Autor Wątek: Ekspres do espresso wraz z młynkiem.  (Przeczytany 10458 razy)

Offline Derl1s

Ekspres do espresso wraz z młynkiem.
« dnia: 23 Czerwiec 2014, 12:36:15 »
Witam wszystkich,
Piję kawę od niedawna, w sumie od około roku. Zaczynałem od zwykłych kaw rozpuszczalnych by dawać radę wstawać o 7 na uczelnię :D. Jakiś czas temu zakupiłem ekspres na kapsułki od Tchibo i odkryłem kawę zwaną espresso. Jednak chciałem iść dalej w ten świat, więc od dwóch miesięcy używam do parzenia kawy ekspresu AEG EA-120. Jest to fajna mała maszynka, ma jednak kilka wad. Nie działa w niej spienianie mleka, shoty wychodzą prawie zawsze inne, brak powtarzalności na tej samej kawie jest trochę irytujący. Dodatkowo piję kawę mieloną w sklepie,nie zawsze grubość mielenia jest odpowiednia. Najlepiej chyba sprawdziła się fabrycznie mielona Illy.

W związku z powyższymi argumentami postanowiłem kupić porządny ekspres i młynek.
Kwota jaką mogę przeznaczyć w sumie waha się od 3 do 4 tysięcy złotych. Zależy mi by kupić sprzęt na lata(a komu nie zależy? :D), nie za duży.
Wygląd też ma znaczenie tutaj. Zero plastiku, najlepiej stal lub aluminium. :D

Narazie zainteresował mnie ekspres Rancilio Silvia. Ma dużo pozytywnych opinii, na rynku jest już jakiś czas, więc jest dobrze przetestowany i sprawdzony, cena też jest przystępna. Myślałem początkowo by zakupić do niego młynek z tej samej firmy, Rancilio Rocky,  jednak dużo negatywnych komentarzy pojawiło się na jego temat. Znalazłem na stronie polskiego przedstawiciela ciekawy, mały, solidnie wyglądający młynek: ASCASO I-STEEL. Cena jest dość niska(w zagranicznych sklepach koło 300$), Jednak nie jestem pewien jaki będzie smak kawy po użyciu tego sprzętu. Jego zaletą niewątpliwie jest to, że jest Stepless(nie znam polskiego odpowiednika), podobno utrudnia to odpowiednie ustalenie mielenia do espresso(brak podziałki), pozwala za to mielić kawę do alternatywnych metod parzenia. To jest kolejna rzecz która mnie interesuje. Metody alternatywne. Ponieważ dopiero poznaję ten świat chcę mieć możliwość mielenia kawy zarówno do espresso, jak i do airpressa, kawiarki, tureckiej(nie przepadam, jest za słodka, jednak kobiety ją kochają :P).

Na stronie ascaso.pl/steel.html znalazłem koleją ciekawą rzecz połączenie młynka i ekspresu w jednej obudowie. Wygląda to bardzo dobrze, nie zajmuje dużo miejsca, pozwala tym samym zachować porządek w kuchni, nie dochodzi dużo dodatkowych kabli. Istnieją 2 wersje tego ekspresu z młynkiem, jedna PROF z młynkiem i-1, druga zwykła(?) z młynkiem i-2. Jeżeli dobrze rozumiem młynek i-1 ma większe żarna które pracują z mniejszą prędkością obrotową, tym samym ziarna podczas mielenia się nie palą. Jaka jest różnica pomiędzy wersją PROF i zwykłą w ekspresach ASCASO? Odnalazłem tylko informację, że portafiltry mają inny rozmiar, w wersji PROF 58mm.
To chyba wszystko. Proszę o pomoc w zweryfikowaniu moich informacji oraz w odpowiednim wyborze sprzętu do zaparzania kawy.

PS.: Od czasu do czasu lubię wypić dobre latte :D

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Ekspres do espresso wraz z młynkiem.
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Czerwiec 2014, 12:47:24 »
Zapewne czytałeś już forum, wszędzie piszemy że młynek to podstawa.
Zobacz ile potrafisz przeznaczyć na młynek (czy nowy za 700 czy też za 1500 czy też używka za 850) i wtedy zobaczysz co zostaje Tobie na ekspres.
Nowe/używane??

Offline Derl1s

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwiec 2014, 12:54:46 »
Tak wszędzie wszyscy mówią o tym, że młynek jest najważniejszy. Mogę przeznaczyć do 2 tysięcy na młynek. Nie ważne czy nowy, czy używany. Większość lepszych jakościowo sprzętów jak Mazzer jest wielka. Mam małą kuchnię i stanowi to lekki problem dla mnie.
 Dodatkowo z Mazzerem jest ten problem, że wersje które udaje mi się znaleźć w sklepach w Polsce, lub używane na allegro są to wersje z dozownikiem. Nie jest to szczególnie wygodny system jak młynek kupuje się dla jednej osoby pijącej dziennie 4-5 kaw. Do tego nie każdą kawę w mieszkaniu. Bardzo podoba mi się wersja Mazzer Mini Electronic Grinder - Type A. Jednak jak wspomniałem ciężko jest ją dostać w normalnej cenie w Polsce. Używek nie widziałem nigdzie(raczej dobrze to świadczy o tym młynku).
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2014, 12:59:50 wysłana przez Derl1s »

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwiec 2014, 12:59:45 »
Do 2kPLN bez problemu kupisz nowego Mahlkoniga Vario Home - mały i z szeroką skalą mielenia (np tu za 1800). Poczytaj o nim posty WS (używa go do espresso), ja używam go do alternatywy.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2014, 13:10:48 wysłana przez spinka2 »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Czerwiec 2014, 13:02:58 »
Trochę droższy, niż 2 kpln.
Polecam M4D.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Derl1s

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Czerwiec 2014, 13:13:33 »
Zastanawiałem się nad M4D, jednak jego cena przekracza 2 tyś złotych dość znaczenie. Przeważnie nowy kosztuje ponad 2,5 tysiąca złotych. Nie wiem czy w tej kwocie bardziej nie opłaca się nabyć Mazzera jakiegoś. Super jolly są dostępne za około 1tyś. Jednak mają ten nieszczęsny dozownik który bardziej przeszkadza niż pomaga. Wydaje mi się, że gdzieś widziałem przeróbkę tego młynka na wersję z "lejkiem" takim jak mają modele elektroniczne.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2014, 13:16:58 wysłana przez Derl1s »

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Czerwiec 2014, 13:25:29 »
Tu na forum jest taki wątek  :)
Mieszasz jednak ceny nowych sprzętów i używanych, poza tym Mazzer SJ to już jest "kawałek młynka".  ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2014, 13:27:45 wysłana przez spinka2 »

Offline Derl1s

« Odpowiedź #7 dnia: 23 Czerwiec 2014, 13:41:54 »
No w sumie trochę to mieszam. :) Nie mam jakiegoś parcia na kupno nowego młynka, jeżeli da radę kupić ten sam model za połowę ceny tylko używany to jak najbardziej to zrobię. Doczytałem teraz jakie wymiary ma Super Jolly, jednak wysokość 610mm to trochę dużo. Wersja Mini ma "ledwo" 470mm, wymieniając hooper na mniejszy idzie zejść jeszcze kilka cm. Jedynym problemem jest de fakto problem z dostaniem wersji elektronicznej tego młynka.

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Czerwiec 2014, 13:49:21 »
Wymieniać może nie będzie trzeba ponieważ, ja kupiłem swój z 300 g hopperem. Jednak niestety leży w szafie - wsypuję kawę bezpośrednio do szyjki młyna.  :D
Fajne okazje tych młynów (do 500 Euro) trafiają się na niemieckim Ebay.
Szukaj zestawów - młynek + ekspres. Może okazać się, że w komplecie jest taniej. ;)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline Derl1s

« Odpowiedź #9 dnia: 23 Czerwiec 2014, 14:40:32 »
Jest kilka ciekawych ofert, głównie z ekspresami Rocket. Podbija to mój budżet ponad dwukrotnie. Raczej w najbliższym czasie ta opcja odpada, no chyba, że będzie komplet z Rancilio Silvia, powinien być dużo tańszy. Co myślicie o produktach Ascaso? Raczej pozytywnie ludzie się o nich wypowiadają, mimo, że są hiszpańskie nie włoskie. Wyżej wspominałem o ciekawym połączeniu młynka i ekspresu w jednym,    i·STEEL - Grinder + Coffee Machine. Spotkał się ktoś z Was z tym? Jaką jakość mielenia oferują młynki Ascaso? Czy w ogóle warto się nad nimi zastanawiać?

Offline nester Mężczyzna

• Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Czerwiec 2014, 16:07:22 »
Młynek i ekspres w jednym to chyba nie najlepszy pomysł. Jak się coś stanie z jednym albo z drugim, to nie masz obu  :mrgreen: Moim zdaniem powinieneś celować w młynek docelowy (np. ww mazzery) Bo za jakiś czas możesz zapragnąć lepszego ekspresu i o wymianie młyna nie będziesz już musiał myśleć ;)
If only closed minds came with closed mouths

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Czerwiec 2014, 16:30:06 »
Młynek i ekspres w jednym - ekspres się grzeje, ziarna się grzeją. To nie najlepszy pomysł. Poza tym ekspres zmienisz i znów trzeba młynek kupować. Z twoim budżetem młynkowym to można naprawdę ładną używkę albo ciekawą nówkę na dużych żarnach wyciągnąć.

Co do ekspresów Ascaso - ja nie narzekam. Taki bardziej zaawansowany entry level. Jeśli pijasz tylko czarne - to może się okazać że to twoja maszyna docelowa. Jeśli dużo z mlekiem - to i tak zmienisz maszynę.

Co do młynków Ascaso - nie mieliłem, nie wiem :)
LMWDP #469

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Czerwiec 2014, 16:49:33 »
Przez krótki czas miałem już Vibiemme i czekając na docelowy młyn, mieliłem na i-mini.
Daje radę, nie był to wyśniony młyn, ale pozwalał przygotować poprawne espresso.
Jeśli zakup to IMO dwa osobne elementy. Kupując z jednego źródła możesz walczyć o lepsze upusty.

Offline Derl1s

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Czerwiec 2014, 18:11:16 »
Więc najbardziej opłaca mi się kupić aktualnie młynek dobry, coś pokroju Macap M4D, bądź Mazzer Mini E. Jaka jest między nimi tak naprawdę różnica? Część osób mówi, że Macap lepiej mieli, smak jest lepszy, za to kawa wychodzi zbrylona, a część ma podobne zdanie o Mazzerze. Jest to zależne od rozmiaru żaren i ich kształtu?
Jeżeli kupię już lepszy młynek to wypadało by odpowiedni ekspres nabyć za jakiś czas do niego. Bardzo podobają mi się ekspresy Bezzera. Jednak nie wiem czym poszczególne modele się różnią. Ceny pomiędzy Bz09, a Bz07/Bz10 wahają się o prawie 1000zł(wersje: Bezzera BZ07 S PM, Bezzera BZ09 S PM, Bezzera BZ10 S PM. Czym to jest powodowane?
Idzie je dodatkowo kupić w wersji z elektronicznym systemem dozowania. Jak dobrze rozumiem odpowiada on za stały dopływ wody do grupy tak by nie uległa ona uszkodzeniu, tak? Na niektórych filmach z seattle coffee gear występują ekspresy z "pre infusion". Woda jest dostarczana do sitka poprzez naciśnięcie dźwigni i ustawienie jej mniej więcej w środkowym położeniu. Gorąca woda przegryza się z kawą i po kilku sekundach kontynuuje się proces parzenia poprzez dociśnięcie dźwigni do końca. Jakie ekspresy oferują taką funkcjonalność? Wiem na pewno, że LaPavoni, jednak nie chcę porywać się z motyką na słońce i kupować tak wymagający ekspres na początku mojej przygody z nimi.

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Czerwiec 2014, 18:37:18 »
Bezzera bz07 a Bezzera bz10 nie rożnią się niczym oprócz wyglądu. Jeśli chodzi o bz09 to jest mniejszy bojler,pojedyńczy manometr i chyba nie ma wersji z PIDem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi