Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1088034 razy)

Offline JarekB

  • Wiadomości: 262
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3660 dnia: 21 Kwiecień 2020, 12:08:17 »
Posiadam lelit Anna PL41TEM oraz młynek Baratza sette 30
Kawy sypie coś między 16 a 16,5g zmielonej zależnie od kawy na 12-14 punkcie.
Uzysk około 35-40g.

Ariadne konkretnie miele na grubości 14 i wychodzi super.

Offline Maestro1984 Mężczyzna

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Lelit Anna PL041E
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP (+regulator przemiału z 270)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3661 dnia: 21 Kwiecień 2020, 19:52:17 »
Posiadam lelit Anna PL41TEM oraz młynek Baratza sette 30
Kawy sypie coś między 16 a 16,5g zmielonej zależnie od kawy na 12-14 punkcie.
Uzysk około 35-40g.

Ariadne konkretnie miele na grubości 14 i wychodzi super.
Dzięki za informację.
Z testu z monetą wychodziło mi właśnie ok 17g kawy że można sypać do oryginalnego sitka.
Czy mógłbym Cię poprosić o nagranie filmiku ekstrakcji? Czy przy tym młynku używasz wdt czy po prostu zasypujesz pf'a i tylko ubijasz? Czy używasz flusha przed założeniem kolby? Jak długą masz ekstrakcję?

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3662 dnia: 25 Kwiecień 2020, 17:51:28 »
Szkolenie z espresso online: https://m.facebook.com/events/2328885884077129
Prowadzone przez osobe z Roastains, jednej z moich ulubionych krakowskich palarni.
I co ciekawe, na domowym sprzecie NS Oscar 2.

Offline Ricocico Kobieta

  • Wiadomości: 18
  • Ekspres: Nuova Simonelli Oscar II
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3663 dnia: 25 Kwiecień 2020, 18:10:35 »
Szkolenie z espresso online: m.facebook.com/events/2328885884077129
Prowadzone przez osobe z Roastains, jednej z moich ulubionych krakowskich palarni.
I co ciekawe, na domowym sprzecie NS Oscar 2.

Oooo! To ja też ślicznie dziękuję za link do wydarzenia, bo sama szukam pomocy szczególnie, że mam Oscara II ❤️❤️❤️

Offline Maestro1984 Mężczyzna

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Lelit Anna PL041E
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP (+regulator przemiału z 270)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3664 dnia: 28 Kwiecień 2020, 09:40:06 »
...Prowadzone przez osobe z Roastains, jednej z moich ulubionych krakowskich palarni.
I co ciekawe, na domowym sprzecie NS Oscar 2.
Dzięki bardzo!
Ta kawa Passalacqua Harem wychodzi mi niestety za każdym razem jakaś gorzka - nawet przy ratio przy 25 sec 1:1...
A tak btw to ile wam w szklance zajmuje takie 30g espresso? Bo mi wychodzi jakieś zaledwie 40ml (licząc z cremą) i tak się głowię czy to poprawne. Już doszedłem do tego, że ekstrakcja rozpoczyna się mniej więcej w 5sec od włączenia pompy, no ale dalej szukam szukam i znaleźć nie mogę tej słodkości. Czy znacie gdzieś w okolicach Katowic jakąś kawiarnię która podaje dobrze zrobione espresso lub jest ktoś na forum kto robi je dobrze abym mógł się przekonać do czego powinienem dążyć?

Offline Kekacz Mężczyzna

  • Wiadomości: 866
  • Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3665 dnia: 28 Kwiecień 2020, 10:01:36 »
Przy 1:1 mniej gorzkie nie będzie. Małe uzyski, drobne mielenie, wolny wypływ, długie czasowo ekstrakcje predysponują kierunek gorzki. Działania przeciwne będą skutkować smakiem  jaśniejszym, owocowym. Reszta to znalezienie akceptowalnego balansu.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Maestro1984 Mężczyzna

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Lelit Anna PL041E
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP (+regulator przemiału z 270)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3666 dnia: 28 Kwiecień 2020, 12:15:42 »
No tak. Z tym że mi nawet przy 1:3 wychodzi ta kawa gorzka a słodkości brak - czy może tu mieć znaczenie poprawność dozowania? Już sam nie wiem czy to moje dozowanie jest dobre czy jednak nad tym mocno muszę popracować...

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3667 dnia: 28 Kwiecień 2020, 12:20:14 »
Czy znacie gdzieś w okolicach Katowic jakąś kawiarnię która podaje dobrze zrobione espresso lub jest ktoś na forum kto robi je dobrze abym mógł się przekonać do czego powinienem dążyć?

W Gliwicach: Kafo Kawiarnia, a w Katowicach: Synergia.

No tak. Z tym że mi nawet przy 1:3 wychodzi ta kawa gorzka a słodkości brak - czy może tu mieć znaczenie poprawność dozowania? Już sam nie wiem czy to moje dozowanie jest dobre czy jednak nad tym mocno muszę popracować...

Passalacqua Harem to Neapol, chyba ciemniej już się nie da wypalić :) Więc albo z cukrem, albo inne ziarna.


Offline Maestro1984 Mężczyzna

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Lelit Anna PL041E
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP (+regulator przemiału z 270)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3668 dnia: 28 Kwiecień 2020, 14:59:19 »
Czyli jednak dążę do niemożliwego przy tej kawie... Czyli pijemy z mlekiem i cukrem i nie szukam już na siłę słodkości ;-)
A co sądzicie o Mujeres z EuroCafe?

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1010
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3669 dnia: 28 Kwiecień 2020, 15:55:27 »
Czyli jednak dążę do niemożliwego przy tej kawie... Czyli pijemy z mlekiem i cukrem i nie szukam już na siłę słodkości ;-)
Większość kawiarni speciality proponuje teraz kawę na dowóz i zakup ziarenek. Fakt nie sprzyja sytuacja z pandemią ale może bardzo ostrożnie ;) spróbuj kupić espresso lub flata czy inne capu z dowozem oraz ziarenka do zaparzenia na swoim sprzęcie by móc odnieść się do kogoś z większym doświadczeniem. untoldex podał dobre kawiarnie, kwestia sprawdzenia możliwości lokalnie lub przez socjal media.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3465
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3670 dnia: 28 Kwiecień 2020, 17:16:40 »
Czyli jednak dążę do niemożliwego przy tej kawie...
To jest jak na espresso bardzo słodki blend. Rzekłbym nawet, że dla niektórych może być mdły. Jeżeli przy ratio 1-1,5-2 nadal jest dla Ciebie gorzko i kwaśno, to po prostu szukasz w kawie czegoś, czego w niej nie ma. Czyli cukru.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwiecień 2020, 17:19:35 wysłana przez pj.w »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3671 dnia: 28 Kwiecień 2020, 17:46:15 »
W sumie można by było to gdzieś na frontowej stronie napisać. My tu pitu pitu o słodkich kawach, a ktoś patrząc z boku może sobie pomyśleć, ooo super, kupię sobie taką kawę, to zaoszczędzę na cukrze.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3465
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3672 dnia: 28 Kwiecień 2020, 17:52:12 »
Proszę, tak wygląda analiza kawy zaparzonej:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171890/nutrients
CoffeeBrewed.jpg

A tak samego ziarna, przed ekstrakcją.
Cukru brak.
CoffeeBeans.jpg

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3673 dnia: 28 Kwiecień 2020, 18:47:21 »
... My tu pitu pitu o słodkich kawach, a ktoś patrząc z boku może sobie pomyśleć, ooo super, kupię sobie taką kawę, to zaoszczędzę na cukrze.

W zasadzie to sama prawda. Dla nas słodki smak kawy, w tym espresso to coś innego niż czibo z cukrem. Słodkie espresso smakuje inaczej niż słodki przelew, ale dalej jest to dalekie od smaku białego cukru.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10647
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3674 dnia: 28 Kwiecień 2020, 21:01:12 »
Maestro, proszę, nie szukaj słodyczy na gwałt, tylko zatrzymaj się i poznaj świat zmysłów rzetelnie. Kawa to kilka z nich: wzrok, smak, węch, dotyk. Cokolwiek czytałeś na ten temat? Warto od tego zacząć...

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi