Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1554603 razy)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3225 dnia: 23 Lipiec 2019, 13:37:56 »
Jasne rozumiem, Rota ma swoje ciemne strony jeśli chodzi o użytkowanie, ale uzysk w filiżance daje piękny i nie będziesz chciał już zapewne pić espresso z dotychczasowej maszynki ;-) Crema, body, intensywność naprawdę godne i zaskakujące.

Latton

• Gość
« Odpowiedź #3226 dnia: 23 Lipiec 2019, 16:15:58 »
Kupić sobie np od Rogera taką miarkę i wyłączyć pompę w odpowiednim momencie  :)

Jeszcze inna marka to zza oceanu
https://joefrex.com/products/espresso-shot-glass
A gdzie kupić taką szklankę w Polsce?

poza tym

Czy to ma być przy małym czy dużym sitku?
« Ostatnia zmiana: 23 Lipiec 2019, 16:19:24 wysłana przez Latton »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D

Offline luckylm

• Ekspres: Gaggia classic, Ascaso ARC, aeropress, drip hario V60
  • Młynek: Hario slim, i-1 mini
« Odpowiedź #3228 dnia: 23 Lipiec 2019, 22:00:51 »
Witam, gdzies na początku tego wątku był wpis jak jeden z forumowiczów pisał o robieniu porannego espresso, raz, drugi aż w końcu zalewał sobie rozpuszcalną bo nie mógł pić twego co mu wyszło  [emoji38] no i mam podobnie  :-( z tym, że nie robię rozpuszczalnej a ide do pracy i pije z aeropresu i smakuje w miare. Dodam, że do aeropresu używam tanich marketowych ziaren a w domu mam świeżo palone ziarna z pobliskiej palarni (jak spróbowałem kiedyś espresso w kawiarni to smakowało mi jak mało kiedy, pojechałem do palarni kupiłem te same ziarna i już zużyłem cały kilogram i ciągle wychodzi kwas) ascaso arc + młynek i1 mini, próbuje już chyba wszystkiego drobniejszy przemiał (juz drobniej się chyba nie da) różne czasy ekstrakcji, moc ubicia tamperem, za goraca woda, więc najpierw troszke upuszczam przed ekstrakcją, doza, raz mniej raz więcej a ciągle daleko do w miarę dobrego espresso które da się wypić bez mleka. Dlatego postanowiłem sprzedać mój zestaw i kupić jakiś automat, wiem, z automatu nie będzie pysznego espresso ale przynajmniej będzie powtarzalne. No ale teraz takie promocje, że chyba nici ze sprzedaży i dalej muszę  jakoś sobie radzić.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #3229 dnia: 23 Lipiec 2019, 22:20:03 »
Z Bogiem

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Jellyeater

• Ekspres: Acaso Dream PID
  • Młynek: Niche Zero, Zassenhaus Santiago
« Odpowiedź #3230 dnia: 24 Lipiec 2019, 07:55:47 »
luckylm -> Głównie to patrzę z boku i degustuję. Ale to jest droga. Niekoniecznie drobniej to dobrze. Patrz jak leci. Jak za szybko ciurka to drobniej lub trochę zwiększyć dozę. Jak za wolno to nasypać ciut mniej, lub grubiej. ;-) Niewiele zmieniać. W końcu znajdziesz jakieś zadowalające ustawienie. Grunt to się nie poddawać. I oglądaj ciastka. Ubicie nie musi być mocne. Musi być poziome i nie wolno naruszyć struktury ciastka. Oglądałeś filmy o tampingu?

Wczoraj wylaliśmy 2 shoty z palonej 10 dni temu Brasilia Santos. 3 wyszedł taki, że dał się w końcu wypić. ;-) I do prób warto kupić coś z biedry. ;-) tak żeby wyczuć młynek i dozę. Potem są odstępstwa, ale przynajmniej wiesz z jakiego punktu startować.

Jakbyśmy się nie podali, to byśmy po miesiącu sprzedali zestaw. A tak po 3 miesiącach mamy czasem i 3 espresso pod rząd dobre. ;-) A czasem 3 do zlewu jak nowa kawa.

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #3231 dnia: 24 Lipiec 2019, 08:01:17 »
I do prób warto kupić coś z biedry
Zły trop. Nic z tych prób nie wywnioskujesz dobrego.

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
« Odpowiedź #3232 dnia: 24 Lipiec 2019, 08:59:57 »
@luckylm - czy czasem sprawcą Twoich problemów nie jest zbyt słabe nagrzanie ekspresu i co za tym idzie za niska temperatura wody podczas ekstrakcji? Jak długo nagrzewasz ekspres przed zrobieniem espresso?

Offline minero

• Coffee after pizza blog
  • Ekspres: Gaggia Classic 2018/19, AeroPress, Bialetti Venus 2TZ, Bodum FrenchPress, Hario V60.
  • Młynek: Eureka Mignon SD, Macap M5D, Hario Skerton.
« Odpowiedź #3233 dnia: 24 Lipiec 2019, 09:03:29 »
@luckylm - czy czasem sprawcą Twoich problemów nie jest zbyt słabe nagrzanie ekspresu i co za tym idzie za niska temperatura wody podczas ekstrakcji? Jak długo nagrzewasz ekspres przed zrobieniem espresso?
Tez bym to obstawil choc pisal o wyzszej temp, ale nie ma informacji o zachowaniu stabilnosci temp jak nagrzany ekspress, kolba oraz filizanka.

Offline disaster3

• Ekspres: NS Oscar II, Bialetti Venus, AeroPress, Hario V60-1
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Kazak Tura 3
« Odpowiedź #3234 dnia: 24 Lipiec 2019, 13:33:15 »
Dzisiaj doszła waga jubilerska + miarka. W ruch poszło tym razem podwójne sitko (wg instrukcji na dozę 12gram)
Ok zarzuciłem do Tury 3 12.44 gram Ariadny, przemiał do sitka wyszedł 12.30.
Ubicie tamperem fabrycznym nie za mocne aby nie zapchać ekspresu.

Po 25 sek. od załączenia pompy wyszło coś takiego

ciastko nie dotykało prysznica ale zauważyłem kanalowanie. Na razie młynka nie ruszam, spróbuje bardziej ubić.

W smaku??? Cholera wie, raczkuje dopiero i nie piłem wzorcowego espresso z Ariadny wiec nie mam porównania. Ale nie było ani kwaśne ani za gorzkie. Przynajmniej wg moich smaków.
To nie jest takie proste jak się wydaje......

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #3235 dnia: 24 Lipiec 2019, 13:44:52 »
Powinno być bardzo blisko sitka. A jak kanał to za słabo ubite prawdopodobnie, choć to tylko jedna z możliwych przyczyn...

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
« Odpowiedź #3236 dnia: 24 Lipiec 2019, 14:07:05 »
Dobrze widzę? 50ml uzysku z 12gr kawy? Trochę dużo. Zdaje się, że musisz drobniej zmielić i/lub bardziej ubić.
Pamiętaj też o właściwej dystrybucji kawy w sitku przed tampingiem.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #3237 dnia: 24 Lipiec 2019, 14:10:36 »
Uzysku więcej nawet, bo crema też liczy się do objętości.
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Latton

• Gość
« Odpowiedź #3238 dnia: 24 Lipiec 2019, 14:15:39 »
Pamiętaj też o właściwej dystrybucji kawy w sitku przed tampingiem.

Czy chodzi o nakładanie i ubijanie warstwami?

Offline disaster3

• Ekspres: NS Oscar II, Bialetti Venus, AeroPress, Hario V60-1
  • Młynek: 1zespresso/MYM 54, Kazak Tura 3
« Odpowiedź #3239 dnia: 24 Lipiec 2019, 14:17:00 »
@jancewicz jak zerkniesz kilka postów wyżej to wszystko okaże się jasne z czego korzystam do robienia w tej chwili kawy. Niestety moja „pralka” ma pewne ograniczenia. Drobniej zmielić nie mogę bo się ekspres zapycha. Po załączeniu pompy syczy, buczy i nic nie wypływa, jeszcze chwila i ciśnienie go rozwali ;)

Tak ustawiona Tura 3 pod Ariadne na podwójnym sitku jest najdrobniejsza jak mogę ustawić i nic z tym nie zrobię. Podwójne sitko ma ograniczenie 12 gram. Teoretycznie może i wejdzie więcej z 1-2 gr z mocniejszym ubiciem ale to musze sprawdzić. Ponieważ:
1. Mocniejsze ubicie może się równać zapchany ekspres.
2. Większa doza może dotykać prysznica a tego bym nie chciał.

Sprawdzić to sprawdzę ale taka składowa jak drobniejszy przemiał odpada o czym wyżej. ;)
To nie jest takie proste jak się wydaje......

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi