Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553173 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3420 dnia: 07 Grudzień 2019, 18:26:59 »
INEI raczej nic z tym nie ma wspólnego. Wg INEI techniczne aspekty to ważna sprawa, ale clue jest tu sensoryczny profil espresso.

Offline magas

« Odpowiedź #3421 dnia: 07 Grudzień 2019, 18:46:11 »
Tak, tylko jak ktoś liczy czas od pierwszej kropli w filiżance, to przy nieodpowiednim  zmieleniu i ubiciu prawdziwy czas może trwać  ponad minutę, a stoper operatora pokaże tylko 25 sekund.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #3422 dnia: 07 Grudzień 2019, 20:59:35 »
Rozumiem, że czas pieczenia ciasta też liczysz od momentu gdy ciasto zaczyna rosnąć ponad foremkę?
Inaczej to rozumiem trochę, ale jestem domowym home baristą. Pytanie było jak robią to użytkownicy, być może moje myślenie jest złe, być może innych, trzeba by zapytać profesjonalistów.
Bo równie dobrze ja bym mógł zapytać czy liczenie czasu pieczenia ciasta zaczynasz od kupienia składników lub ich zmiksowania.
Dla mnie preinfuzja to właśnie połączenie składników - kawy z wodą, czyli jak połączenie mąki z jajkami innymi składnikami.
Ekstrakcja to czas w którym kawę wypływa - analogicznie do ciasta, kiedy ciasto pieczemy.
To jest moja metoda i mi to pasuje, wydaję mi się, że użytkownicy roty mają podobnie.

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #3423 dnia: 20 Grudzień 2019, 19:39:16 »
Ja cały czas robiłem od pierwszej kropli w filiżance. Kończyło się to na 27 sekundach ale od włączenia pompy było z 45 (w tym 5 sekund preinfuzji z rury). Zacząłem inne kawy teraz przygotowywać licząc od włączenia pompy i mam mieszane uczucia. Jedną kawę zmieliłem grubej i od włączenia pompy kwas. Od pierwszej kropli czyli 44 sekundy od włączenia pompy niezła. Dokładnie Rocket Beam.

Offline magas

« Odpowiedź #3424 dnia: 20 Grudzień 2019, 20:02:03 »
Jeśli takie smaki wychodzą, to na 100% ja się myliłem, zbyt krótko to kwasy, zbyt długo mocna goryczka, a szukamy przecież tej umownej słodkości, widać to też po kremie, jest kolor kajmaka to jest poprawnie, chociaż co ja tam wiem, niby była taka praca w moim życiu, ale nigdy na świeżych ziarnach, zawsze import mocno palony, niby markowy, ale masówka to masówka, magazyny, transporty itd. 

Offline Pluto

• Ekspres: GRAEF ES 85, Chemex
  • Młynek: Sage BCG820BSS Kawiarka: Bialletti Mukka Express
« Odpowiedź #3425 dnia: 20 Grudzień 2019, 21:18:34 »
szukamy przecież tej umownej słodkości,

Jest możliwe żeby to nie było gorzkie? U mnie nie da się tego pić.

Cały czas przestawiam przemiał w kierunku coarse bo na ustawieniu domyślnym przemiał jest za duży Szukam tego momentu kiedy przemiał będzie odpowiedni z czasem przepływu min 25s.. Przy ustawionym przemiale [u mnie to jest 16] single espresso ekstrakcja poszła prawidłowo
a już przy double sito się zatkało i leciało kropelkami. Dokończyłem z poprawką i teraz mam nie do wytrzymania gorycz i kwasotę dwa syfy razem. Co jest?

Offline JarekB

« Odpowiedź #3426 dnia: 20 Grudzień 2019, 21:37:51 »
Zacznij naukę od podwójnego espresso. Wychodzi łatwiej.
Też się uczę już któryś miesiąc i nie zawsze mi wychodzi ale postęp jest.
Ogólnie espresso w kawiarniach smakuje Ci bardziej niż Twoje?
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2019, 22:07:51 wysłana przez JarekB »

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #3427 dnia: 20 Grudzień 2019, 21:46:20 »
Do małego i dużego sitka potrzebujesz różną grubość przemiału, namawiam do rezygnacji z małego sitka.
Miałem podobny ekspres (wersja bez spieniacza) na początku mojej kawowej przygody, raczej nie spodziewaj się cudów.
W standardzie są ciśnieniowe sitka, o ile młynek ogarnie odpowiednio drobne mielenie warto je odblokować albo wymienić na zwykłe.
Zadbaj o dobre wygrzanie - co najmniej 30 min, pilnując żeby sam się nie wyłączył. Jest szansa, że ~30-50% prób skończy się czymś do wypicia.

Offline Pluto

• Ekspres: GRAEF ES 85, Chemex
  • Młynek: Sage BCG820BSS Kawiarka: Bialletti Mukka Express
« Odpowiedź #3428 dnia: 20 Grudzień 2019, 22:12:26 »
Do małego i dużego sitka potrzebujesz różną grubość przemiału, namawiam do rezygnacji z małego sitka.
Tak zrobię, pojedyncze sitko nie jest mi do niczego potrzebne mój cel to duże kawy
Zadbaj o dobre wygrzanie - co najmniej 30 min, pilnując żeby sam się nie wyłączył. Jest szansa, że ~30-50% prób skończy się czymś do wypicia.
Przeżegnałem się .. za długo na czekanie z jedną kawą! Ma ustawione na pół godziny domyslnie i się wyłącza.
Miałem podobny ekspres (wersja bez spieniacza) na początku mojej kawowej przygody, raczej nie spodziewaj się cudów.
W standardzie są ciśnieniowe sitka, o ile młynek ogarnie odpowiednio drobne mielenie warto je odblokować albo wymienić na zwykłe.
Nic z tego nie rozumiem -jak odblokować
                                       -które sitka są zwykłe a które inne?https://cyfrowa.tvp.pl/video/gazda-z-diabelnej,odc-36,38751864
Ogólnie espresso w kawiarniach smakuje Ci bardziej niż Twoje?
Nie zamawiam, nie jestem fanem espresso, jak brałem czarną to americano, espresso to ma być baza do cappuccino i latte.

Czy mogę popróbować na syfiastej kawie ze Stonki?

[zrobię dużo więcej prób i wtedy się odezwę]

« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2019, 22:34:59 wysłana przez Pluto »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #3429 dnia: 20 Grudzień 2019, 22:38:05 »
Duża kawa z ekspresu to americano, robi się je na bazie espresso.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #3430 dnia: 20 Grudzień 2019, 22:56:34 »
Panowie i Panie prośba o pomoc, początki "espresso" z nakeda do kieliszka, bez kanałowania i o dziwo bez chlapnia.
Pierwsze zdjęcie z 15-15,5 grama, drugie z około 17 gramów i 3 zdjecie też z 17 gram po ok
 2 minutach, czas około 30 sekund, czy to wygląda dobrze, czy średnio na jeża?
Waga coś świruje (chiński badziew), ale na razie starczy wydatków.
Tak wiem waga ustawiona jest na ml, chciałem mieć jakis punkt odniesienia.
Edit:
Na 4 zdjęciu, uzysk z około 16 gram, czas jak wcześniej na poziomie 30 sekund i odstane po czasie ok. 2 minut.
Smakowo tak sobie, ta kawa mi po prostu nie podchodzi...

« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2019, 23:33:46 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3431 dnia: 21 Grudzień 2019, 00:30:22 »
Chyba ładnie, ale co Ci nie podchodzi dokładnie?

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #3432 dnia: 21 Grudzień 2019, 00:56:14 »
za długo na czekanie z jedną kawą
Albo czekasz albo pijesz kwas ;) w szczególności z tego ekspresu.

Nic z tego nie rozumiem -jak odblokować
Te sitka mają podwójne dno, żeby sztucznie podnieść ciśnienie, żeby na podłej kawie wyszła pianka (nie mylić z cremą).
Możesz wyciąć "zewnętrzne" dno z jedną dziurką (najlepiej posłużyć się znajomym tokarzem i flaszką ;)) albo szukać pasujących ze zwykłym dnem.

Czy mogę popróbować na syfiastej kawie ze Stonki?
Nic to nie da - nie będziesz wiedział kiedy się udało, a kiedy nie.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #3433 dnia: 21 Grudzień 2019, 07:39:08 »
Chyba ładnie, ale co Ci nie podchodzi dokładnie?
Może kwestia przedstawienia w głowie, może zbyt długo piłem jasne przelewy, chociaz "bawiłem" się prismo, mokką, czy nawet kompresso, jak to mawia żona, kwas kwas kwas xD
Zabawy z nakedem i generalnie z ekspresem zacząłem na stosunko taniej kawie ( nie z biedronki, ani Lidla), po malu zaczne próbować inne i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Może się okazać, że profil tej kawy najzwyczajniej mi nie pasuje i ot cały klops.
Edit:
Przepraszam, źle sie wyraziłem, ktoś mnie nieopatrznie zrozumie, w domu górują jasne przelewy, na zewnatrz zawsze single albo dopio.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2019, 07:46:15 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline D2mian Mężczyzna

• Ekspres: V60 02; AP; FP
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #3434 dnia: 21 Grudzień 2019, 08:40:56 »
@Heniutek na początek spróbuj kaw z Brazylii w wersji natural...według mnie słodsze. Po drugie odpuść "tanie" kawy z marketu, ale "tanie" nie znaczy że masz kupować za miliony monet ziarna...idź do Gorana i w dobrej cenie zakup paczkę Brazylii... Zmiel tak żeby mieć ratio 1:2 lub 1:2,5 w czasie 25-30 sekund. Po takim doznaniu smaku będziesz miał punkt odniesienia i będzie można wtedy dalej walczyć o mityczną słodycz :P

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi