Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1550835 razy)

Offline rapoh

• Ekspres: QuickMill Carola
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3675 dnia: 29 Kwiecień 2020, 00:20:13 »
Dla nas słodki smak kawy, w tym espresso to coś innego niż czibo z cukrem.

W sensie, że słodzenie to wiocha i obciach? Ja słodzę i wg smaku posłodzonej ją oceniam.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #3676 dnia: 29 Kwiecień 2020, 08:29:50 »
W sensie, że słodzenie to wiocha i obciach? Ja słodzę i wg smaku posłodzonej ją oceniam.
Absolutnie żadna wiocha. Masz potrzebę słodzenia, słodź. Niektórzy potrzebują posłodzić i nie można im tego ujmować. Tu raczej chodzi o kwestię postrzegania słodyczy w niesłodzonej kawie. Ona jest inna niż słodycz z cukru. Tutaj jest ten dysonans i jak opisujemy kawę specialty i mówimy o owocach, słodyczy czy kwasowości to laik wypije i powie .... "Przecież to po prostu gorzka kawa. Gdzie tu słodycz?"

Offline Palermo

• Ekspres: Lelit Grace PL81T, Aeropress, Drip, Kawiarka
  • Młynek: Eureka Mignon, 1zepresso Q2
« Odpowiedź #3677 dnia: 29 Kwiecień 2020, 09:09:41 »
Witam. Strone obserwuje od ponad roku w wyniku tego moj budżet domowy uległ znacznemu uszczupleniu. Zakupiłem Lelit Grace i Eureka Mignon. Młynek mam od ok. 1 roku natomiast ekspres ok. 3 tyg. Proszę o pomoc w sprawie zrobienia espresso. Kawa jaką używywam jest ze sklepu czarna Kawka kawka. Cafe do Brasil Santos. Początkowo mieliłem kawę zaraz przy styku ziaren. Do pojedynczego sitka wsypywalem ok. 11.5 grama. Czas 30 sek i średnio wychodziło ok. 40 gram naparu. Ale według instrukcji to dużo za dużo no i na ciastku są ślady sruby oraz na bokach ciastka. Posatnowilem skręcić jeszcze młynek. I patrząc po skali, liczba 3 to styk ziaren skrecielm na 1.5. I napar jaki i wychodzi przy czasie 25 sek. To 49 gram... No ręce mi opadają. Na manometrze wskazówka pokazuję 9. Czyli dobrze. Natomiast kawa płynie jak z kranu. Fakt faktem pianka na niej wychodzi w miarę. Kawa zaczyna płynąć już po 2 sek. Czy jeszcze mam skręcić młynek mimo iż już przekroczylem granicę styku żaren? Czy wina leży po stronie kawy? Wszelkie uwagi będą mile widziane

Offline JarekB

« Odpowiedź #3678 dnia: 29 Kwiecień 2020, 09:37:26 »
Wystarczy porównać bez cukru tchibo i jakąś kawę speciality.

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #3679 dnia: 29 Kwiecień 2020, 10:48:09 »
@rapoh chodziło mi o to że słodycz kawy jest inna od słodyczy białego cukru. Słodzona kawa to nic złego. Każdy niech pije jak chce i przede wszystkim tak, jak mu smakuje.

Osoba, która nie zna się na kawie i usłyszy, że jest jakaś bardzo słodka kawa pod espresso faktycznie może pomyśleć, że jest jak z dodatkiem cukru. A przecież wiesz, że tak nie jest.

Offline rapoh

« Odpowiedź #3680 dnia: 29 Kwiecień 2020, 10:56:23 »
Słodzenie dla mnie to eliminacja "naturalnej", że się tak wyrażę, goryczy. Wtedy oceniam, czy gorzka czy słodka.
To oczywiście prawda, że słodycz "bukietowa" nie jest "słodkością".

Offline GrzegorzP

• Ekspres: Bezzera Unica
  • Młynek: Ceado E5P
« Odpowiedź #3681 dnia: 29 Kwiecień 2020, 11:13:49 »
Słodzenie dla mnie to eliminacja "naturalnej", że się tak wyrażę, goryczy. Wtedy oceniam, czy gorzka czy słodka.

Można też ewentualnie przed pomieszaniem zebrać łyżeczką cremę, bo w niej jest najwięcej goryczy, skoro już omawiane są zbrodnicze metody ;) Ja tak robię gdy, mam ochotę na americano.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #3682 dnia: 29 Kwiecień 2020, 12:02:18 »

W dobrej kawie nie ma „naturalnej” goryczy lub jest jej bardzo mało.
Kiedyś slodzilem wszystko i to nawet 5 łyżeczek do zwykłej herbaty z mlekiem. Zmieniłem dietę i nie użyłem cukru od 3 lat ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3683 dnia: 29 Kwiecień 2020, 12:18:51 »
Ja przestałem słodzić ciepłe napoje ponad ćwierć wieku temu, ale nie z powodu jakiejś wymyślnej diety. Tylko własnego smaku. Niektórzy potrzebują więcej cukru, niektórzy mniej. Jak ktoś potrzebuje go dużo, to musi pogodzić się, że wiele naturalnych aromatów będzie bardzo słabo wyczuwalnych pod cukrem. Jednak każdy może mieć własne upodobania co do tego jak chce spożywać swoją kawę. Du żo goryczy jest w przeparzonej ciemno wypalonej kawie, znacznie mniej w dobrej rzemieślniczej kawie. Takiego espresso z zielonej syrenki nie jestem w stanie wypić, to jest sama gorycz.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #3684 dnia: 29 Kwiecień 2020, 12:54:58 »
Witam. Strone obserwuje od ponad roku w wyniku tego moj budżet domowy uległ znacznemu uszczupleniu. Zakupiłem Lelit Grace i Eureka Mignon. Młynek mam od ok. 1 roku natomiast ekspres ok. 3 tyg. Proszę o pomoc w sprawie zrobienia espresso. Kawa jaką używywam jest ze sklepu czarna Kawka . Cafe do Brasil Santos. Początkowo mieliłem kawę zaraz przy styku ziaren. Do pojedynczego sitka wsypywalem ok. 11.5 grama. Czas 30 sek i średnio wychodziło ok. 40 gram naparu. Ale według instrukcji to dużo za dużo no i na ciastku są ślady sruby oraz na bokach ciastka. Posatnowilem skręcić jeszcze młynek. I patrząc po skali, liczba 3 to styk ziaren skrecielm na 1.5. I napar jaki i wychodzi przy czasie 25 sek. To 49 gram... No ręce mi opadają. Na manometrze wskazówka pokazuję 9. Czyli dobrze. Natomiast kawa płynie jak z kranu. Fakt faktem pianka na niej wychodzi w miarę. Kawa zaczyna płynąć już po 2 sek. Czy jeszcze mam skręcić młynek mimo iż już przekroczylem granicę styku żaren? Czy wina leży po stronie kawy? Wszelkie uwagi będą mile widziane
A smakuje Ci to co zaparzasz? Próbowałeś z inną kawą by mieć odniesienie? Jak dla mnie czas nie jest najważniejszy ale doza i uzysk. Oczywiście nie może być tak żeby uzyskać espresso w ciągu 10 sekund czy inne w ciągu 55 sekund ale czy to będzie 22 czy 30 sekund nie ma dla mnie specjalnie znaczenia by uzyskać ratio 1:2-1:3 w zależności od kawy. Po czym poznajesz że masz mielenie przy styku ziaren? Słyszysz ocieranie? Nie wiem jak to jest w Twoim młynku ale może skala jest przestawiona?

Offline Palermo

• Ekspres: Lelit Grace PL81T, Aeropress, Drip, Kawiarka
  • Młynek: Eureka Mignon, 1zepresso Q2
« Odpowiedź #3685 dnia: 29 Kwiecień 2020, 13:34:56 »
Witam. Strone obserwuje od ponad roku w wyniku tego moj budżet domowy uległ znacznemu uszczupleniu. Zakupiłem Lelit Grace i Eureka Mignon. Młynek mam od ok. 1 roku natomiast ekspres ok. 3 tyg. Proszę o pomoc w sprawie zrobienia espresso. Kawa jaką używywam jest ze sklepu czarna Kawka . Cafe do Brasil Santos. Początkowo mieliłem kawę zaraz przy styku ziaren. Do pojedynczego sitka wsypywalem ok. 11.5 grama. Czas 30 sek i średnio wychodziło ok. 40 gram naparu. Ale według instrukcji to dużo za dużo no i na ciastku są ślady sruby oraz na bokach ciastka. Posatnowilem skręcić jeszcze młynek. I patrząc po skali, liczba 3 to styk ziaren skrecielm na 1.5. I napar jaki i wychodzi przy czasie 25 sek. To 49 gram... No ręce mi opadają. Na manometrze wskazówka pokazuję 9. Czyli dobrze. Natomiast kawa płynie jak z kranu. Fakt faktem pianka na niej wychodzi w miarę. Kawa zaczyna płynąć już po 2 sek. Czy jeszcze mam skręcić młynek mimo iż już przekroczylem granicę styku żaren? Czy wina leży po stronie kawy? Wszelkie uwagi będą mile widziane
A smakuje Ci to co zaparzasz? Próbowałeś z inną kawą by mieć odniesienie? Jak dla mnie czas nie jest najważniejszy ale doza i uzysk. Oczywiście nie może być tak żeby uzyskać espresso w ciągu 10 sekund czy inne w ciągu 55 sekund ale czy to będzie 22 czy 30 sekund nie ma dla mnie specjalnie znaczenia by uzyskać ratio 1:2-1:3 w zależności od kawy. Po czym poznajesz że masz mielenie przy styku ziaren? Słyszysz ocieranie? Nie wiem jak to jest w Twoim młynku ale może skala jest przestawiona?

Jeżeli chodzi o smak to ogólnie czułem goryczkę. Przy dozie 10.5g i czas ok. 25 sek co dawało 50 g naparu, kawa jakby taka wodnista wychodziła. Nie taka kremowa, oleista jak na filmikach. Na innej kawie nie próbowałem. Jeżeli chodzi o ustawienia młynka to ustawialem go na sucho. Styk żaren akurat jest ustawiony na 3 widocznie skala na pokretle ma charakter poglądowy. Na początkowych stronach tego postu jest filmik jak ustawiał ktoś żarna i jest moment ich styku tzn. Jakiego dźwięku się spodziewać. Ja aktualnie skręciłem młynek na 1.5 na tej skali, żarna na pewno sie ocierają i przy podwójnym sitku przy 19.2 g kawy 25 sek. Wyszlo już 30 gr do jednej filiżanki naparu. I to już mnie zadowoliło. Smak już był mniej gorzki. Teraz kwestia ile żarna tak wytrzymają. Na filmikach widziałem delikatny metaliczny dźwięk gdy młynek chodził na pusto. U mnie przy tym ustawieniu już jest głośniej.

Offline rapoh

« Odpowiedź #3686 dnia: 29 Kwiecień 2020, 14:30:09 »
W dobrej kawie nie ma „naturalnej” goryczy lub jest jej bardzo mało.
To kwestia gustu.
Taki aksjomat nie jest uprawniony.

Offline rapoh

« Odpowiedź #3687 dnia: 29 Kwiecień 2020, 14:31:48 »
Do pojedynczego sitka wsypywalem ok. 11.5 grama.

A po co tak dużo kawy do singla?

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #3688 dnia: 29 Kwiecień 2020, 14:33:48 »
A po co upierać się przy pojedynczym sitku?
Przejdź na podwójne, opanuj podstawy.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3689 dnia: 29 Kwiecień 2020, 14:44:01 »
Taki aksjomat nie jest uprawniony.
A ja uważam, że jest uprawinony, ponieważ gorycz w kawie jest pochodną kiepskiej jakości i/lub ciemnego, bądź źle przeprowadzonego palenia, które sprzyja zakryciu defektów kawy.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwiecień 2020, 14:46:25 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi