Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1552485 razy)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1785 dnia: 15 Kwiecień 2017, 12:50:57 »
No może. Żarno opada i szura. Mazzer ma na obwodzie cyfry od 0 do 9, na nowych żarnach blokuje się około 5, ociera niewiele dalej a do espresso mielę w okolicach 6. Czyli 1/10 obrotu od zablokowanych.

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #1786 dnia: 15 Kwiecień 2017, 12:57:57 »
Zderzenie kolby z blatem - trzeba na takie rzeczy uważać. Nie pisałem o tym bo to wypadek przy nagrywaniu. Poza tym uważam, że patrzenie teraz na równy tamping, jego siłę, dozę kawy, temperatury itp. średnio ma tutaj znaczenie. Czytając Twoje posty od razu pomyślałem - tak jakbym kiedyś to czytał. Problem był identyczny i dobrze, że nie miałeś npfa bo byłoby dużo sprzątania :). Dziwny sprzęt: https://www.youtube.com/watch?v=0QFufZ74cQo.

Jak kupiłem młynek też zaznaczałem punkt zero, odkręciłem trochę i było ok. Tutaj jest coś nie tak i chyba zasypałbym hopper kawą i mielił tak drobno aż uzyskam poprawną ekstrakcję. Wiem, że wyjdzie to pewnie w punkcie gdzie jest styk żaren, ale widocznie z tym młynkiem inaczej się nie da. Jak czytałeś posty @Magelenki to sam wiesz, że problem rozwiązał się jak przestała się tym przejmować.
Wiesz, przemawiał przez nas strach, bo słyszeliśmy tarcie żaren to już myśleliśmy, że stępimy je, zepsujemy :P  myśleliśmy po prostu, że włączymy silnik i przekręcimy do momentu aż będziemy słyszeć tarcie żaren i to będzie nasz najdrobniejszy przemiał a tutaj się okazało, że można jeszcze przekręcić w stronę drobniejszego przemiału pod warunkiem, że będą w młynku ziarna kawy :]

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1787 dnia: 15 Kwiecień 2017, 13:11:32 »
Nie. Musisz mieć ziarno w hopperze cały czas. Wcześniej już o tym pisałem.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1788 dnia: 15 Kwiecień 2017, 15:32:40 »
Magdalenka chyba zmieniła młynek... ;)

Offline mathos Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
« Odpowiedź #1789 dnia: 15 Kwiecień 2017, 22:47:45 »
Magdalenka chyba zmieniła młynek... ;)
Nie strasz @Antonio ;) Dopiero go kupiłem. Poza tym ma wiele pozytywnych opinii, również na tym forum.
Nie. Musisz mieć ziarno w hopperze cały czas. Wcześniej już o tym pisałem.
Hopper zawsze mam zasypany. Inaczej nie mielę.

@PiotrekBM robiłem już wszystko zgodnie z wymienionymi przez Ciebie punktami i efekty były widoczne właśnie na tym filmie.

Teraz zejdę jeszcze poniżej znalezionego punktu 0 (oczywiście z kawą w młynku), dokładnie tak, jak radzono @Magelence i zobaczymy. Ale jak już wspominałem, efekty moich prób opiszę po Świętach.

W między czasie mam pytanie do użytkowników Ascaso z termoblokiem. Jakie macie sposoby na temperaturę? Robicie flush? Jak długo, w którym momencie ekstrakcja?

Offline Blondas

• Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Moka Bialetti Dama na 3 i 6 filiżanek;
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #1790 dnia: 16 Kwiecień 2017, 12:08:40 »
Przed ekstrakcją spuszczam wodę do zapalenia lampki, zapinam kolbę, liczę ok 25 sekund, to mniej więcej czas tuż przed zgaszeniem lampki i włączam pompę, lampka zwykle gaśnie tuż przed końcem ekstrakcji. Czasem lampka zgaśnie przed 25 sekundami, to od razu włączam pompę. Różnica niewyczuwalna.

Pozdrawiam,
Piotrek

Offline Cinello

« Odpowiedź #1791 dnia: 16 Kwiecień 2017, 13:11:14 »
Blondas, trzymasz kolbę z kawą w grupie przez około 25 sekund i dopiero po tym czasie włączasz pompę?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #1792 dnia: 16 Kwiecień 2017, 14:10:54 »
ie powinno się zostawiać kawy w kolbie i czekać na wygrzanie. Kawa się wysusza.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Blondas

« Odpowiedź #1793 dnia: 16 Kwiecień 2017, 15:19:05 »
Wysusza przez 25 sekund w prawie szczelnym i w sumie wilgotnym środowisku? To chyba tylko wyjątkowym goniącym króliczka przeszkadza. Sitko jest mokre, przed chwilą przez nie przepływała woda.
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline Cinello

« Odpowiedź #1794 dnia: 16 Kwiecień 2017, 16:35:49 »
Bardziej chodziło o to, że jest tam zbyt ciepło i kawa się przepala. Po wpięciu kolby do grupy powinno się do 5 sekund rozpocząć ekstrakcję.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień 2017, 16:38:25 wysłana przez Cinello »

Offline Blondas

« Odpowiedź #1795 dnia: 16 Kwiecień 2017, 16:56:03 »
Jaka może być temperatura, że się przepala? 80 stopni? Z sitkiem się nawet nie styka. Ten ułamek milimetra ma robić taką różnicę? W ogóle zastanawiam się, czy tu pasuję? Nie ważę kawy, nie mierzę i nie ważę naparu (kiedyś raz sprawdziłem objętość filiżanki, ma ok 60 ml więc doppio robię na oko, pewnie 3-4 mm poniżej brzegu filiżanki), nie stosuję WDT, choć w czasie mielenia z grubsza patyczkiem rozprowadzam kawę, potem ręką z boku, filtrem o gumę na blacie i tamper na oko, tak, aby się zagłębił poniżej rantu sitka (na tej zasadzie dobieram ilość kawy za pomocą timera w młynku). Tamper zwykły, nie dynamometryczny. Czas ekstrakcji bywa różny, raz 25, raz 30 sekund, ma być mniej więcej żądana objętość. Używam NPF, więc kontrola ekstrakcji jest niezła, nie przeszkadza mi niewielki kanał, nie zmienia smaku. I na złość kawa prawie zawsze wychodzi, nawet powtarzalna, z ładną ciemną cremą, z cętkami, smaczna, o pełnym body, długim smaku. Sporadycznie coś tylko idzie nie tak. Więc te 5 sekund nie robi na mnie wrażenia. Bo gdzie jest granica? 7 już źle? A może 9? Robił ktoś porównania?
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #1796 dnia: 16 Kwiecień 2017, 17:47:51 »
Jeśli coś jest dobre dla mistrza świata baristów do sprawdzi się również u amatorów: kwestia "przypalenia" kawy w filtrze (są nawet polskie napisy)

https://youtu.be/xPuQNSu77E0?t=106

Polecam całą serię, prosto, przystępnie, bez zbędnej alchemii i czary-mary
https://www.youtube.com/playlist?list=PLtil0MLa0-7vNg_ovLcSHDT1O0pbCPuPM
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #1797 dnia: 16 Kwiecień 2017, 18:31:18 »
Jakie macie sposoby na temperaturę?
Kiedy kupiłeś ARCa? Jakie masz sitko prysznica? Podstawa, to sitko IMS CI 35 WM - bardzo stabilizuje nierówną ekstrakcję i likwiduje kanałowanie.

Co do temperatury - stabilizuje ją wyłącznik bimetaliczny - mało precyzyjny i powodujący bardzo duże wahania temperatury termobloku. Generalnie próbuj ekstrakcji tak ze trzy sekundy po zapaleniu się lampki (ale wciąż przed jej zgaśnięciem - musisz trochę popróbować) - na termoblok podana jest wtedy pełna moc i temperatura rośnie. Jak się wstrzelisz, to wzrost temperatury zostanie przyhamowany przepływającą wodą i będziesz miał najwyższą możliwą temperaturę wody. Cudów nie oczekuj - wszystkie ekspresy Ascaso z termoblokiem a bez elektronicznej regulacji temperatury mają tendencję do mocnego niedogrzewania wody (nawet poniżej 90 stopni).

PS. Jak masz zacięcie do majsterkowania, w miejsce bimetalu możesz wstawić (na zewnątrz ekspresu) regulator tzw. dwustanowy - wtedy będziesz miał jakiś wpływ na temperaturę zaparzania.

Offline Blondas

« Odpowiedź #1798 dnia: 16 Kwiecień 2017, 20:57:59 »
No i Gwylym fajnie to pokazuje, bez dziwnych ruchów, urządzeń. Z ciekawości porównam, czy krótsze lub dłuższe czekanie z włączeniem pompy coś zmieni, dotychczas żadnego takiego efektu nie czułem. Zwróćcie też uwagę, że jego tamping jest subtelny, masz zgnieść kieszenie powietrzne i tyle.
Krakus, myślisz że te 3 sekundy wystarczą? Nawet jak włączę po 20 sekundach to lampka świeci się do końca ekstrakcji, zatem termoblok cały czas się grzeje, czujnik nie osiąga wystarczającej temperatury. Na mój rozum po 3 sekundach temperatura jeszcze jest niska.
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #1799 dnia: 17 Kwiecień 2017, 01:31:43 »
Krakus, myślisz że te 3 sekundy wystarczą?
Tu masz wykres temperatury termobloku w stanie jałowym.

Mój bimetal włącza grzanie przy temperaturze 89,7*C, wyłącza przy 94,7*C. Z wykresu wynika, że taki wzrost temperatury zajmuje około 12 sekund - reszta to tzw. przerzut. Spróbuj włączyć ekstrakcję zatem po mniej - więcej 8 sekundach od włączenia lampki grzania - zobaczysz, kiedy ona zgaśnie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi