Panowie, trochę zamęt się robi. Uporządkujmy fakty.

Preinfuzja to proces - element ekstrakcji. Nie ma co dodawać czy odejmować, po prostu liczy się jako ekstrakcja. W zależności od modelu maszyny i jej możliwości można regulować jej czas i ciśnienie w jakim przebiega. Ale tak czy inaczej ogólny czas liczy się jako ekstrakcja. Np. "Ekstrakcja trwała 35 sek, w tym 8 sek preinfuzji".
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że w przypadku mojego HXa z grupą e61 preinfuzja jest ok ale tylko taka jaka wynika z zasady działania tej grupy - podnoszę dźwigienkę i woda wypychana jest na ciastko do czasu aż wystartuje pompa i dobije do ok 9 bar. Natomiast mając okazję pracować na La Marzocco Linea oraz pracując na co dzień na Nuova Simonelli Aurelia T3, która daje masę możliwośc - regulacji zarówno ciśnienia ekstrakcji, zabawy z temperaturami i preinfuzją właśnie, opcja ta jest...wyłączona.

Z moich obserwacji wynika, że dużo więcej dobrego i znaczącego dla smaku wnosi temperatura...
Po drugie - doza nie zawsze będzie taka sama, ale to w ostateczności. Jest to zależne od użytego ziarna. Jedno lepiej zadziała przy 18 inne przy 17g, ale faktem jest że przy danym sitku, dysku pod prysznicem i samym prysznicu w zależności od kawy różnice wynoszą +/- 1 g. Ustawiając młynek pod espresso, zaczynajmy od wyjściowej masy kawy (metoda z monetą jest ok, akczolwiek polecam po prostu obserwację ekstrakcji i ciastka po niej), dopiero gdy ustawianie młynka nic nie da, ostatecznie można pokusić się o zmianę dozy jednak jeszcze raz podkreślam że to ostateczność. Polecam poczytać baristahustle.com lub/i obejrzeć film instruktażowy na youtube autora tego bloga - vice mistrza świata baristów Matta Pergera. Ponadto polecam espresso compass tego autora.
Kanały najczęściej tworzą się najczęściej w wyniku niewłaściwej dystrybucji kawy w sitku oraz źle dobranego - zbyt małego tampera. Zbyt niski poziom kawy owszem też może je powodować, podobnie jak zbyt wysoki, ale kolejność zdarzeń jest taka jak napisałem.
Czasy ekstrakcji mogą być i wyższe i zwykle przy jasnych singlach wynoszą >30 sek...