Autor Wątek: Bodum Bistro  (Przeczytany 1806 razy)

DarioMario

• Gość
Bodum Bistro
« dnia: 09 Listopad 2019, 21:00:28 »
Kupiłem dzisiaj w TK Maxx młynek Bodum Bistro za 270 zł.
Okazja bardzo dobra bo w necie za 500 zł normalnie.
Na szybko zacząłem czytać w necie czy nadaje się do espresso i wywnioskowałem, że jest stawiany na tym samym poziomie co nivona cafegrano 130, Graef i Baratza Encore.
Więc kurde wziąłem!!
Naczytałem się również że przecież takie młynki są co najmniej lepsze niż ręczny Hario Skerton którym teraz robie esppresso-coś do mojej nowej gaggi Classic, o której wiecie ;)

No więc spieszę by powiedzieć wszystkim - DO DUPY ten młynek :D
Tzn do dupy do espresso :D
Na najniższym ustawieniu kawa leje się w jak z wodospadu w sitku nieciśnieniowym mimo tego, że wizualnie lepiej to wyglądało niż przemiał w Hario - jednolicie i wydawało się że może trochę drobniej.
W sitku ciśnieniowym jest "dopuszczalnie" ale to w zasadzie jak kupie dobrą mielonke to będzie lepiej ;D

Generalnie młynek robi dobre wrażnie - dość cichy, sprawny i równy w przemiale (choć bardzo gruby nie jest równy.
ALe no.....jakby ktoś z "noobów" się zastanawiał - to do sitka pro się NIE NADAJE.
Czyszcze i zwracam we wtorek....

Jak teraz na spokojnie oglądam filmiki na youtubie to Capresso IInfinity, który jest chyba rebrandowaną Nivoa Cafegrano 130 potrafi zmielić drobniej pod espresso i nawer zadusić maszynę...ale szczerze to już nie wiem w co wierzyć.....i czy ryzykować.

« Ostatnia zmiana: 09 Listopad 2019, 21:09:31 wysłana przez DarioMario »

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
Odp: Bodum Bistro
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Listopad 2019, 23:22:05 »
Kup mym54 z aliexpress za ~280 albo używany gastro z olx z Gdańska za 390 i Twoje problemy się skończą. Oszczędzisz czas i pieniądze.
Przy mym54 nie musisz kupować drugiego młynka do alternatyw, wystarczy przestawić grubość przemiału.
I więcej wiary w forum. Tutaj nikt nie pisał, że Bodum nada się do espresso. Znaczy że się znają;)

DarioMario

• Gość
Odp: Bodum Bistro
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopad 2019, 00:28:32 »
ale mowili ze Greaf bedzie lepszy od Hario - więc skoro z Hario mogę coś zrobić to Greaf by mi póki co wystarczył.
Więć u know.....po Bodum to już nie wiem..
Nie interesują mnie alternatywy. Ręcznego już mam Hario i jestem w stanie wyciągnąć  shota 25-30 sekundowego więc z recznego na recznego przeskoczyć to mi się nie widzi.
Pewnie bede polował na jakiegoś uzywanego Ascasso.
DObre w tym jest to, że żona dostrzegła że młynek za 500 za słabo mieli ;)
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2019, 00:52:48 wysłana przez DarioMario »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi