Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552732 razy)

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1890 dnia: 22 Kwiecień 2017, 23:02:30 »
Naprawdę za każdym razem ważycie? A co jak będzie 30g albo 35g? To będzie złe espresso? Co prawda też kiedyś kupiłem wagę jubilerską ale porzuciłem ten zwyczaj. Ostatnio coraz rzadziej nawet włączam stoper. Po prostu wiem ile kawy ma być w filiżance i to naprawdę smakuje.

Robienie espresso ma być przyjemne a nie sprowadzone za każdym razem do mierzenia i ważenia :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #1891 dnia: 22 Kwiecień 2017, 23:05:48 »
Mam programowane przyciski na podstawie przepływomierza. Programuję za pierwszym razem z wagą, a później już leci ile ma wylecieć.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #1892 dnia: 22 Kwiecień 2017, 23:47:22 »
Tak, ja ważę. Głównie dlatego, że mam dosyć dużą wilgoć w kuchni, a kilogram kawy starcza mi na ponad miesiąc - i jak się okazuje, że 2-3 shoty wyjdą złe, to muszę kręcić młynkiem - a na ślepo to ciężko... Regulacja u mnie ciężko chodzi, a dodając do tego żarna w tragicznym stanie muszę ważyć.

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #1893 dnia: 22 Kwiecień 2017, 23:53:08 »
To faktycznie kiepsko. Ile kawy wsypujesz do młynka? Ja ostatnio w połowie hoppera musiałem trochę wyregulowac młynek.

Czas na wieczorne espresso i książka ☺

Wysłane z mojego SM-G360F przy użyciu Tapatalka

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #1894 dnia: 23 Kwiecień 2017, 14:24:24 »
Ja podobnie jak siewcu wrzucam odważoną porcję do młynka. Ważenie - toż to czysta przyjemność  :lol2:.

Offline jitt Mężczyzna

• Ekspres: Lelit PL042TEMD, v60-02, FP
  • Młynek: Lelit wbudowany, BCG152SK, Quick Mill Tipo
« Odpowiedź #1895 dnia: 23 Kwiecień 2017, 19:19:59 »
Ja ważę kontrolnie i jak się okazuje "na oko" miewam odchyłki do jednego grama, co daje już sporą różnicę w ekstrakcji

Offline mathos Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
« Odpowiedź #1896 dnia: 23 Kwiecień 2017, 22:39:27 »
Kanały zaczynają mi się śnić po nocach... Mam pewne przemyślenia, ale będę wdzięczny za wasze opinie. Co sprzyja powstawaniu kanałów? Za drobny przemiał czy za gruby? Za mocny tamping czy za słaby? Za duża doza czy za mała? Nierówne ubicie i grudki, to na pewno. Ale próbowałem ostatnio WDT w kolbie, WDT w kubeczku i dopiero do kolby, mieliłem 16g i 15g przy tym samym przemiale, ubijałem mocno i słabo, stosowałem nutację. Za każdym razem pojawiają mi się kanały. Czy przyczyną kanałowania może być po prostu za świeża kawa? Moja Mujeres jest z 19 kwietnia. Kiedy nie będzie już za świeża?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1897 dnia: 23 Kwiecień 2017, 22:41:12 »
Nie, kanałowanie nie ma raczej związku ze świeżością. Raczej z prysznicowymi i ciśnieniowymi problemami...

Offline Frozen Mężczyzna

• Ekspres: Rocket R58
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo
« Odpowiedź #1898 dnia: 23 Kwiecień 2017, 22:51:07 »
Powiedzcie mi bo piszecie o ważeniu kawy i dozach, czy naprawdę tak dużą różnicę robi jeden gram kawy do przodu lub do tylu np. zamiast 14 g 15, czy to aż tak zmienia ekstrakcje i smak espresso ??

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #1899 dnia: 23 Kwiecień 2017, 23:04:37 »
Kanały zaczynają mi się śnić po nocach.

Jest wątek o kanałowaniu w tym ekspresie: http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3631.0.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1900 dnia: 23 Kwiecień 2017, 23:10:01 »
@Frozen, to zależy od wielu czynników, np. od stopnia palenia danej kawy, od jakości młynka, od profilu ciśnienia ekspresu itp. Jeśli szukasz właściwego dla siebie profilu espresso, to możesz zmieniać masę kawy. Jeśli chcesz utrzymać stały profil, to dobrze jest utrzymać stałą wagę.

Offline kuń Mężczyzna

• Ekspres: Astoria perla ...dżwignia.i dużo zapału ale mało czasu
  • Młynek: mazeer SJ
« Odpowiedź #1901 dnia: 23 Kwiecień 2017, 23:35:47 »
Frozen...1g przy 14 g to 1/14  czyli 7,1% uwierz mi że to dużo... sam dopiero startuje z kawą i nawet nie wiem ilu rzeczy Jeszce muszę się nauczyć .
 Jeśli  skręcenie młynka o 1mm obrotu pokrętła w mazerze może poprawić znacząco efekt końcowy w filiżance,  a porównanie kawy " na oko i na palec "  czyli pomacanie zmielonej kawy przy tak małej różnicy w nastawieniu młynka  - nie pokaże Ci różnicy, nie wyczujesz która kawa z jakiego mielenia ale ekspres wyczuje, to pomyśl jaka różnicy jest jak nagle dodasz 7% kawy więcej... a te 7% to właśnie 1g

Offline Frozen Mężczyzna

« Odpowiedź #1902 dnia: 23 Kwiecień 2017, 23:36:05 »
Antonio dziękuje za odpowiedź, jak na razie trzymałem stałą gramaturę kawy i zmieniałem tylko temperaturę w bojlerze oraz grubość mielenia oraz tamping. Jak dotąd nie znalazłem jeszcze swojego ideału espresso, myśle że to może jeszcze potrwać dluuugooooo :)) bo mimo tego iż były różne kawy to efekt kwasu był zawsze. Młynek mój jeszcze młody bo ma 2 tygodnie ale nie zamierzam się poddawać i będę szukał tego swojego smaku aż w końcu go znajdę :)

Offline Frozen Mężczyzna

« Odpowiedź #1903 dnia: 23 Kwiecień 2017, 23:40:39 »
Frozen...1g przy 14 g to 1/14  czyli 7,1% uwierz mi że to dużo... sam dopiero startuje z kawą i nawet nie wiem ilu rzeczy Jeszce muszę się nauczyć .
 Jeśli  skręcenie młynka o 1mm obrotu pokrętła w mazerze może poprawić znacząco efekt końcowy w filiżance,  a porównanie kawy " na oko i na palec "  czyli pomacanie zmielonej kawy przy tak małej różnicy w nastawieniu młynka  - nie pokaże Ci różnicy, nie wyczujesz która kawa z jakiego mielenia ale ekspres wyczuje, to pomyśl jaka różnicy jest jak nagle dodasz 7% kawy więcej... a te 7% to właśnie 1g

Masz racje 7 % to dużo i myśle że jeszcze dużo wody w moim ekspresie upłynie a ziaren zmielonych w młynku ubędzie za nim znajdę tego kawowego grala, ale znajdę go napewno, w końcu to też przyjemność jest praca nad perfekcją. Jakie to było by nudne jakby każdy z nas kupował ekspres, kawę pakował PF i wszyscy by mnieli taki sam smak i ideał w pierwszym szocie :))

Offline bedrim Mężczyzna

• Młynek: CEADO E6P
« Odpowiedź #1904 dnia: 24 Kwiecień 2017, 08:19:37 »
Młynek mój jeszcze młody bo ma 2 tygodnie ale nie zamierzam się poddawać i będę szukał tego swojego smaku aż w końcu go znajdę :)
To może kup w jakiejś palarni ziarno już zmielone pod espresso i na nim popróbuj. Mielenie będziesz miał takie samo przez cały czas, popracujesz na innych zmiennych i wyjaśnisz sobie sprawę młynka.
Albo jeszcze lepiej, kup mieloną, poświeć te kilkadziesiąt złotych na testy, a jak Ci już wyjdzie to co chcesz to potem z tej samej kawy z ziarnami spróbuj zrobić taką samą ze swojego młynka.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi