Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1551759 razy)

skansen

• Gość
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3900 dnia: 01 Listopad 2020, 21:23:51 »
Ekspres ma za zadanie "wypuścić" 30/60ml wody i tylko od stopnia zmielenia/ubicia zależy jak długo mu to zajmie?
Teoretycznie tak właśnie powinno to działać.

Bo ja mam wrażenie, że to zawsze trwa tyle samo, niezależnie od stopnia mojego zmielenia. Czy mam młynek ustawiony na 5 poziom czy na 15, stoper pokazuje 20 sec ekstrakcji. Tyle że jako rezultat uzyskałem raz 27g espresso a za drugim razem 20g.
To by wskazywało na niewielką dokładność programatora. Aż sprawdziłem w oryginalnej angielskiej instrukcji czy przypadkiem nie ma tam programowania czasowego. Obie instrukcje twardo jednak obstają przy programowaniu objętościowym...

Offline loubou89

• Ekspres: SAGE Bambino Plus
  • Młynek: 1Zpresso JE
« Odpowiedź #3901 dnia: 01 Listopad 2020, 22:42:18 »
No właśnie mi to wyglada na programator czasowy...

Jak mam mocno ubite i drobno zmielone to kawa nie leci a powoli kapie. Wiem, źle, ale to przecież powinno wytworzyć takie ciśnienie ze czas ekstrakcji byłby bardzo długi. A to jest ciagle i niezmiennie 20 sekund.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #3902 dnia: 01 Listopad 2020, 22:51:36 »
Nie ubijaj mocno, woda szuka wtedy kanału, bo przemiał jest pewnie 'średniej jakości' - mocno zapylony. Spróbuj zmniejszyć ciut dozę i ubić nieco lżej, podkręcając młyn o ile to będzie konieczne.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3903 dnia: 02 Listopad 2020, 00:08:22 »
@loubou89 zmierz czas wypływu wody bez kolby, jeśli będzie to dalej 20 sekund to znaczy, że jest to programowanie czasowe...

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #3904 dnia: 02 Listopad 2020, 07:03:48 »
Bambino Plus ma sitka ciśnieniowe (podwójne dno)?

Offline loubou89

« Odpowiedź #3905 dnia: 02 Listopad 2020, 07:06:50 »
Tak, ma takie i takie. Ale wg mnie coś jest zwalone w tym ekspresie. Bez kawy czas pracy to 12 sekund wiec coś ubicie daje ale na pewno nie tyle ile powinno. Ludzie na forach angielskich piszą ze spokojnie uzyskują 25-40 sekund ekstrakcji. A u mnie zmielona kawa na zero i dalej 20 sekund. Będę dzisiaj dzwonił do Konesso bo nawet mleka prawidłowo nie spienia (niezależnie od wybranej temperatury mleko mi „kipi” a tego dzbanka się nawet dotknąć nie da taki gorący).

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3906 dnia: 02 Listopad 2020, 07:29:45 »
Jeśli bez kolby czas jest krótszy, to wynika z tego, że ta wolumetryka działa. Możesz zmienić ustawienia przypisane do przycisków, zgodnie z instrukcją.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #3907 dnia: 02 Listopad 2020, 07:31:58 »
A u mnie zmielona kawa na zero i dalej 20 sekund.

Kawę masz świeżą?

Offline loubou89

« Odpowiedź #3908 dnia: 02 Listopad 2020, 07:59:47 »
Kawa świeża, tzn otwarta w sobotę. Kiedy kupiona to nie wiem, dostaliśmy tydzień temu.

Jest to jednak Gran Aroma a nie Super Crema ale to chyba bez różnicy dla espresso.

Tak mogę przeprogramować przyciski, ale właśnie to mnie dziwi ze inni (YouTube) mają prawidłowy czas ekstrakcji na domyślnych ustawieniach ekspresu.

Poza tym przy stopniu zmielenia 10 i przy tej ilości wody/czasie pracy uzyskuje już 27g espresso z 9g kawy. Wiec jak zmienię czas ekstrakcji manualnie to będzie tego jeszcze więcej a nie o to chyba chodzi.

Przy drobnym zmieleniu (0-5) esencji jest mniej (od 7-20g) w czasie 20 sekund, ale to nie jest płynna ekstrakcja tylko kapanie.

Na oko amatora, wygląda jakby ekspres miał problem z uzyskaniem odpowiedniego ciśnienia. Jest jakiś rozregulowany. Potwierdza to problem ze spienianiem mleka - kilka osób się na to uskarżało na forach zagranicznych w nowych ekspresach...
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2020, 08:09:19 wysłana przez loubou89 »

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #3909 dnia: 02 Listopad 2020, 08:21:28 »
Kawa świeża, tzn otwarta w sobotę. Kiedy kupiona to nie wiem, dostaliśmy tydzień temu.

Jest to jednak Gran Aroma a nie Super Crema ale to chyba bez różnicy dla espresso.

Świeża kawa to nie świeżo otwarta tylko czasowo krótko od wypalenia i zapakowania. Jak marketowa kawa to raczej może być już za stara na inne sitko niż ciśnieniowe z podwójnym dnem.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #3910 dnia: 02 Listopad 2020, 08:39:54 »
Daty ważności kawy marketowej to mniej więcej 2 lata, po dacie możesz się tyle o ile zorientować kiedy mogła być palona. Spalona na węgiel i zleżała w opakowaniu kawa nie stawia wodzie właściwego oporu co psuje ekstrakcję, walory smakowe to inna bajka. 14 cytryn to niedoparzona kawa więc zbyt szybki przepływ wody lub zbyt niska temperatura ekstrakcji. Nagrzej dobrze ekspres i użyj jakiegoś palarnianego ziarna, powinno być ok. 

Offline loubou89

« Odpowiedź #3911 dnia: 02 Listopad 2020, 08:51:59 »
Znalazłem u siebie w mieście palarnie kawy - podjadę dzisiaj po 250g jakiejś świeżo palonej kawy, zrobię test.

Dzwoniłem do Konesso, stwierdzili żebym nagrał filmik z procedury spieniania mleka bo są przekonani że ekspres działa OK i chcą mi pomóc wyłapać co robię źle. Miło :)

Kawa którą aktualnie używam ma datę ważności do listopada 2021. Czyli wychodzi na to że ma rok.

Zrobiłem dzisiaj test (czasu ekstrakcji) - młynek zmielił najdrobniej jak to możliwe. Ekstrakcja trwała 24 sekundy (czyli 4 sekundy dłużej niż każde inne ustawienie od 5-20). Nakapało tyle, że ledwo dno filiżanki przykryło.
« Ostatnia zmiana: 02 Listopad 2020, 08:54:30 wysłana przez loubou89 »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #3912 dnia: 02 Listopad 2020, 08:58:34 »
Zbyt drobne mielenie to dużo pyłu który przytyka ekspres, kiepski młynek to dużo zmarnowanej kawy, ja tak zmarnowałem sporo świetnego ziarna bez efektu i cały czas był kwas  :picardpalm:

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #3913 dnia: 02 Listopad 2020, 09:19:09 »
Kawa którą aktualnie używam ma datę ważności do listopada 2021. Czyli wychodzi na to że ma rok.

Zrobiłem dzisiaj test (czasu ekstrakcji) - młynek zmielił najdrobniej jak to możliwe. Ekstrakcja trwała 24 sekundy (czyli 4 sekundy dłużej niż każde inne ustawienie od 5-20). Nakapało tyle, że ledwo dno filiżanki przykryło.

Wyłącz dozowanie wolumetryczne albo ustaw na bardzo wysokie. Steruj tylko czasem dopóki nie ogarniesz kawy i dopiero potem możesz włączyć jak chcesz.
Nagraj w ogóle filmik od momentu jak mielisz i ubijasz kawę. Bo jest za dużo zgadywania. Oczywiście jak kupisz dobrą kawę. Tamtą zostaw dla gości ;-)
Mieszasz kawę w pf przed ubiciem (WDT albo podobne techniki)?

Offline ralph Mężczyzna

• Ekspres: DeLonghi EC 685, V60-02, AP, CD, Bialetti 4tz
  • Młynek: Severin KM 3873, C40 MK3
« Odpowiedź #3914 dnia: 02 Listopad 2020, 10:13:16 »
Myślę, że warto by z ilością kawy w sitku i siłą ubicia pokombinować. Przy podwójnych sitkach nie warto za mocno ubijać.
...żeby być starym i mądrym, najpierw trzeba być młodym i głupim...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi