Witam wszystkich,
Piję kawę od niedawna, w sumie od około roku. Zaczynałem od zwykłych kaw rozpuszczalnych by dawać radę wstawać o 7 na uczelnię

. Jakiś czas temu zakupiłem ekspres na kapsułki od Tchibo i odkryłem kawę zwaną espresso. Jednak chciałem iść dalej w ten świat, więc od dwóch miesięcy używam do parzenia kawy ekspresu AEG EA-120. Jest to fajna mała maszynka, ma jednak kilka wad. Nie działa w niej spienianie mleka, shoty wychodzą prawie zawsze inne, brak powtarzalności na tej samej kawie jest trochę irytujący. Dodatkowo piję kawę mieloną w sklepie,nie zawsze grubość mielenia jest odpowiednia. Najlepiej chyba sprawdziła się fabrycznie mielona Illy.
W związku z powyższymi argumentami postanowiłem kupić porządny ekspres i młynek.
Kwota jaką mogę przeznaczyć w sumie waha się od 3 do 4 tysięcy złotych. Zależy mi by kupić sprzęt na lata(a komu nie zależy?

), nie za duży.
Wygląd też ma znaczenie tutaj. Zero plastiku, najlepiej stal lub aluminium.

Narazie zainteresował mnie ekspres Rancilio Silvia. Ma dużo pozytywnych opinii, na rynku jest już jakiś czas, więc jest dobrze przetestowany i sprawdzony, cena też jest przystępna. Myślałem początkowo by zakupić do niego młynek z tej samej firmy, Rancilio Rocky, jednak dużo negatywnych komentarzy pojawiło się na jego temat. Znalazłem na stronie polskiego przedstawiciela ciekawy, mały, solidnie wyglądający młynek: ASCASO I-STEEL. Cena jest dość niska(w zagranicznych sklepach koło 300$), Jednak nie jestem pewien jaki będzie smak kawy po użyciu tego sprzętu. Jego zaletą niewątpliwie jest to, że jest Stepless(nie znam polskiego odpowiednika), podobno utrudnia to odpowiednie ustalenie mielenia do espresso(brak podziałki), pozwala za to mielić kawę do alternatywnych metod parzenia. To jest kolejna rzecz która mnie interesuje. Metody alternatywne. Ponieważ dopiero poznaję ten świat chcę mieć możliwość mielenia kawy zarówno do espresso, jak i do airpressa, kawiarki, tureckiej(nie przepadam, jest za słodka, jednak kobiety ją kochają

).
Na stronie ascaso.pl/steel.html znalazłem koleją ciekawą rzecz połączenie młynka i ekspresu w jednej obudowie. Wygląda to bardzo dobrze, nie zajmuje dużo miejsca, pozwala tym samym zachować porządek w kuchni, nie dochodzi dużo dodatkowych kabli. Istnieją 2 wersje tego ekspresu z młynkiem, jedna PROF z młynkiem i-1, druga zwykła(?) z młynkiem i-2. Jeżeli dobrze rozumiem młynek i-1 ma większe żarna które pracują z mniejszą prędkością obrotową, tym samym ziarna podczas mielenia się nie palą. Jaka jest różnica pomiędzy wersją PROF i zwykłą w ekspresach ASCASO? Odnalazłem tylko informację, że portafiltry mają inny rozmiar, w wersji PROF 58mm.
To chyba wszystko. Proszę o pomoc w zweryfikowaniu moich informacji oraz w odpowiednim wyborze sprzętu do zaparzania kawy.
PS.: Od czasu do czasu lubię wypić dobre latte