Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1551892 razy)

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2100 dnia: 28 Sierpień 2017, 15:07:09 »
Ilość kawy metodą na monetę;
Doza 1:2, czyli jeśli z metody na monetę wyjdzie 16g, to napar powinien mieć 32g;
Czas parzenia 25-30 s od załączenia pompy.

A przede wszystkim kierować się smakiem, jeśli wyjdzie trochę powyżej lub poniżej tych 32g (czy tam inna założona wartość) lub czas będzie 22s lub 32s a kawa będzie smakowała to już dobrze, trzeba tylko delikatnie manipulować grubością przemiału lub dozą oscylując wokół pierwotnych wartości i gonić króliczka

Niech, że to ktoś przypnie bo święte słowa ;-)

Offline prunt

• Ekspres: Ascaso Duo PID, V60-01/02, Chemex, Chemex by Duka, AeroPress
  • Młynek: Ceado e6p, Comandante MK3 NB, Aergrind
« Odpowiedź #2101 dnia: 28 Sierpień 2017, 15:21:13 »
Ilość kawy metodą na monetę;
Doza 1:2, czyli jeśli z metody na monetę wyjdzie 16g, to napar powinien mieć 32g;
Czas parzenia 25-30 s od załączenia pompy.

A przede wszystkim kierować się smakiem, jeśli wyjdzie trochę powyżej lub poniżej tych 32g (czy tam inna założona wartość) lub czas będzie 22s lub 32s a kawa będzie smakowała to już dobrze, trzeba tylko delikatnie manipulować grubością przemiału lub dozą oscylując wokół pierwotnych wartości i gonić króliczka

Niech, że to ktoś przypnie bo święte słowa ;-)

Dzięki, panowie! Brzmi jak przepis.

Głupia sprawa, próbowałem sam znaleźć i na forum, i w googlu - wszyscy piszecie o teście monety. Ale nigdzie nie mogłem znaleźć jak go zrobić. Jeśli już było wałkowane, podpowiedzcie proszę gdzie szukać opisu.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #2102 dnia: 28 Sierpień 2017, 17:48:44 »
Jaka preinfuzja? Kolega ma Ascaso Arc.
Na to pytanie odpowiedziałem Ci w innym wątku, w którym też bierzesz udział.

wszyscy piszecie o teście monety. Ale nigdzie nie mogłem znaleźć jak go zrobić
Sypiesz (najlepiej na wadze, żebyś wiedział ile ma być kawy) kawę z młynka, ubijasz, a na wierzchu kładziesz dziesięciogroszówkę. Następnie zapinasz kolbę, odpinasz i patrzysz jak głęboko się wbiła dziesięciogroszówka w kawę. Jak się wbije głębiej, niż 1/3 swojej grubości, to kawy masz za dużo.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #2103 dnia: 28 Sierpień 2017, 18:04:37 »
Krakusie, jaką przerwę w preinfuzji stosujesz, tzn. ile sek od wyłączenia do wyłączenia i ile ona trwa ?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #2104 dnia: 28 Sierpień 2017, 18:10:08 »
Krakusie, jaką przerwę w preinfuzji stosujesz, tzn. ile sek od wyłączenia do wyłączenia i ile ona trwa ?
Używam NPFa, więc włączam pompę na tak długo, aż zacznie się kawa na sitku pojawiać (ale jeszcze nie kapać), potem wyłączam i czekam tak długo jak mi to w duszy gra, a potem włączam. Sprawdź sam, czy czujesz różnicę w smaku i czy czujesz zmianę przy dłuższym oczekiwaniu.

PS. Czekam zwykle kilka sekund - tak trzy do pięciu.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #2105 dnia: 28 Sierpień 2017, 18:16:19 »
Tak żeby nie marnować kawy na testy  😀 Od tych magicznych 25 sek odejmujesz czas preinfuzji. W sumie czasami też stosowałem jak mi nie chciała kawa lecieć ale teraz wiem że to ma nazwę 😀

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
« Odpowiedź #2106 dnia: 28 Sierpień 2017, 22:26:29 »
Panowie, trochę zamęt się robi. Uporządkujmy fakty.  :)
Preinfuzja to proces - element ekstrakcji. Nie ma co dodawać czy odejmować, po prostu liczy się jako ekstrakcja. W zależności od modelu maszyny i jej możliwości można regulować jej czas i ciśnienie w jakim przebiega. Ale tak czy inaczej ogólny czas liczy się jako ekstrakcja. Np. "Ekstrakcja trwała 35 sek, w tym 8 sek preinfuzji".
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że w przypadku mojego HXa z grupą e61 preinfuzja jest ok ale tylko taka jaka wynika z zasady działania tej grupy - podnoszę dźwigienkę i woda wypychana jest na ciastko do czasu aż wystartuje pompa i dobije do ok 9 bar. Natomiast mając okazję pracować na La Marzocco Linea oraz pracując na co dzień na Nuova Simonelli Aurelia T3, która daje masę możliwośc - regulacji zarówno ciśnienia ekstrakcji, zabawy z temperaturami i preinfuzją właśnie, opcja ta jest...wyłączona. ;) Z moich obserwacji wynika, że dużo więcej dobrego i znaczącego dla smaku wnosi temperatura...
Po drugie - doza nie zawsze będzie taka sama, ale to w ostateczności. Jest to zależne od użytego ziarna. Jedno lepiej zadziała przy 18 inne przy 17g, ale faktem jest że przy danym sitku, dysku pod prysznicem i samym prysznicu w zależności od kawy różnice wynoszą +/- 1 g. Ustawiając młynek pod espresso, zaczynajmy od wyjściowej masy kawy (metoda z monetą jest ok, akczolwiek polecam po prostu obserwację ekstrakcji i ciastka po niej), dopiero gdy ustawianie młynka nic nie da, ostatecznie można pokusić się o zmianę dozy jednak jeszcze raz podkreślam że to ostateczność. Polecam poczytać baristahustle.com lub/i obejrzeć film instruktażowy na youtube autora tego bloga - vice mistrza świata baristów Matta Pergera. Ponadto polecam espresso compass tego autora.

Kanały najczęściej tworzą się najczęściej w wyniku niewłaściwej dystrybucji kawy w sitku oraz źle dobranego - zbyt małego tampera. Zbyt niski poziom kawy owszem też może je powodować, podobnie jak zbyt wysoki, ale kolejność zdarzeń jest taka jak napisałem.

Czasy ekstrakcji mogą być i wyższe i zwykle przy jasnych singlach wynoszą >30 sek... :szampan:
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2017, 22:34:13 wysłana przez Metiu »
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #2107 dnia: 28 Sierpień 2017, 22:55:38 »
Metiu, nie używasz preinfuzji? Będę musiał zażalenie złożyć u szefa... :P

A co do testu monety - powiem szczerze, że raz próbowałem go zrobić, tak z czystej ciekawości. Miałem tak dużo kawy, że nie chciało mi się walczyć z zapinaniem kolby, więc olałem temat. I powiem szczerze - nie będę próbował już tego robić. Kawa i tak mi bardzo smakowała :) Ale idąc teorią, nie mogła być dobrze zrobiona, bo za dużo w sitku było. No cóż...

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #2108 dnia: 29 Sierpień 2017, 07:55:12 »
Muszę przyznać że po przeczytaniu tego wątku (ze dwa razy) jestem skołowany i "wiem, że nic nie wiem" :)
Pytanie do użytkowników Basic'a - czy jak nasypię pod "test monety", ten Basicowy prysznic z trzema wylotami nie potnie mi ciastka? Ile sypiecie +/- gramów do  podwójnego sitka? Tak orientacyjnie, bo wiem, że dla różnych kaw może być różnie.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2017, 16:55:31 wysłana przez pafcio0 »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #2109 dnia: 29 Sierpień 2017, 08:29:10 »
czy jak nasypię pod "test monety", ten Basicowy prysznic z trzema wylotami nie potnie mi ciastka?
Widzisz, tu trafiłeś w sedno sprawy. W tym wątku długo i wytrwale omawiamy ten problem. W skrócie - dorobienie blaszki zasłaniającej otworki, albo wymiana sitka prysznica na IMS CI35WM powoduje, że Ascaso przestaje tak namiętnie kanałować.

Podwójne sitko Ascaso nie pozwala na wielkie ruchy - o ile pamiętam 18 gramów to było już za dużo.

Offline uman Mężczyzna

« Odpowiedź #2110 dnia: 29 Sierpień 2017, 08:37:10 »
No właśnie niedawno czytałem też i ten wątek. Myślałem że to sitko IMS to dla ludzi "goniących króliczka" ale teraz raczej skłaniam się ku temu, że (zwłaszcza) dla początkującego te blaszki lub IMS mogą być niezbędne wręcz. Pojawiają mi się te 3 dziurki, czasem głębsze, innym razem ledwo widoczne. Spód ciastka zwykle jest zwarty, bez dziur.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #2111 dnia: 29 Sierpień 2017, 08:43:11 »
Może TAKIE coś załatwiło by sprawę? Czy ze środkowego otworu w prysznicu też leci woda? Trzeba by coś podobnego dorobić do grupy, żeby nie było za grube i rozprowadzało wodę na boki. I TEGO TYPU sitko prysznica trzymane w grupie uszczelką. To powinno rozwiązać problem dystrybucji wody w grupie. Można by się trochę pobawić, a nuż coś z tego wyniknie.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #2112 dnia: 29 Sierpień 2017, 08:51:19 »
Powiedzcie prosze czy w termobloku ten element z trzema dziurkami jest taki sam jak w wersji z bojlerem. Sprobuje cos wymyslic...

Offline uman Mężczyzna

« Odpowiedź #2113 dnia: 29 Sierpień 2017, 09:10:17 »
Wygląda to tak:

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?action=dlattach;topic=3631.0;attach=6475;image

Nie puszczałem wody bez prysznica więc nie wiem czy tamtędy poleci woda, mogę sprawdzić popołudniu/wieczorem.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #2114 dnia: 29 Sierpień 2017, 09:48:58 »
Wygląda to tak:

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?action=dlattach;topic=3631.0;attach=6475;image

Nie puszczałem wody bez prysznica więc nie wiem czy tamtędy poleci woda, mogę sprawdzić popołudniu/wieczorem.

Wszystko opisałem parę dni temu.

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3631.msg110860#msg110860

Sposobów na obejście tego problemu jest mnóstwo. Kolejny z nich.  :)  Możesz też krążek rozprowadzający przetoczyć w celu pogłębienia, czyli zrobienia miejsca na rozprowadzacz wewnętrzny. Cześć wewnętrzną, czyli nie tą co jest oporem zewnętrznym(gniazdem) dla prysznica zewnętrznego.
 Gdybym miał ten ekspres to podałbym ci gotowe rozwiązanie.  :)
A tak odrobina wyobraźni jest potrzebna. I wziąć się do roboty.  ;)
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi