;

Autor Wątek: Pomóż mi robię espresso  (Przeczytany 367785 razy)

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 174
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID
  • Młynek: Ascaso i-bar 15
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2625 dnia: 13 Marzec 2018, 07:03:22 »
Zassało w tym sensie, że trochę kawy na tamperze potrafiło mi zostać, jakieś drobinki, ale zawsze.
O dziwo teraz mam tamper od Mietu dopasowany do sitka VST i tego problemu nie zauważyłem.

Online Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1319
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, Gastro 2 X 1 GR, Automat 2 GR / HX 10 L / elektrycznie ogrzewane grupy.
  • Młynek: Gastro Mix 85 mm, 2 X 75 mm, 2 X 64 mm, Zapylacz- mały stożek Graef CM 800
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2626 dnia: 13 Marzec 2018, 19:42:48 »
Wyjmuj w miarę powoli tamper, żeby nie zassało kawy
Takie coś się zdarza? Trzeba mieć chyba bardzo ciasno spasowany tamper z sitkiem.

Zaraz tam ciasno, ;)  wskazane dla pasjonata. Balansowanie na tolerancji 0,05-0,08 mm ma pewne wady które w sprawnych rekach i tak wadą nie są.
Wystarczy tylko wyciągać tamper poprzez ruch obrotowym.


Zassało w tym sensie, że trochę kawy na tamperze potrafiło mi zostać, jakieś drobinki, ale zawsze.

Całe ciastko potrafi wyjść z sitka wraz z tamperem.  :taktak:

Offline Metiu

  • Wiadomości: 463
  • Pomógł: 7
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2627 dnia: 13 Marzec 2018, 22:39:29 »
Zassało w tym sensie, że trochę kawy na tamperze potrafiło mi zostać, jakieś drobinki, ale zawsze.
O dziwo teraz mam tamper od Mietu dopasowany do sitka VST i tego problemu nie zauważyłem.


Nie zauważyłeś, ale jak to się dzieje że to działa ?  ;) Tampery, które robię do sitek VST (oczywiście można użyć je do innych sitek, ważne by były dobrane do ich średnicy), mają ściany pochylone. Dzięki temu przy dużym spasowaniu i niemal 100% ubitej powierzchni kawy, nie występuje efekt tłoka o którym napisaliście - ciastko nie jest zasysane przy wyjmowaniu tampera z sitka, nie podnoszą się tez pod wpływem wtłaczanego powietrza drobiny kawy i tamper nie zacina się w sitku. Im większa ubita powierzchnia kawy, tym ekstrakcja jest równiejsza i zmniejsza się ryzyko wystąpienia kanałów.  :)
Wobec powyższego, zawsze doradzam dokładny pomiar średnicy sitka przy pomocy suwmiarki przed zakupem tampera. Tylko taki pomiar zagwarantuje dobry dobór tampera, a co za tym idzie jego prawidłowe używanie.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Online Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1319
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, Gastro 2 X 1 GR, Automat 2 GR / HX 10 L / elektrycznie ogrzewane grupy.
  • Młynek: Gastro Mix 85 mm, 2 X 75 mm, 2 X 64 mm, Zapylacz- mały stożek Graef CM 800
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2628 dnia: 13 Marzec 2018, 22:59:37 »
Bok krążka po skosie ma też wady. Brak naturalnego prowadzenia co może powodować przekoszeniem położenia względem osi pionowej oraz utrudniona korektę z odczytu z naszego oka przez nie pionowy punkt odniesienia.
Jednym słowem wszystko ma swoje wady jak i zalety.

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 174
  • Pomógł: 2
  • Ekspres: Ascaso Steel Duo PID
  • Młynek: Ascaso i-bar 15
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2629 dnia: 14 Marzec 2018, 06:45:23 »
Dlatego właśnie będę polecał tampery od Mietu, bo są bardzo dobrze wykonane i mimo moich jeszcze małych zdolności kawę wykonuje się przyjemniej :)

Online Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1319
  • Pomógł: 9
  • Ekspres: Gastro 2 X 2 GR, Gastro 2 X 1 GR, Automat 2 GR / HX 10 L / elektrycznie ogrzewane grupy.
  • Młynek: Gastro Mix 85 mm, 2 X 75 mm, 2 X 64 mm, Zapylacz- mały stożek Graef CM 800
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2630 dnia: 14 Marzec 2018, 09:38:08 »
Najważniejsze jest, żeby kupujący był zadowolony.  :ok:

Offline techmanski

  • Wiadomości: 13
  • Pomógł: 0
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2631 dnia: 15 Marzec 2018, 06:19:24 »
szukam i szukałam i znaleźć nie mogę;) czas ekstrakcji jest uruchamiany od ktorego momentu?
Uruchomienia ekstrakcji, pierwszej kropli na wylocie?

Online kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 571
  • Pomógł: 8
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3, Ascaso i-mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2632 dnia: 15 Marzec 2018, 07:30:39 »
szukam i szukałam i znaleźć nie mogę;) czas ekstrakcji jest uruchamiany od ktorego momentu?
Uruchomienia ekstrakcji, pierwszej kropli na wylocie?
Od startu pompy i/lub preinfuzji.

Online Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5265
  • Pomógł: 38
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2633 dnia: 15 Marzec 2018, 07:33:35 »
czas ekstrakcji jest uruchamiany
Proszę nie igrać z czasem ;).
Od pierwszego kontaktu wody z kawą...

Offline techmanski

  • Wiadomości: 13
  • Pomógł: 0
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2634 dnia: 15 Marzec 2018, 20:31:59 »
Dziękuję za info:)

Offline Ryan1985 Mężczyzna

  • Wiadomości: 40
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus 6 tz
  • Młynek: Fiorenzato F4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2635 dnia: 17 Marzec 2018, 08:43:49 »
Dzisiaj pierwszy dzień testów z nową kawą - espresso Mujeres zakupionej na Świeżo Palona.pl. Data palenia: 28.02.2018. Ekspres, grupa i filiżanki porządnie wygrzany. Flush, mielenie kawy, podpinamy kawę i lecimy... dwa próbne szociki:
 
1) ca. 13,2 g kawy, czas ekstrakcji ca. 25-25,5 s., waga naparu ca 31 g,
2) 13,2g g kawy, czas ten sam, waga naparu ca. 25,2 g (trochę młynek skręciłem).

Wrażenia:

1)   Hmm, niby ratio ok, ale kawa taka trochę „płaska” w smaku wyszła, nie wyczułem orzechów ani czekolady, główna nuta to lekka kwaskowość (ale taka delikatna – nie jakiś mega kwas),
2)   Tutaj chyba trochę za mocno młynek skręciłem, bo kawka znowu taka „chłodna” wyszła i wrażenie kwaskowatości mocniejsze.

Ktoś coś doradzi co można zrobić lepiej?

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2001
  • Pomógł: 18
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2636 dnia: 17 Marzec 2018, 08:47:43 »
Jakie sitko? Doza jak na jakieś większe pojedyncze.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline erykszolc Mężczyzna

  • Wiadomości: 48
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID, sitka i prysznice IMS, i dużo pysznej kawy :)
  • Młynek: Ceado E6P, ooo tak! Młynek jest najważniejszy!!!
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2637 dnia: 17 Marzec 2018, 08:59:18 »
Ryan u mnie dokładnie ta sama kawa, z tej samej daty wychodzi obłędna przy ciut ponad 17g i ratio 1:2 w 27s, z temperaturą na pidzie 92 stopnie.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Ryan1985 Mężczyzna

  • Wiadomości: 40
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus 6 tz
  • Młynek: Fiorenzato F4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2638 dnia: 17 Marzec 2018, 09:00:45 »
Standardowe pojedyncze sitko do ekpresów Rocket - tzn. takie jakie jest w zestawie/komplecie razem z ekspresem.

Re: erykszolc- hm, czyli powinienem zmniejszyć dozę, drobniej zmielić i zmniejszyć temp na PID?
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec 2018, 09:05:47 wysłana przez Ryan1985 »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 2001
  • Pomógł: 18
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2639 dnia: 17 Marzec 2018, 09:04:58 »
No właśnie, zacznij od podwójnego, będzie łatwiej i smacznej. Jak już ogarniesz podwójne to dopiero zacznij eksperymentować z pojedynczym, o ile jeszcze będziesz chciał

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi