Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553172 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3480 dnia: 03 Styczeń 2020, 16:23:52 »
Ilość kawy w sitku nie ma większego znaczenia. Poczytaj sobie co to jest espresso i wcześniejsze wpisy z tego wątku, to zrozumiesz. Robisz taką dozę jak się mieści w sitku, dla różnych kaw może być różna bo kawa w zależności od surowca i palenia może mieć różną gęstość.

Powinien Cię interesować równomierny przepływ całą powierzchnią ciastka, odpowiedni uzysk w odniesieniu do użytej dozy kawy oraz prawidłowa ekstrakcja. Jak to uzyskać zostało już tu dawno napisane wiele razy.
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2020, 17:16:21 wysłana przez krystians »

Offline JarekB

« Odpowiedź #3481 dnia: 03 Styczeń 2020, 22:18:36 »
Ja zaś mam ciągły problem z uzyskaniem ciastka.
Ekspres Domita Classico coś jak Lelit Anna.
Nie ma suchego ciastka lecz błoto.
Próbowałem mielic grubiej i drobnej zmieniając dozę w przedziale 17-18g tak aby mieścić się w okolicy 30 sekund (mierzone od włączenia pompy) i uzysku około 40g.
Crema jak należy.
Próbowałem różnych kaw lecz konsystencja zawsze błotnista.
Gdy zmielę zbyt drobno ekstrakcja trwa długo i spora część wody idzie przez zawór opv więc chyba ciśnienie jest okej?

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #3482 dnia: 03 Styczeń 2020, 22:44:23 »
@JarekB pisalem w innym watku, sprawdz jakie masz cisnienie.
Znam przypadek z Gaggia Classic gdzie cisnienie bylo za wysokie. Oprocz bardzo intensywnego smaku espresso, powodowalo tez sporo blota po ekstrakcji. Po obnizeniu cisnienia do 9 bar ciastko zaczelo byc suche.

Offline Pluto

• Ekspres: GRAEF ES 85, Chemex
  • Młynek: Sage BCG820BSS Kawiarka: Bialletti Mukka Express
« Odpowiedź #3483 dnia: 03 Styczeń 2020, 23:27:39 »
Poczytaj sobie co to jest espresso
Sprawdziłem i wszystko wychodzi dobrze,czas ekstrakcji, waga, ciastko, crema. Dalej to już kwestia odpowiedniej kawy i wychodzącego smaku. Dzięki.

Offline dario199109

• Ekspres: Ascaso Dream PID
  • Młynek: Eureka mignon specialita
« Odpowiedź #3484 dnia: 04 Styczeń 2020, 10:34:10 »
Mam pytanie związane z ciśnieniem podczas ekstrakcji. Wydaje mi się że udało mi się wyeliminować kanałowanie dzięki metodzie WDT. Samo ciśnienie podczas ekstrakcji spada maksymanie o 1 bar. Natomiast gdy ciśnienie mam idealnie 9 barów to ratio mam praktycznie 1:1 lub 1:1,5. Gdy zmieniam grubość przemiału to uzysk mam większy ale nie mam zadanych 9 barów tylko w okolicach 8 barów. Czy należy się tym przejmować? Jeżeli tak to co można zrobić aby to naprawić?

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #3485 dnia: 04 Styczeń 2020, 13:16:38 »
Ja bym się tym nie przejmował. Każdy ekspres, który nie ma profilowania ma pewną charakterystykę pracy pompy. Nie liczyłbym, że jest to stała wartość. 8 barów gdzies tam w trakcie ekstrakcji też jest Ok. Zaglądaj mniej na zegary, więcej do filiżanki :).

« Odpowiedź #3486 dnia: 04 Styczeń 2020, 13:44:03 »
@dario199109
Najpierw ustal doze, i jaki chcialbys miec uzysk. Potem dopiero reguluj przemial zeby uzyskac czas, ale caly czas trzymaj sie tej samej dozy/uzysku.
Cisnienie powinno byc regulowane przez OPV a nie gruboscia przemialu.
Mignon Specialita ma dobra dystrybucje i przy bezposrednim namielaniu nie potrzeba WDT. Bardzo pomaga leveler, np ten z Motty.
Mowie ze swojego doswiadczenia ze srednio palonymi mieszankami.

Offline radzik71

• Ekspres: Lelit, Aeropress, Drip, Kawiarka
« Odpowiedź #3487 dnia: 04 Styczeń 2020, 14:01:43 »
Witajcie!
Mam problem, który mnie frapuje, mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiać wątpliwości co robię, bądź myślę źle.

Mam ekspres Lelit Anna. Na wszystkich filmach gdzie prezentowane jest jak używać tego ekspresu podczas robienia kawy zazwyczaj jest informacja o 25 sekundach przelewania. I podczas całej tej czynności lampka temperatury jest zapalona. U mnie gaśnie dosłownie po chwili przelewania. Co powinienem zrobić? Wyłączyć i poczekać aż ponownie się zapali? Pozwolić wodzie płynąć mimo to? Czy może to wynikać z jakiegoś mojego błędu?

Z góry dziękuję za pomoc!

Offline dario199109

« Odpowiedź #3488 dnia: 04 Styczeń 2020, 15:07:20 »
@dario199109
Najpierw ustal doze, i jaki chcialbys miec uzysk. Potem dopiero reguluj przemial zeby uzyskac czas, ale caly czas trzymaj sie tej samej dozy/uzysku.
Cisnienie powinno byc regulowane przez OPV a nie gruboscia przemialu.
Mignon Specialita ma dobra dystrybucje i przy bezposrednim namielaniu nie potrzeba WDT. Bardzo pomaga leveler, np ten z Motty.
Mowie ze swojego doswiadczenia ze srednio palonymi mieszankami.

Ok, to jeżeli ustale doze i uzysk np 1:2 przy 17g dozy bede miał uzysk 34g. Jeżeli taki wynik uda mi sie przy ciśnieniu 7,5bara czy mam zmieniać ustawienia zaworu OPV - tak aby ciśnienie było w 9 barów podczas ekstrakcji?

Gdzieś na innym wątku przeczytałem ze Janusz sugeruje aby ciśnienie na ślepym sitku było 10 barów nie więcej... Dlatego nie zmieniałem nic przy OPV...

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #3489 dnia: 04 Styczeń 2020, 15:52:07 »
Jeżeli masz ustawione 10 barów na ślepym to jest dobrze. Nie kombinuj z tym.

« Odpowiedź #3490 dnia: 04 Styczeń 2020, 15:56:31 »
Tak, najlepiej zaczac od ustawienia opv tak zeby bylo w okolicach 9 bar podczas ekstrakcji. Przy slepym sitku powinno byc o 0,5-1bar wiecej czyli 9,5-10 bar.

Podsumowujac:
Doza 17g, uzysk 34g, czas w przedziale 25-30 sekund, cisnienie na manometrze 9 bar.

Offline dario199109

« Odpowiedź #3491 dnia: 04 Styczeń 2020, 16:19:51 »
Tak, najlepiej zaczac od ustawienia opv tak zeby bylo w okolicach 9 bar podczas ekstrakcji. Przy slepym sitku powinno byc o 0,5-1bar wiecej czyli 9,5-10 bar.

Podsumowujac:
Doza 17g, uzysk 34g, czas w przedziale 25-30 sekund, cisnienie na manometrze 9 bar.
OK, dzięki za podpowiedź będę robił testy przez kolejne dni. Co jeżeli będę miał ustawienia takie jak teraz poniżej :
Opv 10 bar, Doza 17g, uzysk 34g, czas w przedziale 25-30 sekund, a cisnienie na manometrze będzie wynosić 7-8 bar?czy to znaczy że coś robię źle? Jeżeli tak to co sugerujecie zmienić? Doze? OPV?

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #3492 dnia: 04 Styczeń 2020, 18:10:31 »
Skup się na smaku przede wszystkim
Jeżeli zależy Ci na ciśnieniu to możesz też zmniejszyć dozę do 16-16.5 gram i drobniej zmielić. Czas dzięki temu pozostanie ten sam 25-30 sekund, ale będzie mniejszy przepływ i ciśnienie powinno pokazać większe.

« Odpowiedź #3493 dnia: 04 Styczeń 2020, 18:11:55 »
Wydaje mi sie ze to jest raczej niemozliwe przy pompie 15bar i opv ustawionym na 9-10bar.To by oznaczalo ze cisnienie nawet nie doszlo do 9 bar, wiec nawet opv nie zaczal dzialac.
Hipotetycznie nizsze cisnienie byloby mozliwe jakby za grubo zmielic, ale wtedy czas bylby duzo ponizej 20 sek.

Offline Marx

• Ekspres: Giaggia Classic, Aeropress
  • Młynek: Mazzer
« Odpowiedź #3494 dnia: 05 Styczeń 2020, 16:45:52 »
Witam
Po zmianie młynka z gorszego na lepszy mam problem z dojściem do poprawnych ustawień. Kawa wychodzi zbyt gorzka (a jest to sama kawa która na Graefie wychodziła ok, więc raczej to nie problem kawy).
Kawa średnio palona. Generalnie dążę do dozy 18gr, gdyż w podwójnym sitku w mojej Gaggii zapełnia się ono w odpowiedniej ilości. Aktualnie testowałem przemiał od 7 do 10. Przy 10 się leje, przy 7 jest w miarę ok. Ale z tego co czytam, aby zgubić gorzkość, powinienem zmienić temperaturę (mój ekspres na to nie pozwala) lub grubiej mielić (ale wtedy doza wychodzi za duża i nie wejdzie do stika). Więc jestem w kropce.

Mój jedyny trop jest taki że musze zmienić kawę, bo po zmianie młynka po prostu kawa ma bardziej intesywny smak. Wcześniej tez była gorzkawa, ale nie aż tak. Ale może macie jakiś inny pomysł?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi