:58:23 »
Bardzo dziekuję za porady  kawka

Myślałem, czy o nie kwestia młynka, bo jednak katuje już ten zestaw z 3 lata, więc jakąś tam praktykę już mam, a wyniki są ciągle słabo powtarzalne. Eh. Powinienem też wspomnieć - młynek wypluwa dużo zlepionych grudek, może to to? (chociaż z ciekawości spróbowałem je rozbijać wykłaczką, nic nie pomogło mam wrażenie). Rozumiem więc, że nie ma sensu też w te rozbijacze inwestować, bo to właściwie to samo, co grzebanie wykałaczką :)

Dobra, spróbuję z tym 'po brzegi' bez wagi i zobaczę.

Wobec tego, rozumiem, że raczej kolejność:

1) ewentualnie nowa waga
2) if not - nowy młynek

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #3968 dnia: 10 Listopad 2020, 13:14:51 »
Rozumiem więc, że nie ma sensu też w te rozbijacze inwestować, bo to właściwie to samo, co grzebanie wykałaczką
Nie, to jeden z mitów, że można robić dystrybucję WDT wykałaczką.
Sputnik kosztuje 16 złotych. Ja bym na Twoim miejscu zainwestował.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #3969 dnia: 10 Listopad 2020, 13:19:38 »
B737, myślę zbieraj na Niche Zero, ja robiłem różne cuda, nawet wibrator dentystyczny kupiłem i było różnie, ale rzadko powtarzalnie

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #3970 dnia: 10 Listopad 2020, 14:00:57 »
Ja w swoim ARC-u widzę dużą różnicę kiedy "postukam" chociażby o gumowy odbijak i kawa się płasko ułoży jeszcze przed tamperem, jak tego nie zrobię to 2 szoty jeden po drugim zupełnie inne, dlatego też zamawiam sputnika bo widocznie dystrybucji z młynka brakuje "nieco" do ideału.

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #3971 dnia: 10 Listopad 2020, 14:12:34 »
Ja mieszam rozgiętym spinaczem :)  ale chyba się skuszę na Sputnik.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #3972 dnia: 11 Listopad 2020, 07:51:38 »
Polecam sputnik. Niby to 3 szpilki, ale dystrybucja idzie szybciej. Koszt też niewielki.

Offline idolw

• Ekspres: Profitec Pro 300, Chemex, French Press
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #3973 dnia: 11 Listopad 2020, 10:18:23 »
A ja polecam Kribli Grabli, szczególnie gdy nie jesteś jedyną osobą robiącą kawę.
Pasuje do portafiltra, idealnie rozprowadza kawę po całym sitku. Nie wymaga kołnierza - jedno akcesorium mniej na blacie / w szafce.
Potem tylko lekkie puknięcie w matę tampingową, aby kawa się ułożyła i lekki tamping.

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #3974 dnia: 11 Listopad 2020, 10:25:38 »
Nie wymaga kołnierza
Kołnierz w pierwszej kolejności zabezpiecza przed rozyspywaniem kawy podczas wsypywania do pf'a więc wg mnie wniosek nietrafiony. Tak, korzystałem z Kribli.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi