Autor Wątek: Ekspres szybko przelewa kawę i nie ma ciśnienia  (Przeczytany 6919 razy)

Offline rujty

• Ekspres: ECM Casa V
Ekspres szybko przelewa kawę i nie ma ciśnienia
« dnia: 15 Listopad 2019, 20:52:52 »
Mam taki problem :
Po założeniu kolby z kawą i włączeniu przycisku przelewu kawa zaczęła bardzo szybko przelatywać, a ciśnieniomierz cały czas był na poziomie 1 Bara. Po zdjęciu kolby kawa w środku była cała rozbryzgana a sitko w grupie było całe oblepione kawą.
Wszystko inne działa poprawnie.
Ekspres to ECM Casa V
Mam też nagrany film z tym problemem więc mogę przesłać, bo nie ma możliwości załączyć tutaj tak dużego pliku ani wkleić linka z filmem

Offline fresh Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
Odp: Ekspres szybko przelewa kawę i nie ma ciśnienia
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopad 2019, 21:04:55 »
Ciśnienie pokazuje na bojlerze, a nie ekstrakcji.
Drobniej zmiel kawę i zwiększ dozę

Offline rujty

« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopad 2019, 21:14:33 »
Takie coś stało się dzisiaj. Od pół roku robię tak samo i nigdy nie było takiej sytuacji, więc kawę mam dobrze zmieloną i ilość kawy też jest OK, 18 gr na podwójne espresso.
Po kilku próbach teraz coś zaczęło syczeć i włączyło się grzanie wody podczas przelewania kawy i zaczęła wylatywać wszędzie para a ekspres zaczął wydawać dziwne dźwięki.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopad 2019, 21:28:00 »
Bez tego filmu trudno to ocenić. Poproś admina o wrzucenie linku.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

skansen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Listopad 2019, 21:54:49 »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopad 2019, 22:55:12 »
Żadnych dziwnych dźwięków nie słychać. Ekstrakcja natomiast jest zbyt szybka. Trwa 15 s. Wygląda to tak jakby kawy było za mało namielone do sitka lub za grubo zmielona lub za słabo ubita. Szkoda, że na filmie nie widać namielania kawy i ubicia. Jaką masz dozę ?
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline heniekp Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar, Gaggia Classic
  • Młynek: Mazzer SJ
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopad 2019, 00:00:15 »
A puść strumień z prysznica, zobaczymy jak leci. Może sitko prysznica poprzytykane i woda wypływa zbyt zbyt małą ilością  otworków, ciśnienie dynamiczne się zwiększyło, rozbija ciastko i robi bajzel w sitku. Odkręcałeś może prysznic?

Offline rujty

« Odpowiedź #7 dnia: 16 Listopad 2019, 18:08:07 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Na chwilę obecną zamrażam temat, bo odkręciłem sitko z uszczelką, przemyłem wszystko, założyłem z powrotem, przepłukałem ekspres i klika kaw z rzędu wyszło takich jak trzeba. Więc mam nadzieję, że to pomogło i że problem nie wróci.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zaangażowanie w temat.

Offline magas

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Listopad 2019, 10:36:57 »
Brudne sitko? stawiałem na 99%, że w młynku się coś przestawiło. Mało mam doświadczenia z takim akcjami w stylu brudno sitko,  nie że czyścioszek jestem, a puszczam na pusto,   bez ciastka, zagrzewam kolbę i wycieram do sucha, wtedy widać jaka woda leci i czy coś zostało w czystym koszyczku, zresztą filiżankę też zagrzewam parą i wycieram jak dla siebie robię, nie jest to rasizm wycelowany w chłopaków ze zmywaka, bo już nie pracuję w tym zawodzie, ale tak się nauczyłem i tak robię, a przy okazji mam pewność, że filiżanka  była na 100% czysta.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2019, 10:47:06 wysłana przez magas »

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Listopad 2019, 12:58:38 »
odkręciłem sitko z uszczelką
@magas To nie to sitko, chodzi o sitko prysznica:)

Offline magas

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Listopad 2019, 14:04:27 »
Myślałem o prysznicu,  sitko z koszyczka to widać pod światło czy jest brudne, a puszczenie na pusto, ale z kolbą czyści mi prysznic i zagrzewa kolbę.

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Listopad 2019, 14:17:20 »
Niestety nie rozumiem wypowiedzi, piszesz ewidentnie o sitku - koszyku (na pusto bez kawy) i jego codziennym czyszczeniu ale myślisz o prysznicu... Jak założysz kolbę z pustym sitkiem i puścisz wodę to niewiele możesz powiedzieć o prysznicu.

Offline magas

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Listopad 2019, 16:33:33 »
Niepotrzebnie napisałem, powinienem tylko czytać, więc ostatni post w tym temacie,  czyszczę przy okazji, głównym celem jest zagrzanie kolby, czyści się bez kawy, ale z założoną kolbą, lepiej niż bez kolby, jeszcze lepiej, gdy w kolbę włożysz sitko do ,,tabletek'' te u mnie ma ciśnieniowy koszyczek,  tę czynność robię rzadko,  żonie wstawiam te jej gotowe saszetki smakowe.  Przepraszam za wpis w tym temacie, ale nie mogłem uwierzyć, że rozwiązaniem problemu szybkiego przelewu było brudne sitko prysznica, więcej się nie odzywam. Rozumie też, że ludzie czytają wasze posty ze specjalnym zrozumieniem  [emoji38] , kolega po lekturze forum narzekał, że teraz po modyfikacjach bryzga mu kawa po filiżance i to dopiero napowietrzona krema, tyle, że zostawił podwójne sitko ciśnieniowe, a upitolił kolbę piłką,  przerabiając na  kolbę  naked zostawiając podwójne sitko ciśnieniowe. Kolega nie jest ograniczony umysłowo, będzie pewnie to czytał i nigdy już mi nie naprawi komputera, tak jakoś źle zrozumiał temat w który dopiero zaczyna wchodzić. Rozwierciłem mu koszyk w kolbie wiertłem stopniowym, czy stożkowym na 39mm bo takie tylko miałem, a neptyk techniczny jestem i bałem się ucinać. Bawi się teraz w dobór przemiału i monitorowanie czasu, twierdzi, że już jest blisko króliczka. 

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Listopad 2019, 23:57:45 »
To się nazywa strumień świadomości, niestety dla postronnych zwykle niezrozumiały.

Offline fresh Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota,Expobar Megacrem Mini Control
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Nuova Simonelli MDX, Kazak Tura 3
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Listopad 2019, 20:48:33 »
Bawi się teraz w dobór przemiału i monitorowanie czasu, twierdzi, że już jest blisko króliczka. 

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale szuka espresso na sitkach supercrema?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi