Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1551762 razy)

Offline jarrro

• Ekspres: Nivona stary model , Chemex , Aeropres
  • Młynek: najtańszy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3885 dnia: 29 Październik 2020, 19:31:46 »
Nie, nie czytałem, podaj namiary na poradnik, to du...  nie będę zawracać.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6

Offline jarrro

« Odpowiedź #3887 dnia: 29 Październik 2020, 20:08:35 »
Dzięki

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #3888 dnia: 30 Październik 2020, 10:31:21 »
Musisz przyzwyczaić się do używania wagi, dobrać dozę pod prysznic - zapamiętać ile to gram, dokręcić młyn w górę lub w dół, powtórzyć - zmierzyć czas i to co wyszło, i po 3-4 strzałach już będziesz miał co trzeba.

Offline jarrro

« Odpowiedź #3889 dnia: 30 Październik 2020, 16:53:13 »
A gdzie najlepiej i jak najlepiej przechowywać kawę?

Offline Kasper Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
« Odpowiedź #3890 dnia: 30 Październik 2020, 17:00:06 »
Na każdym forum jest opcja "szukaj" gdzie można sprawdzić, czy istnieje już odpowiedź na pytanie, które chcemy zadać.

U nas jest cały wątek na temat przechowywania kawy. Wpisując w google czy YouTube hasło "przechowywanie kawy" również sporo można się dowiedzieć.

Offline lordlolek

• Ekspres: Kazak Rota 2
  • Młynek: Goat Arco
« Odpowiedź #3891 dnia: 30 Październik 2020, 18:44:35 »
ktoś gdzieś podsyłał ten filmik:

Offline loubou89

• Ekspres: SAGE Bambino Plus
  • Młynek: 1Zpresso JE
« Odpowiedź #3892 dnia: 31 Październik 2020, 19:38:01 »
Cześć witajcie :)

Rozpocząłem dzisiaj pierwszy dzień przygody z ekspresem kolbowym oraz mieleniem kawy.

Posiadam ekspres SAGE Bambino Pro oraz młynek Sage Dose Control Pro.

Aktualnie schodzę w dół z przemiałem, jestem na 5/60 poziomie (zaczynałem na 15) i ciagle mam problemy. Na teraz zamiast ilości espresso wychodzi mi niepełne Ristretto (22ml). Ciasto jest mokre i zostaje na ściankach po wytrzepaniu.

Moje pytania:

1. Ile wody „na sucho” powinien lać ekspres przy parzeniu espresso? (U mnie to 44ml wody w ciągu 10 sekund)
2. Od kiedy liczymy moment ekstrakcji (czyli złote 25-30 sekund)? Od wciśnięcia guzika czy pierwszego słyszalnego dźwięku początku ekstrakcji?

Ja włączam stoper kilka sekund po wciśnięciu guzika kawy, w momencie jak słyszę pierwsze „zwolnienie blokady” i zauważyłem ze kawa zaczyna płynąc ok. 7 sekundy. Dodatkowo cały czas podawania wody to 21 sekund. Potem ani ekspres nie podaje wody ani nic już nie leci z kolby.
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2020, 20:05:02 wysłana przez loubou89 »

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #3893 dnia: 31 Październik 2020, 20:46:24 »
Kawa świeżo palona? Świeżo mielona?
Ile wsypałeś do sitka?

szukasz ratio 1:2 - 1:3 - czyli żeby uzyskać 44g kawy "napoju" (gramy, nie ml - crema ma inną wagę niż kawa) sypiesz ok 22g kawy zmielonej do sitka

Domyślam się, że robisz dwie kawy - spróbuj najpierw okiełznać sitko podwójne normalne (to z dużą ilością dziurek) - zacznij od ok 16-18g (tak mi się wydaje  - tak, żebyś po tampingu miał ok 8-10 mm od góry (możesz też poczytać o teście monety)
i celuj w ok 30-50g kawy w czasie ok 25-30s
Never Give UP †

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #3894 dnia: 31 Październik 2020, 20:48:39 »
1. Dziwne pytanie nie rozumiem.
2. Od kapnięcia pierwszej kropli do filiżanki

Offline loubou89

« Odpowiedź #3895 dnia: 31 Październik 2020, 21:02:27 »
Pierwsze pytanie odnosiło się do funkcji automatycznej - tj. Na ile wody ustawić ekspres żeby uzyskać 1 espresso. Ale to jest chyba bardzo indywidualne ustawienie, pewnie co kawa to inaczej wiec skupie się na manualu.

Ogólnie skupiam się na pojedynczym espresso - podwójne jest za mocne :) wolimy z żona wypić dwie cappuccino zamiast jednej dużej ;)

Zrobiłem teraz test na manualu. Zmieliłem 9G kawy, na poziomie 5/60. Ubilem i rozpocząłem manualne parzenie. Przerwałem po 30s i otrzymałem 21ml napoju. Podaje w ml bo kupiłem ten kieliszek z miarka do espresso z pierwszej strony tego tematu a tam są ml. Słabe w smaku, sączyło się bardzo wolno wiec domniemam ze za drobno zmielone lub za mocno ubite. Jutro kolejne próby.

Kawa świeżo mielona, nie palona świeżo (to jakaś sklepowa kawa w ziarnach - Meste czy Maste, jakaś włoska)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3896 dnia: 01 Listopad 2020, 17:58:15 »
2. Od kapnięcia pierwszej kropli do filiżanki
Ciekawe, ciekawe. Większość osób związanych z kawą jednak liczy od uruchomienia pompy, czyli gdy woda zaczyna napływać do sitka z kawą.

Ile wody „na sucho” powinien lać ekspres przy parzeniu espresso? (U mnie to 44ml wody w ciągu 10 sekund)
To nie ma znaczenia. Ważny jest tylko przepływ blokowany przez kawę w sitku.

Offline loubou89

« Odpowiedź #3897 dnia: 01 Listopad 2020, 20:52:40 »
Uczę się, testuje.

Z 9g kawy uzyskałem 20g naparu w ciągu 25 sekund.

Problem jest w tym, że kawa jest CHOLERNIE kwaśna. Niepijalna w postaci espresso (cappuccino wiele wybacza).

Aktualnie korzystam z Meseta Supercrema. Taką dostaliśmy, więc na niej się uczę. Zrobiłem kilka(naście) prób z różnym stopniem zmielenia (na 5 poziomie jest ultrakwaśna, na 10 taka średnio kwaśna a na 15 już mocno rozwodniona).

Nie do końca też rozumiem te programy automatyczne w ekspresie (można je przeprogramować). W tutorialu internetowym kobieta ktora robiła espresso uzyskała 28 sekund ekstrakcji, podczas gdy mój ekspres na domyślnych ustawieniach pracuje przez 20 sekund od włączenia pompy. Czy to możliwe żeby ten sam ekspres był inaczej ustawiony fabrycznie?

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3898 dnia: 01 Listopad 2020, 21:04:02 »
Nie do końca też rozumiem te programy automatyczne w ekspresie (można je przeprogramować). W tutorialu internetowym kobieta ktora robiła espresso uzyskała 28 sekund ekstrakcji, podczas gdy mój ekspres na domyślnych ustawieniach pracuje przez 20 sekund od włączenia pompy. Czy to możliwe żeby ten sam ekspres był inaczej ustawiony fabrycznie?
Twój ekspres ma programowalnie wolumetryczne (objętościowe).
W świetle instrukcji przyciski są fabrycznie ustawione na 30ml/60ml.
Nawet przy takich samych ustawieniach, czas ekstrakcji może być różny. Czas będzie zależał od przepływu (jego prędkości). Przepływ z kolei będzie zależał od stopnia zmielenia, masy ziarna, ubicia, ewentualnego kanałowania itp. 

Offline loubou89

« Odpowiedź #3899 dnia: 01 Listopad 2020, 21:09:35 »
Tak żebym zrozumiał.

Ekspres ma za zadanie "wypuścić" 30/60ml wody i tylko od stopnia zmielenia/ubicia zależy jak długo mu to zajmie? Bo ja mam wrażenie, że to zawsze trwa tyle samo, niezależnie od stopnia mojego zmielenia. Czy mam młynek ustawiony na 5 poziom czy na 15, stoper pokazuje 20 sec ekstrakcji. Tyle że jako rezultat uzyskałem raz 27g espresso a za drugim razem 20g.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi