Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1550662 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3645 dnia: 20 Kwiecień 2020, 12:48:13 »
To nie jest kwestia kawy. Dziś zadzwonił do mnie sympatyczny pan z pewnym zakłopotaniem. Kupił u nas paczkę Brazylii Primavera -- tej samej, która stanowi część naszej mieszanki Red. Ma on podobny ekspres Lelit ale nie ma młynka, więc poprosił o zmielenie kawy. Co się okazało? To, że zmielona przez nas kawa nijak nie chce przepuścić wody. Początkowo myślałem, że nasz młynek sklepowy stracił swoje kalibracje, ustawienia itp. Wziąłem więc go dziś i zamierzałem na nowo skalibrować. Zaparzyłem właśnie tę Brazylię i Ariadnę. W zasadzie w pierwszych próbach przy dozie 17g uzyskałem pyszne doppio, w dodatku z cętkami.

Jaki z tego wniosek? Moja maszyna do espresso jest zupełnie inna niż Lelit. Lelit tłoczy i tłoczy wodę i nie może nic wytłoczyć... Różnica moim zdaniem jest zasadnicza: moja maszyna ma fajną preinfuzję, grupa ma specjalną komorę służącą preinfuzji właśnie; przez pierwsze kilka sekund woda ledwo sączy się przez powierzchnię kawy w sitku. W Lelit widać, że nie ma mowy o żadnej preinfuzji, bo woda błyskawicznie przebija się przez ciastko... W Twoim filmie Maestro, kawa jest na pewno grubiej zmielona niż u mnie.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwiecień 2020, 12:51:37 wysłana przez Antonio »

Offline minero

• Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
« Odpowiedź #3646 dnia: 20 Kwiecień 2020, 12:53:48 »
tez zwrocilem na to uwage , u mnie w GC preinfuzja jest dosc spora, na filmiku prawie jej nie ma, zdziwilem sie czasem tego filmiku na samym poczatku ze jest taki krotki..

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #3647 dnia: 20 Kwiecień 2020, 13:28:04 »
u mnie w GC preinfuzja jest dosc spora
Możesz rozwinąć myśl? GC nie ma preinfuzji. Chyba że ręcznie włączasz na chwilę, wyłączasz, odczekujesz i znowu włączasz.

Offline Maestro1984 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anna PL041E
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP (+regulator przemiału z 270)
« Odpowiedź #3648 dnia: 20 Kwiecień 2020, 14:06:13 »
Różnica moim zdaniem jest zasadnicza: moja maszyna ma fajną preinfuzję, grupa ma specjalną komorę służącą preinfuzji właśnie; przez pierwsze kilka sekund woda ledwo sączy się przez powierzchnię kawy w sitku. W Lelit widać, że nie ma mowy o żadnej preinfuzji, bo woda błyskawicznie przebija się przez ciastko... W Twoim filmie Maestro, kawa jest na pewno grubiej zmielona niż u mnie.
Sugerujesz zatem żeby spróbować zmielić kawę drobniej, wymusić preinfuzję ręcznie (na jakieś 5-10s) i dopiero zacząć ekstrakcję?

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #3649 dnia: 20 Kwiecień 2020, 14:41:51 »
Pamietam jak kiedys mialem Lelit Glende to musialem robic mocniejszy tamping. W tych Lelitach nie ma preinfuzji, ale znowu pompa wibracyjna to nie rota, wiec wzrost cisnienia nie powinien byc natychmiastowy.
Mozna tez zmniejszyc lekko doze zeby wiecej bylo przestrzeni nad ciastkiem. Ale tez drobniej zmielic. Wtedy poczatkowy skok powinien trwac troszke dluzej.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3650 dnia: 20 Kwiecień 2020, 14:47:21 »
Sugerujesz zatem żeby spróbować zmielić kawę drobniej, wymusić preinfuzję ręcznie (na jakieś 5-10s) i dopiero zacząć ekstrakcję?
Coś takiego zasugerowałem w przypadku tej zmielonej kawy, ale nie wiem czy cokolwiek to zmieni. Spróbuj :).

Offline Maestro1984 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anna PL041E
  • Młynek: Baratza Sette 30 AP (+regulator przemiału z 270)
« Odpowiedź #3651 dnia: 20 Kwiecień 2020, 15:45:21 »
Pamietam jak kiedys mialem Lelit Glende...

Czyli Twoje doświadczenia z tymi Lelitami nie są zbyt dobre czy jednak pod spełnieniem jakiś warunków poprawne/dobre espresso udawało się zrobić? A jeśli tak to jakie to warunki? :-)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #3652 dnia: 20 Kwiecień 2020, 15:46:28 »
Przecież w tym ekspresie jest zawór trójdrożny, tak?
Włączenie a potem przerwanie pracy pompy zrujnuje ciastko, cała dobroć pre-infuzji zniknie.
Zmiel drobniej, zwiększ uzysk, ewentualnie możesz zejść z dozą do 15 gram. Tyle możesz zrobić. Ale nie masz już dużego pola manewru.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3653 dnia: 20 Kwiecień 2020, 17:07:08 »
Wydaje mi się, że dobre ciastko nie zostanie zrujnowane. Wystarczy to sprawdzić eksperymentalnie.

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #3654 dnia: 20 Kwiecień 2020, 17:28:36 »
Pamietam jak kiedys mialem Lelit Glende...

Czyli Twoje doświadczenia z tymi Lelitami nie są zbyt dobre czy jednak pod spełnieniem jakiś warunków poprawne/dobre espresso udawało się zrobić? A jeśli tak to jakie to warunki? :-)

Z Lelitami wszystko jak najbardziej jest okej :) Chodziło mi o to, że może być mocniejszy impet wody na początku. Wtedy mocniejszy tamping spowoduje, że nie rozwali ciastka na początku dzięki czemu woda będzie się rozchodzić równomiernie.

Podsumowując:
- wygrzej dobrze ekspres, grupę i kolbę (czyli 45 minut od włączenia, lub poczekaj 15 minut od zrobienia poprzedniego espresso)
- zmniejsz dozę do 15g
- zrób mocniejszy tamping
- zwiększ uzysk do 40g
- zmiel tak, abyś miał całkowity czas w okolicach 30 sekund

Wtedy espresso nie powinno być kwaśne.

Offline minero

• Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
« Odpowiedź #3655 dnia: 20 Kwiecień 2020, 18:41:14 »
u mnie w GC preinfuzja jest dosc spora
Możesz rozwinąć myśl? GC nie ma preinfuzji. Chyba że ręcznie włączasz na chwilę, wyłączasz, odczekujesz i znowu włączasz.
Chodzi mi o czas pomiedzy kontaktem wody z kawa a poczatkiem lecacego gotowego napar do filizanki.

Offline Koziołek

• Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
« Odpowiedź #3656 dnia: 20 Kwiecień 2020, 20:50:57 »
Acha ok. Tylko to nie jest preinfuzja ;) mi na GC wychodziło ok 7-8s od włączenia pompy do pierwszej kropli w filiżance.

Offline minero

« Odpowiedź #3657 dnia: 20 Kwiecień 2020, 21:27:32 »
To może coś podkręciłem. Na tym filmiku od razu wypływa napar i ciastko wydaje mi się że nie nadąża nasiaknac. No 8 sek to sporo czasami miewałem więcej przy dobrym obiciu choć przy npf jest to krotsze

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #3658 dnia: 21 Kwiecień 2020, 09:05:00 »

Potrzebuję psychologicznej terapii, ludzkiej porady: jak na podstawie dosłownie paru wyrażeń-ogólników można dokonać wyboru, udzielić rekomendacji, zaproponować jakąś kawę?

Tak jak już wspomniał @pj.w to musi być osoba nieobeznana z kawą. Ja chyba w takiej sytuacji sprzedał bym ariadnę i dołożył na dobry początek współpracy jakiegoś bonusa w postaci próbki kawy o  diametralnie innym charakterze od Eli, tak, żeby spróbować czegoś z obu końców skali. Wytłumaczyłbym tej osobie, że smak gorzki i kwaśny to dwa dominujące smaki kawy i można tak ją skomponować i wypalić, żeby skłaniała się ku jednemu lub drugiemu smakowi i takie właśnie kawy dostanie.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #3659 dnia: 21 Kwiecień 2020, 09:15:04 »
To jest Red, z 15,7g kawy wyszło mi 36,5g naparu. W zasadzie za każdym razem te "kratery" wychodzą - jakbym z dystrybucją nie kombinował. Dziwi mnie też że, tak mi się przynajmniej wydaje, stosunkowo szybko strumień robi się jasny (blonding?), ale może to kwestia kawy.
Nie wiem jak w twoim ekspresie i sitku, ale 15,8 g kawy względnie jasno palonej brzmi dla mnie na za małą dozę. W moje 18g sitko nigdy raczej nie sypię mniej niż 16,5g ciemniej palonych mieszanek, a z jasno palonymi singlami dochodzę do 18 g. Przeważnie to jest coś koło 17,5 dla jasno palonych kaw.

Próbowałeś robić test monety? Jeśli próbowałeś to nie powinieneś się trzymać gramatury przy kolejnych kawach, tylko głębokości na jaką wchodzi tamper wyczuwalnej pod palcami. Tego uczucia pod palcami z czasem się nauczysz i będziesz wiedział czy kawy jest za mało czy za dużo.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi