Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553305 razy)

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3495 dnia: 05 Styczeń 2020, 16:52:18 »
Zmniejsz dozę do 17 gram i spróbuj większy uzysk, około 38-40 gram w czasie 27-30 sekund.

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #3496 dnia: 05 Styczeń 2020, 18:58:51 »
Witam, zmagam się z takim problemem nie mogę ustawić ilości oraz grubości mielenia. Przy 17 gr kawy mam w granicach 10-11 bar (wiem że dużo) i przy tym wychodzi gdzieś 43-45 gr kawy do picia. Rozumiem jak w większe grubość mielenia to wtedy mogę się wstrzelić w 9 bar ale przy tym też samej kawy wyjdzie więcej niż te moje 43-45 gr. Co i tak już za dużo. Więc proszę o radę co mam zrobić żeby mieć te 9 bar i kawy do picia 35 gr. przy 17 gr w ziarnach? Też mam cały czas mokrą tabletkę kawy. Nie wiem co robię nie tak już kombinuje ale jakoś nie wychodzi

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #3497 dnia: 05 Styczeń 2020, 19:03:39 »
Masz regulowane ciśnienie w ekspresie, żeby ustawić na ślepym sitku?
Sprawdzałeś testem monety jaka ilość kawy powinna wchodzić do Twojego sitka?

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #3498 dnia: 05 Styczeń 2020, 23:07:03 »
Kurcze nie wiem czy mam regulowane ciśnienie. W instrukcji nic takiego nie wyczytałem. Jaki to test monety ? Sorry ale jestem na etapie uczenia się

Offline Marx

• Ekspres: Giaggia Classic, Aeropress
  • Młynek: Mazzer
« Odpowiedź #3499 dnia: 06 Styczeń 2020, 12:33:10 »
Zmniejsz dozę do 17 gram i spróbuj większy uzysk, około 38-40 gram w czasie 27-30 sekund.

aktualnie mielenie na 7, 17g, w ciągu 25s uzyskałem 78gr czyli się leje za bardzo. Zmielę znacznie drobniej i zobaczę co wyjdzie

Offline radzik71

• Ekspres: Lelit, Aeropress, Drip, Kawiarka
« Odpowiedź #3500 dnia: 06 Styczeń 2020, 18:07:26 »
Mam wrażenie, że moja wiadomość zaginęła w ferworze dyskusji, a naprawdę zależałoby mi na jakichś radach, więc mam nadzieję, że nikt nie uzna tego za niestosowne jeśli się "przypomnę" :)

Witajcie!
Mam problem, który mnie frapuje, mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiać wątpliwości co robię, bądź myślę źle.

Mam ekspres Lelit Anna. Na wszystkich filmach gdzie prezentowane jest jak używać tego ekspresu podczas robienia kawy zazwyczaj jest informacja o 25 sekundach przelewania. I podczas całej tej czynności lampka temperatury jest zapalona. U mnie gaśnie dosłownie po chwili przelewania. Co powinienem zrobić? Wyłączyć i poczekać aż ponownie się zapali? Pozwolić wodzie płynąć mimo to? Czy może to wynikać z jakiegoś mojego błędu?

Z góry dziękuję za pomoc!

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #3501 dnia: 07 Styczeń 2020, 09:43:34 »
Obecnie ustawiłem młynek tak że przy 15gr. kawy uzyskuję 30 gr naparu. bar nadal w granicach 10-11 i ciastko nadal wilgotne. Mam przy takich ustawieniach zostawić czy dalej kombinować?

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #3502 dnia: 07 Styczeń 2020, 09:47:48 »
A efekty Ci smakują czy nie?
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

avidrock

• Gość
« Odpowiedź #3503 dnia: 07 Styczeń 2020, 10:40:26 »
W sumie kawą smaczna wychodzi. Chociaż nie wiem może może być leszcze  :) W kawiarni tak dobrej  nie piłem więc sukces już jest

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #3504 dnia: 07 Styczeń 2020, 11:24:24 »
@radzik71 strzelam, że nie masz dobrze wygrzanego ekspresu. Jak długo masz go włączonego, przed zrobieniem kawy?

Offline muzykub

« Odpowiedź #3505 dnia: 07 Styczeń 2020, 11:56:27 »
Witajcie!
Mam problem, który mnie frapuje, mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiać wątpliwości co robię, bądź myślę źle.

Mam ekspres Lelit Anna. Na wszystkich filmach gdzie prezentowane jest jak używać tego ekspresu podczas robienia kawy zazwyczaj jest informacja o 25 sekundach przelewania. I podczas całej tej czynności lampka temperatury jest zapalona. U mnie gaśnie dosłownie po chwili przelewania. Co powinienem zrobić? Wyłączyć i poczekać aż ponownie się zapali? Pozwolić wodzie płynąć mimo to? Czy może to wynikać z jakiegoś mojego błędu?

Z góry dziękuję za pomoc!

U mnie jest podobnie. Trochę pomaga dłuższe rozgrzewanie ekspresu - ok. 20 minut przed robieniem kawy.

Offline radzik71

• Ekspres: Lelit, Aeropress, Drip, Kawiarka
« Odpowiedź #3506 dnia: 07 Styczeń 2020, 12:25:08 »
@radzik71 strzelam, że nie masz dobrze wygrzanego ekspresu. Jak długo masz go włączonego, przed zrobieniem kawy?

Około 5 minut wcześniej włączam, z włożoną kolbą i filiżankami na płycie.

U mnie jest podobnie. Trochę pomaga dłuższe rozgrzewanie ekspresu - ok. 20 minut przed robieniem kawy.

I co w takiej sytuacji? Wstrzymać przelewanie i poczekać aż się znów zapali? Czy lać mimo, że zgasła?

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #3507 dnia: 07 Styczeń 2020, 14:01:10 »

Trochę pomaga dłuższe rozgrzewanie ekspresu - ok. 20 minut przed robieniem kawy.

20 minut to jest dłuższe? W większości przypadków to o wiele za mało. Pół godziny to moje minimum ale wtedy muszę czarować flushami żeby dogrzać kolbę, 40 minut to minimum bez kombinacji.

Offline muzykub

« Odpowiedź #3508 dnia: 07 Styczeń 2020, 15:30:36 »
O kurcze, nie spodziewałem się, że aż tak długo trzeba. Spróbuję w takim razie dzisiaj jeszcze dłużej go powygrzewać :)

Offline LukaszB

« Odpowiedź #3509 dnia: 07 Styczeń 2020, 18:44:34 »
Mam pytanie związane z ciśnieniem podczas ekstrakcji. Wydaje mi się że udało mi się wyeliminować kanałowanie dzięki metodzie WDT. Samo ciśnienie podczas ekstrakcji spada maksymanie o 1 bar. Natomiast gdy ciśnienie mam idealnie 9 barów to ratio mam praktycznie 1:1 lub 1:1,5. Gdy zmieniam grubość przemiału to uzysk mam większy ale nie mam zadanych 9 barów tylko w okolicach 8 barów. Czy należy się tym przejmować? Jeżeli tak to co można zrobić aby to naprawić?

Witam
Mam dokładnie taki sam zestaw jak Ty i miałem ten sam problem. Rozwiązałem go zmieniając ciśnienie na ślepym sitku na ok 11bar. Obecnie przy kawie Ariadna uzyskuje 34g przy dozie 17g w czasie 28s przy cisnieniu 9bar. Przy ustawionych 10 barach na ślepym sitku nie byłem w stanie uzyskać ratio 1:2.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi