Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1551899 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #2085 dnia: 28 Sierpień 2017, 11:18:08 »
Czas ekstrakcji liczymy od momentu kiedy z wylewki zaczyna spływać kawa, prawda?
Teoretycznie nie (czyli czas ekstrakcji to czas włączenia pompy), ale ja jestem zwolennikiem Twojego sposobu liczenia (w ekspresie z pompą Rota kawa pojawia się po trzech sekundach, dla pompy wibracyjnej nawet po siedmiu). W Arcu, gdzie zawór trójdożny nie odprowadza wody znad ciastka, w momencie wyłączenia pompy pod wylewkę należy podstawić łyżkę, gdyż zabierając filiżankę pokapiesz wagę :).
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2017, 12:43:07 wysłana przez Krakus »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #2086 dnia: 28 Sierpień 2017, 11:22:43 »
Wtrącę się z krótkim pytaniem, ale rozumiem, że po to jest ten "zbiorowy" wątek. Czas ekstrakcji liczymy od momentu kiedy z wylewki zaczyna spływać kawa, prawda? I kiedy kończymy?

Raczej od pierwszego kontaktu wody z kawą. Natomiast zakres poprawnego czasu parzenia jest dosyć szeroki, często związany z własnymi preferencjami. 25-35 sekund. Moim zdaniem zdecydowanie ważniejszym parametrem na którym masz się skupić to doza i uzysk.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2087 dnia: 28 Sierpień 2017, 11:27:05 »
Raczej od pierwszego kontaktu wody z kawą. Natomiast zakres poprawnego czasu parzenia jest dosyć szeroki, często związany z własnymi preferencjami. 25-35 sekund. Moim zdaniem zdecydowanie ważniejszym parametrem na którym masz się skupić to doza i uzysk.

Ale do dozy i uzysku trzeba dodać trzeci parametr. Ok na siłę może nie być to czas, tylko np wrażenia smakowe, ale nie da się bez tego trzeciego czynnika zrobić espresso.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #2088 dnia: 28 Sierpień 2017, 11:31:59 »
Ale do dozy i uzysku trzeba dodać trzeci parametr
Jasne. Ale zaczynając moim zdaniem jest większa szansa na poprawne doppio, z 18 g ziarna, 36 g kawy które pojawi się w filiżance w przedziale 20-35 sek niż losowa doza i uzysk w 25 sek.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #2089 dnia: 28 Sierpień 2017, 11:44:15 »
Jasne. Ale zaczynając moim zdaniem jest większa szansa na poprawne doppio, z 18 g ziarna, 36 g kawy które pojawi się w filiżance w przedziale 20-35 sek niż losowa doza i uzysk w 25 sek.

Ok, masz rację, dla tego powinieneś napisać, "równie ważnym parametrem ..." a nie:

Moim zdaniem zdecydowanie ważniejszym parametrem na którym masz się skupić to doza i uzysk.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline prunt

• Ekspres: Ascaso Duo PID, V60-01/02, Chemex, Chemex by Duka, AeroPress
  • Młynek: Ceado e6p, Comandante MK3 NB, Aergrind
« Odpowiedź #2090 dnia: 28 Sierpień 2017, 12:22:22 »
Jutro czeka mnie ustawianie młynka. Z założenia chce wykorzystać domyślne sitko podwójne, opisane jako 14g. Natomiast w wielu miejscach na forum, wiele osób pisze, że lepiej bywa na 16g. Jakie przyjęlibyście parametry do ustawiania młynka? Myślałem właśnie o 16g->40g w 25 sekund od kawy w wylewce (4-5 sekund od włączenia pompy)

Wysłane za pomocą Tapatalk

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #2091 dnia: 28 Sierpień 2017, 12:28:16 »
Celuj w 16/32 jeśli chcesz robić z 16. Jeśli chodzi o opisy i rzeczywistość, to włoskie, ciemno palone mieszanki mają większą objętość po zmieleniu, dla tego jasno palone kawy mogą mieć przy tej samej objętości większą masę. Co do ilości kawy jaką powinieneś użyć,  odszukaj opisu testu z monetą.

Marek.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #2092 dnia: 28 Sierpień 2017, 12:46:22 »
Co do ilości kawy jaką powinieneś użyć,  odszukaj opisu testu z monetą
Nie do końca. Test monety pokazuje ile maksymalnie możemy nasypać kawy do sitka. Możemy też nasypać mniej - np. jedno z sitek IMS ma zakres 12 - 18 gramów.

Popatrz sobie też na wątek o zależności czasu ekstrakcji od dozy.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2017, 12:50:07 wysłana przez Krakus »

Offline prunt

• Ekspres: Ascaso Duo PID, V60-01/02, Chemex, Chemex by Duka, AeroPress
  • Młynek: Ceado e6p, Comandante MK3 NB, Aergrind
« Odpowiedź #2093 dnia: 28 Sierpień 2017, 13:03:07 »
Czytałem, czytałem, stąd zaczęła się moja wątpliwość czy dobrze liczę czas ekstrakcji. Twoje wyniki były liczone od pierwszej kropli w filiżance?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #2094 dnia: 28 Sierpień 2017, 13:09:07 »
Moim zdaniem, powinieneś liczyć czas ekstrakcji od załączenia pompy.

@Krakus, być może masz rację, ale warto zacząć od tego sposobu na dobór ilości kawy, a później eksperymentować. Mniej kawy to moim zdaniem większe prawdopodobieństwo kanałowania.

Marek.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #2095 dnia: 28 Sierpień 2017, 14:05:43 »
Ja liczyłem od włączenia pompy. Wciskałem przycisk i w tym samym momencie włączałem stoper, wyłączałem pompę po 25-30 s.

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
« Odpowiedź #2096 dnia: 28 Sierpień 2017, 14:11:23 »
Oczywiście że tak.  :)
Robi się tak dlatego, że w momencie włączenia pompy, rozpoczyna się ekstrakcja - woda trafia na kawę.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #2097 dnia: 28 Sierpień 2017, 14:21:22 »
Mniej kawy to moim zdaniem większe prawdopodobieństwo kanałowania.
Wiesz, z moich bojów z ekspresem wynika, że za kanałowane (takie siki na ukos brudzące filiżankę widziane na NPFie) jest odpowiedzialny wyłącznie (no, prawie wyłącznie) sprzęt - nierównomierny wypływ wody z sitka prysznica. Natomiast rzeczywiście, przy bardzo drobnym przemiale i małej dozie zdarzyło mi się, że z połowy NPFa płynęła woda, z drugiej - kawa.
Mam dwa sitka IMS do doppio (różniące się tylko wysokością, rozkład dziurek ten sam) które pokrywają zakres 12-18g i 18-24 gramy - razem 12-24g.
Zakładając, że ekstrakcja powinna trwać np. 30 sekund, mamy możliwość manipulowania przemiałem i dozą (kierując się smakiem).

w momencie włączenia pompy, rozpoczyna się ekstrakcja - woda trafia na kawę.
To co z preinfuzją? Masz np. 10 sekund preinfuzji, to chcesz ekstrakcje zrobić w 15 sekund? Przecież z sitka będzie Ci się lał wodospad.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #2098 dnia: 28 Sierpień 2017, 14:38:33 »
Jaka preinfuzja? Kolega ma Ascaso Arc.

Dajcie spokój z jakimiś rozważaniami akademickimi. Weźcie pod uwagę, że kolega zaczyna zabawę z espresso. Od czegoś trzeba wyjść. Moim zdaniem bardzo dobrym punktem wyjścia jest:

Ilość kawy metodą na monetę;
Doza 1:2, czyli jeśli z metody na monetę wyjdzie 16g, to napar powinien mieć 32g;
Czas parzenia 25-30 s od załączenia pompy.

A przede wszystkim kierować się smakiem, jeśli wyjdzie trochę powyżej lub poniżej tych 32g (czy tam inna założona wartość) lub czas będzie 22s lub 32s a kawa będzie smakowała to już dobrze, trzeba tylko delikatnie manipulować grubością przemiału lub dozą oscylując wokół pierwotnych wartości i gonić króliczka :)

Marek.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #2099 dnia: 28 Sierpień 2017, 14:46:07 »
Ja celowałem w ratio 1:2, choć w zakresie 1:1,5-1:2,5 też było smacznie - choć takie to mi przypadkiem wychodziły...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi