;

Autor Wątek: Pomóż mi robię espresso  (Przeczytany 361941 razy)

Offline erykszolc Mężczyzna

  • Wiadomości: 48
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID, sitka i prysznice IMS, i dużo pysznej kawy :)
  • Młynek: Ceado E6P, ooo tak! Młynek jest najważniejszy!!!
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2640 dnia: 17 Marzec 2018, 09:06:07 »
Standardowe pojedyncze sitko do ekpresów Rocket - tzn. takie jakie jest w zestawie/komplecie razem z ekspresem.

Re: erykszolc- hm, czyli powinienem zmniejszyć dozę, drobniej zmielić i zmniejszyć temp?

Zwiększyć dozę.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline erykszolc Mężczyzna

  • Wiadomości: 48
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID, sitka i prysznice IMS, i dużo pysznej kawy :)
  • Młynek: Ceado E6P, ooo tak! Młynek jest najważniejszy!!!
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2641 dnia: 17 Marzec 2018, 09:10:09 »
Ryan, i najlepiej tak jak wielokrotnie wszyscy powtarzają, staraj się zmieniać tylko jeden parametr na raz, czyli wrź podwójne sito, stała doza, stały tamp i szukaj ratio przemiałem.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Ryan1985 Mężczyzna

  • Wiadomości: 39
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rocket Giotto, Bialetti Venus 6 tz
  • Młynek: Fiorenzato F4
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2642 dnia: 17 Marzec 2018, 09:20:30 »
Ja te 13,2 g miałem na pojedynczym sitku. Do podwójnego zwykle wchodzi mi ca. 19 g. Czyli z tego co napisałeś powyżej (napisałeś że dajesz ca. 17 g) na podwójnym sitku powinienem zejść do 17-18 g (i jednocześnie drobniej zmielić, by uzyskać niezmieniony czas ekstrakcji)?

Offline erykszolc Mężczyzna

  • Wiadomości: 48
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Bezzera Magica S PID, sitka i prysznice IMS, i dużo pysznej kawy :)
  • Młynek: Ceado E6P, ooo tak! Młynek jest najważniejszy!!!
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2643 dnia: 17 Marzec 2018, 09:26:23 »
Ja te 13,2 g miałem na pojedynczym sitku. Do podwójnego zwykle wchodzi mi ca. 19 g. Czyli z tego co napisałeś powyżej (napisałeś że dajesz ca. 17 g) na podwójnym sitku powinienem zejść do 17-18 g (i jednocześnie drobniej zmielić, by uzyskać niezmieniony czas ekstrakcji)?
Tak właśnie spróbuj.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline porcupine3

  • Wiadomości: 6
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Macap m2m
Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2644 dnia: 03 Kwiecień 2018, 11:11:22 »
Proszę o ocenę espresso (ekstrakcji). Na papierze niby wszystko ok (15g/30g/25s) ale druga część ekstrakcji jakaś taka szarpana.
Coś jeszcze zmieniać czy tak jest ok ?

Filmik:
« Ostatnia zmiana: 03 Kwiecień 2018, 11:49:53 wysłana przez ranGo »

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1920
  • Pomógł: 18
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2645 dnia: 03 Kwiecień 2018, 13:22:51 »
A tobie smakowało? Wygląda ok, jeśli na cremie nie ma białych plam i jeszcze kawa smakuje, to tylko się cieszyć :)
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline porcupine3

  • Wiadomości: 6
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Macap m2m
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2646 dnia: 03 Kwiecień 2018, 14:24:41 »
Mi smakuje ale tak naprawdę nie wiem jak powinno smakować. Muszę się wybrać do jakiejś dobrej kawiarni i porównać.

Tak to wygląda z góry https://  imgur.com/VGOtEaV

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 1920
  • Pomógł: 18
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2647 dnia: 03 Kwiecień 2018, 14:30:50 »
Bardzo ładnie wygląda :)
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 547
  • Pomógł: 8
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3, Ascaso i-mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2648 dnia: 03 Kwiecień 2018, 14:46:00 »
Wg mnie również bardzo ładnie :brawa: Niespokojną dystrybucję pod koniec miałem gdy niezbyt przyłożyłem się do dystrybucji i tampingu i gdy do młynka wrzucałem odmierzoną dozę kawy.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 766
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: DB
  • Młynek: ditting KE 640V, c40 IH, kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2649 dnia: 03 Kwiecień 2018, 14:49:01 »
Wg mnie również bardzo ładnie :brawa: Niespokojną dystrybucję pod koniec miałem gdy niezbyt przyłożyłem się do dystrybucji i tampingu i gdy do młynka wrzucałem odmierzoną dozę kawy.
Do którego młynka ?

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 547
  • Pomógł: 8
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3, Ascaso i-mini
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2650 dnia: 03 Kwiecień 2018, 14:52:06 »
Mazzer SJ. Być może były dodatkowe czynniki. W każdym razie przy zasypanym hopperze i dystrybucji WDT problem nie wrócił.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

  • Wiadomości: 766
  • Pomógł: 12
  • Ekspres: DB
  • Młynek: ditting KE 640V, c40 IH, kinu M47
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2651 dnia: 03 Kwiecień 2018, 14:59:06 »
Mazer nie jest młynkiem typu „single dose” dlatego pewnie lepiej mieli na zasypanym kawą  hopperze.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwiecień 2018, 15:58:32 wysłana przez PiotrekBM »

Offline porcupine3

  • Wiadomości: 6
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Macap m2m
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2652 dnia: 03 Kwiecień 2018, 16:16:10 »
Super  :)
Wczoraj zrobiłem szwagrowi kawę americano to usłyszałem, że smakuje jak kawa jacobs  :( Czasami moja wiara w jedyną słuszną kawę z ekspresu kolbowego jest mocno zachwiana ;)
A już nie będę pisał o odczuciach moich gości, którzy obserwują jak robię kawę (rozgrzewanie ekspresu, ważenie kawy przed i po, tamping itp.) Jak mam komuś wytłumaczyć, że musi poczekać na kawę 30 minut bo muszę rozgrzać ekspres ? Dla zwykłego Kowalskiego to abstrakcja :)

Najważniejsze jednak, że kawa mi smakuje i mojej żonie (mleczne, przestała chodzić do sieciówek).

Offline piomic

  • Wiadomości: 1945
  • Pomógł: 14
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2653 dnia: 04 Kwiecień 2018, 02:03:21 »
Jak mam komuś wytłumaczyć, że musi poczekać na kawę 30 minut bo muszę rozgrzać ekspres ?

Normalnie, jak każdy - gniazdko z timerem od 6:00 do 18:00.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5166
  • Pomógł: 37
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2654 dnia: 04 Kwiecień 2018, 07:04:13 »


Super  :)
Wczoraj zrobiłem szwagrowi kawę americano to usłyszałem, że smakuje jak kawa jacobs 

Może to był komplement? Espresso powinno rozwiać wątpliwości. 

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi