Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553181 razy)

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3465 dnia: 24 Grudzień 2019, 00:38:58 »

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #3466 dnia: 24 Grudzień 2019, 00:45:55 »
O, to jak pasuje do Gaggii to do wszystkich 58 mm powinien pasować. Tak samo Kazak.

Offline dario199109

• Ekspres: Ascaso Dream PID
  • Młynek: Eureka mignon specialita
« Odpowiedź #3467 dnia: 24 Grudzień 2019, 09:45:07 »
Metoda WDT trochę poprawiła mi problem kanałowania ale niestety problem nadal występuje.... Obstawiam, że to moje niedoświadczenie i z kolejnym razem będzie lepiej. Minusy tej metody widzę dwie:
- ogólny bałagan - kawa rozsypuje mi się podczas ściągania kołnierza itp
- czas - przygotowanie kilku espresso pod rząd trochę więcej czasu zajmuje + czyszczenie stanowiska w moim przypadku jest dłuższe...

Zastanawiam się jaka może być przyczyna kanałowania, bo kiedyś pewnie nikt nie wiedział o WDT ani o dystrybutorze kawy i radzić sobie jakoś musiał. Co do mojego dystrybutora(z Chin) to faktycznie może byc słaby - zastanawiam się nad kupnem dystrybutora Motta ale nie wiem czy on generalnie pomoże na kanałowanie... Czy Ktoś z Was może zmieniał dystrybutor i ma porównanie czy faktycznie markowy lepiej sie sprawdza?

« Ostatnia zmiana: 24 Grudzień 2019, 09:54:52 wysłana przez dario199109 »

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
« Odpowiedź #3468 dnia: 24 Grudzień 2019, 09:59:36 »
O jakim bałaganie mówisz przy ściąganiu kołnierza? Po zastosowaniu WDT, kiedy jeszcze masz założony kołnierz, delikatnie stuknij dnem kolby np. o matę tampingową, kawa w sitku opadnie, lekko się ubije i przy zdejmowaniu kołnierza nic nie powinno się wysypywać. W tym momencie stosuję dodatkowo dystrybutor Scarlet z niemieckiego amazona. Na koniec oczywiście tamper. Ekstrakcja mocno się poprawiła, zwykle NPF poci się równomiernie, kawa spływa środkiem, cienką równomierną strugą.

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #3469 dnia: 24 Grudzień 2019, 10:37:46 »
Bałagan -> kup dedykowany kołnierz stalowy i puknij po dystrybucji jak kolega sugerował.

A co daje WDT? Z mojego doświadczenia jak masz młynek, który bryli, to WDT rozbija bryłki usuwa komory powietrzne - czyli wyrównuje gęstość kawy w całym sitku. I dokładnie ta równa gęstość powoduje, że woda nie znajduje łatwego ujścia pojedynczym kanałem, bo wszędzie jest tak samo. Są młynki, które dają tak fajny przemiał, że WDT jest niepotrzebne - z popularnych tutaj to np. młynki Ceado.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #3470 dnia: 24 Grudzień 2019, 12:27:59 »
Zastanawiam się jaka może być przyczyna kanałowania, bo kiedyś pewnie nikt nie wiedział o WDT ani o dystrybutorze kawy i radzić sobie jakoś musiał. Co do mojego dystrybutora(z Chin) to faktycznie może byc słaby - zastanawiam się nad kupnem dystrybutora Motta ale nie wiem czy on generalnie pomoże na kanałowanie... Czy Ktoś z Was może zmieniał dystrybutor i ma porównanie czy faktycznie markowy lepiej sie sprawdza?

Jak masz porządny młynek to kawa od razu dobrze się układa. Przy ręcznym musiałem używać dystrybutora (będącego kopią Kribli-Grabli). Przy elektryku nie muszę. Używam tylko kołnierza (wydruk 3D) - ale on nie jest od cudów tylko od wyłapania paproszków żeby mniej brudzić dookoła młynka. Jeśli dużo Ci leci na boki to może nie miel bezpośrednio do pf, tylko zacznij mielić do słoika i przesypywać.

Offline dario199109

« Odpowiedź #3471 dnia: 24 Grudzień 2019, 13:18:34 »
Kolejne próby za mną. Zrobiłem nowa wersje narzędzia. Link poniżej:

photos.app.goo.gl/pKpBYjZnn4i9qgsM6

Generalnie widzę poprawę. Zauważyłem też, że bardzo umiejętnie trzeba posługiwać się narzędziem do WDT. W ostatniej próbie kanałowanie na bokach sitka zniknęło natomiast pojawiło się na środku w miejscu gdzie wyjmowalem to narzędzie do WDT. Wydaje ki się że trzeba najpiej na pełnej głębokości mieszać a później coraz wyżej. Nie pozostaje nic innego jak ćwiczyć. Mam nadzieję że z każdą próbą będzie coraz lepiej.

PS. Co do bałaganu to faktycznie im więcej prób tym idzie mi to sprawniej i mniej się rozsypuje

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #3472 dnia: 24 Grudzień 2019, 14:10:58 »
Kiedyś przeczytałem gdzieś, że w WDT nie ma znaczenia czym mieszasz tylko jak mieszasz. To chyba potwierdza twoją obserwację dotyczącą jakości mieszania. Ja zaczynałem WDT od zwykłego rozgiętego spinacza. Wszystko inne ułatwia pracę i zwiększa ergonomię ale to ty musisz wiedzieć jak mieszać. Żeby było jasne ja nie znam teorii, sam doszedłem do tego co najlepiej działa.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #3473 dnia: 25 Grudzień 2019, 17:40:10 »
Cześć, tez mam dream Pid i mam tak samo. Ciśnienie na końcowce mam w okolicach 7 barów. Na ile masz ustawiony zawór OPV? Ja mam ustawiony na 10 barów zgodnie z sugestią Janusza.
Też mam 10bar, ale to nie ma znaczenia, bo przecież przy 9 nawet się nie włącza. Ja przysiadłem przez święta i wkoncu się z A+ dogadałem, ergo leci już tak jak powinno. Ekstrakcje mam 9 prawie cały czas, pod koniec spada tylko do 8, czasem do 7 jak źle ubije.

Offline dario199109

« Odpowiedź #3474 dnia: 26 Grudzień 2019, 16:04:16 »
Cześć, tez mam dream Pid i mam tak samo. Ciśnienie na końcowce mam w okolicach 7 barów. Na ile masz ustawiony zawór OPV? Ja mam ustawiony na 10 barów zgodnie z sugestią Janusza.
Też mam 10bar, ale to nie ma znaczenia, bo przecież przy 9 nawet się nie włącza. Ja przysiadłem przez święta i wkoncu się z A+ dogadałem, ergo leci już tak jak powinno. Ekstrakcje mam 9 prawie cały czas, pod koniec spada tylko do 8, czasem do 7 jak źle ubije.

Co do OPV to znam osoby, które świadomie zwiększają aby mieć finalnie w okolicach 9ciu barów podczas ekstrakcji. Wiem że zdania są różne na ten temat...

Z moich dotychczasowych krótkich doświadczeń uważam że bardzo ważne jest opanowanie kanałowania np. przy użyciu WDT (nadal sie tego uczę - ale wiem że to dobra droga). Jeżeli ciśnienie spada bardzo szybko (a grubość przemiału jest ok) to musi to być wina dystrybucji/ubijania. Ja zawsze pierwsze co robiłem to zmieniałam grubość przemiału - czyli nie rozwiązywałem problemu kanałowania tylko próbowałem niwelować go grubością przemiału... Jeszcze daleka droga do opanowania tego wszystkiego (tym bardziej jak robi się max 3 kawy dziennie) ale myślę że opanowanie poprawnej dystrybucji jest bardzo kluczowe i wpływa na pozostałe parametry.

Offline Pluto

• Ekspres: GRAEF ES 85, Chemex
  • Młynek: Sage BCG820BSS Kawiarka: Bialletti Mukka Express
« Odpowiedź #3475 dnia: 03 Styczeń 2020, 15:45:59 »
Do małego i dużego sitka potrzebujesz różną grubość przemiału, namawiam do rezygnacji z małego sitka.
Miałem podobny ekspres (wersja bez spieniacza) na początku mojej kawowej przygody, raczej nie spodziewaj się cudów.

Zatem, przy moim  gracie klasy Rolex, ustaliłem wagę (ilość) maksymalną przemiału i  jest to 14gram kawy. I wtedy czas ekstrakcji wynosi 25-30s.
Jak dam odrobinę więcej to kolba już się zapycha i ekspres sapie. Tylko czy z taka ilością (zdaje się powinno być min 17gram) można to nazywać
poprawnym espresso?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3476 dnia: 03 Styczeń 2020, 15:58:32 »
Oj Pluto, pomieszało Ci się troszkę z tymi standardami. 17 g czego to minimum i wg jakiej normy?  Zakładając pojedyncze espresso w małym sitku to 17 g uzysku jest owszem prawidłowe dla włoskich standardów. Jednak Ty piszesz że Twoja doza przemiału to ok. 14 g. Nie ma w tym nic złego, a nawet jest zgodne z włoską normą co nie ma żadnego znaczenia, bo jeśli nie startujesz w określonych zawodach baristów, to obchodzić Cię powinno głównie to czy efekt Cię zadowala. Co do definicji espresso, to znajdziesz ich wiele chociażby na naszym forum.

Offline Pluto

« Odpowiedź #3477 dnia: 03 Styczeń 2020, 16:06:08 »
Twoja doza przemiału to ok. 14 g.

Tak ale to dotyczy dużego sitka. Jak sugeruje wklejony przeze mnie cytat, zrezygnowałem z małego sitka.
14 gram kawy w dużym sitku - jak dam więcej zapycha się.

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #3478 dnia: 03 Styczeń 2020, 16:11:53 »
A jak zmielisz trochę grubiej to się nie mieści?

Offline Pluto

« Odpowiedź #3479 dnia: 03 Styczeń 2020, 16:21:03 »
A jak zmielisz trochę grubiej to się nie mieści?

Oooo, lepiej, zmieniłem program z 20 na 22 size (grubiej)  i domierzyłem do kolby 2 gramy więcej.
Czyli 16 gram przeszło bez zapychania! W sitku pozostało mi jeszcze 2 milimetry wolnego po dociśnięciu.
Co teraz dalej?
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2020, 16:24:13 wysłana przez Pluto »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi