Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552232 razy)

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2250 dnia: 01 Październik 2017, 15:23:19 »
Może inaczej, w kawiarniach jak coffedesk robią z dużych sitek. Koledzy z forum tez i u większości problem nie wystepuje. Jak bym założył npf pewnie miał bym dead spoty ale boje się na razie o tym przekonać ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2251 dnia: 01 Październik 2017, 15:38:39 »
W takim razie przy tej kawie może trzeba jeszcze więcej?

« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2017, 15:40:40 wysłana przez donkiszot »

Offline Expel Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #2252 dnia: 01 Październik 2017, 15:49:07 »
Z miła chęcią wymienił bym młynek na coś do single dose... w Comandante mielenie do espresso jest męczące, tym bardziej jak trzeba zrobić z 3 kawy. Dystrybucja z dosera mazzera nie jest najłatwiejsza.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #2253 dnia: 01 Październik 2017, 15:53:32 »
Nie jest, ale ja nie miałem z nią problemów. Również z mieleniem pojedynczych porcji... Lekko upierdliwe, ale idzie szybko przywyknąć.

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #2254 dnia: 01 Październik 2017, 21:58:29 »
Może rzeczywiście moje nieoryginalne zarna które maja minimalny luz sprawiają takie problemy. Czekam na kontak rogera albo deskowego, bo jak na razie wszędzie brak oryginalnych żaren

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #2255 dnia: 01 Październik 2017, 23:03:03 »
Ja mam styrane ori i nie mam takich problemów, choć nigdy na przemiał na patrzyłem... Bardziej mnie interesowało czy ekstrakcja - chociaż jej efekt, a nie obecność kanałów których z braku npf nie widziałem - jest poprawna w efekcie ;)

Offline audiofil Mężczyzna

• Ekspres: ECM Casa IV
  • Młynek: Macap M2M
nauka espresso po nowemu-jak to zrobić poradzcie
« Odpowiedź #2256 dnia: 03 Październik 2017, 18:28:51 »
Dotarła dzis waga i takie oto kwiatki:
podwójne sto 14,5 g kawy------65 g  naparu w 40 sek
podwójne sito zmiana mielenia  17 g kawy------- 45 g naparu w 28 sek. W sitku fabrycznym ECM po ubiciu krawędź kawy 4 mm poniżej rantu sita.Ciekawe że pierwsze krople ekstraktu wypływają po ok.6-7 sek od włączenia pompy.Efekt w filiżance z Marfisy taki sobie-po mojemu trochę za dużo kwasu.Jak skręcę bardziej młyn to już całkiem ledwo kapie i cierpkość,kwas nie możliwy.Co poprawić bo poszło już w 4 dni 0,5 kawy.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: nauka espresso po nowemu-jak to zrobić poradzcie
« Odpowiedź #2257 dnia: 03 Październik 2017, 18:49:46 »
Najlepiej zmienić kawę :).  A przy Marfisie ratio 1 :3, czas ekstrakcji 25 sekund, gorący ekspres. Marfisa jest z Cafe Silesia czy innego źródła?

« Odpowiedź #2258 dnia: 04 Październik 2017, 13:57:19 »
tak z Cafe Silesia.Słyszałem od nich podczas niedawnej wizyty na Sląsku i krótkiej bytności w TG i u nich,że Marfisa palona dla nich jest 100 % arabiką,zaś te z innych źródeł są z domieszką robusty.Teraz ciekawe jak to się przekłada na smak-czy te z robustą są bardziej gorzkie czy jak piszą niektórzy splatają sie aromaty czekoladowo-słodkawe.Marfisa jest pozbawiona ponoć kwasowatości,którą ja jednak wyczuwam.Preferuję kawy raczej zbalansowane z profilem czekoladowo-karmelowo-miodowym.W szafce czeka Mokito Bianco czy będzie lepsza nie mam pojęcia.Dziś takie oto wyniki:Marfisa-sito podwójne kawa 17,9 g/ 28 sek/ 55 ml/ 62 g naparu- czyli prawie tak jak piszesz.Podpowiedz proszę jakąś dobrą zbalansowaną kawę.Czy one muszą być z robustą dla pozbycia się kwaśnego posmaku? W Cafe Silesia doradzono mi czerwoną Jolly Crema i Varesina Martin obie z 20% dodatkiem Robusty.Mój kolega zaś Agust Natura (białą) lub Antica Tostatura lecz nie pamiętam którą.Co Wy drodzy forumowicze na to?A może od MA Ariadna?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2259 dnia: 04 Październik 2017, 14:05:15 »
Jeśli szukasz kawy bez kwasowości w espresso, to tutaj jest wątek dla Ciebie:

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=4310.msg114790#msg114790

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

« Odpowiedź #2260 dnia: 04 Październik 2017, 16:42:12 »
poobiednia ekstrakcja  Marfisa-18g/55ml/64g w 27sek- czyli prawie ratio 1:3 jak przy tej kawie zalecał kolega.Zrobiłem trochę większy flush.W załączeniu kolba po ekstrakcji z delikatnie odbitym prysznicem i ciut rozwalone ciacho ale może za mocno trząchnąłem  :taktak: Jaka ocena koledzy  :-)
« Ostatnia zmiana: 04 Październik 2017, 16:45:04 wysłana przez audiofil »

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #2261 dnia: 05 Październik 2017, 06:14:15 »
A jaki smak? bo espresso może wyglądać wzorowo, a smakować podle.

Offline dopeman

« Odpowiedź #2262 dnia: 05 Październik 2017, 09:29:00 »
Te takie zmiany grubości mielenia z ekstrakcji na ekstrakcję bywają mylące bo zanim nam wyleci z młynka dokładnie to co nastawione to bywa że i 1-2 dozy czasem są mieszanką obecnej nastawy i poprzedniej.

« Odpowiedź #2263 dnia: 05 Październik 2017, 19:32:40 »
dziś do podwójnegi sitka do którego przez 2 dni dawałem 18g kawy dałem tylko 14,7 i otrzymałem 100 ml w 20 sek czegoś kawopodobnego.Dodałem mleka i wypiłem bo jednak szkody Marfisy.Nie warto oszczędzać na wsadzie  :ohyda: Czy jeżeli wiem że ktoś z gości prosi o słabszą kawę to przy zmniejszeniu wsadu w sitku mam drobniej zmielić czy mocniej ubić?,bo przecież wtedy przy mniejszej dozie,tej kawy jest w sitku mniej i woda ma mniejszy opór,lecąc jak wściekła.Co robicie jak poproszą Was...kawkę proszę tylko słabszą

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2264 dnia: 05 Październik 2017, 19:57:34 »
Zaparzyć bez przestawiania (po co sobie kłopotów robić i ustawiać od nowa dla siebie, szkoda czasu i kawy), a kawę przyrządzić z niepełnego espresso? Łyczek dla Ciebie, reszta dla gościa.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi