Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554545 razy)

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3240 dnia: 24 Lipiec 2019, 14:30:18 »
Tak ustawiona Tura 3 pod Ariadne na podwójnym sitku jest najdrobniejsza jak mogę ustawić i nic z tym nie zrobię.

A czemu nie możesz drobniej? Przecież Tura ma płynną regulację od styku żaren.

Offline minero

• Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
« Odpowiedź #3241 dnia: 24 Lipiec 2019, 14:33:01 »
Masz chyba sytuacje jak ja w pracy, mam saeco via veneto i tez jak probowalem cos wiecej pokombinowac z przemialem to buczal i potrafil przepuszczac na kolbe - raczke ale przez kawe nie szedl.. wiec juz miele pod niego grubiej i powiem ze jasniej palone kawy mi podchodza. Robie uzysku ok 100ml z tego. Tu chyba tez za wiele nie zdzialasz choc widze ze Twoj mocniej cisnie.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #3242 dnia: 24 Lipiec 2019, 14:35:19 »
Drobniejszy przemiał niekoniecznie odpada. Może właśnie taki jest potrzebny... A jak się pralka rozpadnie to będzie powód do kupna czegoś lepszego ;)

Offline disaster3

• Ekspres: NS Oscar II, Bialetti Venus, AeroPress, Hario V60-1
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Kazak Tura 3
Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3243 dnia: 24 Lipiec 2019, 14:38:57 »
Tak ustawiona Tura 3 pod Ariadne na podwójnym sitku jest najdrobniejsza jak mogę ustawić i nic z tym nie zrobię.

A czemu nie możesz drobniej? Przecież Tura ma płynną regulację od styku żaren.

Nie czytałeś ze zrozumieniem mojego poprzedniego posta.
Nie Tura jest problemem tylko ekspress. Jak drobniej niż mam teraz zmielone, zmieliłem to zapchałem ekspres z symptomami dzwiękowymi i wizualnymi o którychy powyżej wspomniał @minero ;)

@siewcu rożnica nie jest sporo w ustawieniu Tura'y

za chwilę z edytuje i wrzucę fotki

Było tak i ekspres zapchany

Teraz jest tak i w miarę działa

Patrząc w temacie Tury nie jestem daleki od powiedzmy podobnych ustawień Tury 3 pod espresso ;)

Tak jak wspomniałem. Przemiału na tej kawie nie ruszam, zobaczę jeszcze co z doza czy uda mi się dodać ok 1-2 gram więcej i ubicie dozy w sitku aby nie dotykała prysznica, nie było kanalowania, no i ekspres nie wybuchł tylko przepuścił napar ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Lipiec 2019, 14:42:32 wysłana przez disaster3 »
To nie jest takie proste jak się wydaje......

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
« Odpowiedź #3244 dnia: 24 Lipiec 2019, 14:41:06 »
@disaster3 Rzeczywiście, pisałeś. Ograniczenia sprzętowe więc. W takim przypadku wybrał bym chyba alternatywne metody zaparzania do czasu aż zaopatrzysz się w coś właściwego do espresso.

Offline pytlakos

• Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
« Odpowiedź #3245 dnia: 24 Lipiec 2019, 14:52:17 »
Nie bez powodu w młynkach do espresso są przekładnie ślimakowe do ustawiania grubości mielenia. Nawet mała zmiana może mieć duży wpływ na ekstrakcję. Myślę, że spokojnie możesz próbować ustawień pośrednich.

Offline disaster3

• Ekspres: NS Oscar II, Bialetti Venus, AeroPress, Hario V60-1
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Kazak Tura 3
Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3246 dnia: 24 Lipiec 2019, 17:07:11 »
Ok, dzisiaj dużo przesyłek dochodzi i właśnie odebrałem przed chwila tez suwmiarke. Zmierzyłem w eterze sitka i oryginalny tamper zamocowany do ekspresu.

Różnica w średnicy 2 mm. Dobrze mi nie ubijał i na krawędziach zawsze kawa wychodziła mi bokiem.
Patrząc na poniższe wymiary

Wnętrze sitka

Wymiar mojego tampera

Dobry będzie zakup tampera o wymiarze 52 mm?

Nie wiem pierwszy z brzegu co mi wyskoczył Tamper Motta 52mm jest i w cooffedesku, koneso itd....?

Chyba ze inny, jaki?
To nie jest takie proste jak się wydaje......

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
« Odpowiedź #3247 dnia: 24 Lipiec 2019, 17:14:49 »
Średnice tamperow Motta nie zawsze są zgodne z rzeczywistością... Na Twoim miejscu bym dobrał indywidualne albo potwierdził ze sprzedawcą dokładne wymiary.

Offline luckylm

• Ekspres: Gaggia classic, Ascaso ARC, aeropress, drip hario V60
  • Młynek: Hario slim, i-1 mini
« Odpowiedź #3248 dnia: 24 Lipiec 2019, 17:19:52 »
@luckylm - czy czasem sprawcą Twoich problemów nie jest zbyt słabe nagrzanie ekspresu i co za tym idzie za niska temperatura wody podczas ekstrakcji? Jak długo nagrzewasz ekspres przed zrobieniem espresso?
No właśnie już z temp też kombinuje raz czekam aż tylko lampka zgaśnie, raz dłużej, raz myśle, że jest za gorąca woda to troche upuszcze, teraz próbowałem i znów 1 shot do zlewu drugi hm też kwaśny ale jakoś zmęczyłem ale jaki to ma sens jak w pracy woseba z aeropresu jest lepsza niż w kolby zirna za ponad 100 :/

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #3249 dnia: 24 Lipiec 2019, 18:11:37 »
Dobry będzie zakup tampera o wymiarze 52 mm?

Tamper jest ważny, ale poszukałbym też sitka. Z ciśnieniowym niewiele zwojujesz.

Offline avzi Mężczyzna

• nie
  • Ekspres: Bezzera Duo Top DE | Poprzednio: Nuova Simonelli Oscar II
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
« Odpowiedź #3250 dnia: 24 Lipiec 2019, 18:39:46 »
@luckylm - taka rada ode mnie jako tak samo jak Ty początkującego: nie celuj w ustaloną pojemność w ml. Ja skupiłem się na dozie, ratio i czasie parzenia, ale też nie jakoś aptekarsko. Wyszło z tego nieco mniej ml niż zalecane, bo 45 ml dla doppio (ale w dolnych granicach normy), natomiast reszta parametrów jest prawie idealna, tj. doza 16g, ratio wagowe od 1:2 do 1.2.2, czas ekstrakcji 25-30s. I co najważniejsze, kawa jest pyszna. Próbowałem wczoraj jeszcze kombinować z innymi ustawieniami na młynku i ekspresie, aby zwiększyć objętość do wzorcowych 50 ml, ale tylko straciłem 2h i pół kg kawy, gdyż za każdym razem gdy celowałem w ml rozjeżdżał się jakiś inny parametr i kawa traciła na smaku. Teraz jestem zadowolony i w ogóle nie przeszkadza mi to, że pojemnościowo kawa jest na pograniczu double espresso i double ristretto. Powodzenia!

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline avzi Mężczyzna

• nie
  • Ekspres: Bezzera Duo Top DE | Poprzednio: Nuova Simonelli Oscar II
  • Młynek: Eureka Zenith 65E
« Odpowiedź #3251 dnia: 24 Lipiec 2019, 19:27:53 »
Dodam jeszcze że też używam tampera motta (58 mm) i pomimo tego że są minimalne luzy w sitku wokół jego brzegów, to nie ma to większego wpływu na ubicie i jakość ekstrakcji. Dobrą robotę robi tutaj levelling tool (także motty), który wyrównuje powierzchnię rewelacyjnie i sam tamper, nawet nieidealnie dopasowany do sitka, nie ma szans za wiele popsuć.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #3252 dnia: 24 Lipiec 2019, 19:46:26 »

Wyszło z tego nieco mniej ml niż zalecane, bo 45 ml dla doppio (...) ratio wagowe od 1:2 do 1.2.2, czas ekstrakcji 25-30s. (...)
Wysrane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

I tego się trzymaj, mililitry to przeżytek.

Offline Mrtelpl

« Odpowiedź #3253 dnia: 25 Lipiec 2019, 23:45:55 »
Witajcie , ma ktoś z was do pożyczenia pf z manometrem do astorii najlepiej z okolic krk

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #3254 dnia: 26 Lipiec 2019, 15:21:39 »
Większa doza może dotykać prysznica a tego bym nie chciał.
W ogóle się tym nie przejmuj. Nasyp luźno kawy do sitka, więcej niż trzeba, potem zrzuć nadmiar aby było płasko -- prastara metoda sprawdzenia objętości sitka -- potem zważ ile jest kawy w sitku.

A jeśli ubijasz plastikową spinką do mankietów, to po prostu zrób to dobrze, warto zadbać o brzegi, ubij równo i wyraźnie, bez nadmiernej siły, ale też niezbyt lekko. Brzegi możesz poprawić aby nigdzie nie zostawić nieubitej powierzchni. Na koniec tę miarkę postaw dodatkowo na wadze aby wiedzieć nie tylko ile masz ml, ale i gramów naparu.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi