Autor Wątek: Czy Gaggia Classic to ściema?  (Przeczytany 31070 razy)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Czy Gaggia Classic to ściema?
« Odpowiedź #75 dnia: 27 Październik 2019, 22:41:17 »
1. Czy powinienem kupić sitko one-shot i czy to coś może dać?
2, Dlaczego to coś robi gorszą kawę ze zmielonej fabrycznie Pellini nr 1 niż mój stary sprzęt?
3. Moja wersja nie posiada też tego pręcika z boku sprawiającego że kawa po zrobioniu jest wysuszona - czy można go dokupić i dołączyć??
4, Czy po rozpakowaniu i użyciu można ją zwrócić do sklepu skoro była kupiona przez internet?

Ad 1) Oba ekspresy są wyposażane w 3 sitka. 1 na podwójne espresso, drugie na pojedyncze espresso i trzecie na saszetki ESE. Np. (h ttps://swiezopalona.pl/produkt/3091/Nowa-Gaggia-Classic-wersja-2019?gclid=Cj0KCQjwgNXtBRC6ARIsAIPP7RsEnSLq4eFyf4RgMpiMLCDF88nVfSQh1XM0VWGfNFObSNHU_TnWAo4aAumqEALw_wcB)
Muszą być trzy sitka. Wg opisu z konsensowe.pl "W zestawie z zakupionym ekspresem otrzymujesz plastikowy tamper do ubijania kawy, podwójne sitko do kawy świeżo mielonej z młynka, pojedyncze sitko do kawy mielonej z młynka oraz sitko do kawy mielonej sklepowej do stosowania wraz ze specjalnym zaworkiem umieszczanym w portafiltrze." Czyli do twoich mieszanek gotowych musi być zaworek i trzecie sitko.
Zresztą to sitko na pojedyncze spoty ze zdjęcia wygląda jak moje z Bezzery.
Zatem ekspres bez jednego sitka jest wybrakowany. Sitko do saszetek ESE jest bardzo podobne do sitka pojedynczego, ale trochę płytsze. Dokup w serwisie oryginalne sitka. Wg mnie nie mogą być z innych ekspresów, bo może to mieć wpływ na ekstrakcję i tworzenie sztucznego ciśnienia itp.
Ad 2)  Sprzęt to maszyna, która nie myśli. Jeżeli nie jest wadliwa to w 99,99% zawsze to wina operatora, czyli twoja. Albo używasz sitka pojedynczego do saszetki, albo sitka do saszetek i napełniasz je mielonką lub coś innego. Albo używasz sitka do mieszanek, ale bez tego zaworka lub źle włożonego zaworka. Co trudno z tego postu wywnioskować.
Ad 3) Jak ekspres czegoś nie posiada (np. sitka lub zaworku) to jest to brak i trzeba wg mnie dokupić w serwisie lub zgłosić reklamację.
Ad 4) Powiem jako prawnik to zależy od umowy. Niektórzy sprzedawcy pozwalają na zwroty np. Konsesso. Nie ma czegoś takiego jak prawo zwrotu towaru od tak sobie. Ten zwrot musi być zezwolony przez sprzedawcę lub spowodowany wadliwością towaru lub niezgodnością z zamówieniem. Nie wiem, gdzie go kupowałeś. Aha, ale jeżeli ekspres jest wybrakowany co do 1 sitka i co do zaworku to braki są wadą fizyczną. Mam podejrzenia, że ten ekspres był sprzedany z tzw. zwrotu klientowskiego lub jakoś kompletowany. Nie wiem czy sprzedawca załączył do tego ekspresu właściwe sitka. Może one są z innego modeli Gaggi ? Dużo niewiadomych mających wpływ na taką ekstrtakcję.

« Ostatnia zmiana: 27 Październik 2019, 23:21:08 wysłana przez hlary »

DarioMario

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 27 Październik 2019, 23:35:42 »
W wersji II na rynek europejski sa 2 sitka cisnieniowe - podwojne i na ESE. Z instrukcji tez tak wynika.
Jest tam zaworek i go uzywam. Troche inny niz w starszych modelach.
Czy w pojedynczym sitku cisnieniowym kawa powinna w jednej porcji zostac wepchnieta do tego dolka? W tej wersji ESE co mam jedna porcja sie nie zmiesci do dolka wiec dosc niezdarnie ta kawa tam lezy. . Wiec moze faktycznie musze dokupic dedykowane sitko cianieniowe pod jednego shota z glebszym dolkiem.

Jesli mam kupic sitko profesjonalne to lepiej jedno shotowe czy double?
« Ostatnia zmiana: 27 Październik 2019, 23:56:41 wysłana przez DarioMario »

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #77 dnia: 27 Październik 2019, 23:56:45 »
d 4) Powiem jako prawnik to zależy od umowy. Niektórzy sprzedawcy pozwalają na zwroty np. Konsesso. Nie ma czegoś takiego jak prawo zwrotu towaru od tak sobie. Ten zwrot musi być zezwolony przez sprzedawcę lub spowodowany wadliwością towaru lub niezgodnością z zamówieniem. Nie wiem, gdzie go kupowałeś.

hm... chyba te studia prawnicze to dawno temu były ;) Od dłuższego czasu można zwrócić towar zakupiony poza siedzibą firmy/przez internet do 14 dni (nawet bez podawania przyczyny zwrotu). Problem może być z używaniem, ale generalnie klient ma prawo sprawdzić, czy działa jak w opisie...

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Październik 2019, 08:52:12 »
Czy w pojedynczym sitku cisnieniowym kawa powinna w jednej porcji zostać niewepchnięta do tego dołka?
Czytasz albo oglądasz co ludzie tu wrzucają? Na filmiku to masz, nie nie powinna wejść tylko do dołka.

A masz może oryginalną instrukcję? Możesz wrzucić kawałek (fotkę, najlepiej po angielsku bo polskie tłumaczenia bywają różne) która mówi o sitkach?
Bo tu np. mówią o trzech sitkach, podwójnym normalnym, podwójnym ciśnieniowym, oraz pojedynczym do single shot które też można użyć do saszetek. Ok To nie classic tylko baby ale grupę mają tą samą. W razie czego masz jeszcze tam powiedziane o grzybku z kolby dwa zdania

Chociaż to twoje sitko wygląda inaczej raczej na normalnego singla a nie uniwersalnego.

Zresztą na saszetki czy nie na saszetki spróbuj z pełną dozą (8-9g kawy) i zobacz jak wyjdzie. Jedyna metoda żeby wiedzieć. Bo pisać tylko to tu możemy i kilka miesięcy.
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2019, 09:21:59 wysłana przez Bacek »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #79 dnia: 28 Październik 2019, 10:11:53 »
Problem może być z używaniem, ale generalnie klient ma prawo sprawdzić, czy działa jak w opisie...
Nie jest to do końca zgodne z przepisem. Klient ma prawo sprawdzić jedynie w taki sposób w jaki można dokonać sprawdzenia ekspresu w sklepie stacjonarnym. Może go wypakować, sprawdzić kompletność, sprawdzić czy nie ma wad zewnętrznych. Nie może go używać do wykonywania kawy ponieważ wówczas jest to już sprzęt używany i sprawdzenie jego wykracza poza standardy oględzin w sklepie stacjonarnym. Jeśli sprzęt został uruchomiony i była wykonywana kawa to klient nadal ma prawo do odstąpienia od umowy ale sprzedawca ma prawo przy zwrocie zapłaty obniżyć kwotę zwracaną o kwotę wynikającą ze zmniejszenia wartości rzeczy.
"7. Konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będącej przedmiotem umowy a będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy."
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #80 dnia: 28 Październik 2019, 10:23:27 »
Dlatego napisałem, że z tym jest problem... Przy ekspresie robienie kawy jako "sprawdzenie" to już trochę przesada (choć pewnie jakiś prawnik by  sie mógł podjąć takiej sprawy),  ale np. wlaczenie telefonu, laptopa jest raczej OK (  https://dokrates.pl/blog/rozpakowany-i-uzywany-towar-czy-musze-przyjac-zwrot/ ), a to juz często oznacza, że cos tam się zainstaluje...
Dlatego w cywilizowanych krajach jest dużo produktów refurbished. Zwrócony towar nie jest już nowy i jako taki nie jest sprzedawany! U nas chyba też jakiś sklep internetowy sprzedawał zwroty taniej z info, że ze zwrotu...

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Październik 2019, 10:25:36 »
U mnie też się to zdarzało...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Bacek

« Odpowiedź #82 dnia: 29 Październik 2019, 10:56:43 »
DarioMario I jak próbowałeś zrobić ekstrakcję z małego sitka z normalnej dozy?

DarioMario

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 29 Październik 2019, 11:45:00 »
Ten filmik moj z Gaggi jest wlasnie na pojedynczym cisnieniowym. Najgorsza mozliwa opcja :D
Oczywiście moge probowac z inna kawą. Ta z filmiku byla troche przygruba ale chcialem porownac efekt z delonghi to samo.  Sprobuje dzisiaj na tym sitku dac 9 gram (czyli max mozliwy} na bardziej zmielonej kawie i ubic tamperem  i mlotkiem ;)
Myslalem kupic prysznic ale podobno ladnie wyglada a nie daje znaczacej praktycznej zmiany.
Pozostaje ewentualnie zmniejszyc cisnienie, bo woda sie leje ostro, ale nie wiem czy w tej mojej gaggi jest ten zawor w srodku.

Gdy jutro przyjdzie nowe pro podwojne sitko to zobacze jakj efekt jest z mlynkiem hario.
Gdyby byl zadawalajacy to w zasadzie wystarczylby mi pewnie mlynek Graef (i żonie} i nie musialbym wydawac 1000 na mlynek ( ja bym wydal ale wiecie.... musialem zone na Gaggie namawiac, mlynka juz nie zrozumie bo przeciez meble trzeba wymienic ;)

Czy reczny Hario to taki sam efekt co Graef? Mialbym jakies odniesienie chociaż.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #84 dnia: 29 Październik 2019, 11:57:11 »
Pozostaje ewentualnie zmniejszyc cisnienie, bo woda sie leje ostro, ale nie wiem czy w tej mojej gaggi jest ten zawor w srodku.

OPV jest, ale w wersji v2 - plastikowy i nieregulowany. Musiałbyś OPV na regulowane wymienić (z metalu). Jak ci się chce.

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #85 dnia: 29 Październik 2019, 12:29:14 »
Czy reczny Hario to taki sam efekt co Graef?

Raczej gorszy - mocowanie żaren w Hario jest słabe (mam mini - nawet do przelewów się nie nadaje), a mielenie pod espresso wymaga kręcenia przez godzinę (no może trochę mniej, ale niewiele ;-) ). O klasę lepiej był by chiński MYM 54 - ale raz tylko próbowałem - coś tam szło, ale męczarnia też straszna. W porównaniu z Kazakiem to nie ma porównania. Tym robiłem kilka miesięcy i było super, choć wymaga więcej siły - ale porcję zmieli w pół minuty i łatwo dobrać mielenie pod espresso. Teraz wróciłem do Iberitala Challenge - nie ideał, ale rano człowiek zaspany, kot miauczy o żarcie, żona o kawę...

Offline Bacek

« Odpowiedź #86 dnia: 29 Październik 2019, 12:33:30 »
(czyli max mozliwy}
Nie ma czegoś takiego jak jedna max wartoś. To zależny od kawy i stopnia przemiału. Pyłu do brzegu wejdzie więcej niż grubszego przemiału.
Także nasyp tego te 9g lub do brzegu sitka.  Ubij normalnie, jak nie zadziała to ubij mocniej. Coś w końcu musi się udać. Ilość naparu x2-3 tego co ziaren ale do wyciągniećia wniosków z Gaggi stały mnożnik jaki tam wybierzesz. Nie zapomnij o grzybku bo może przez niego tak bryzga (było w filmie).

Grefa szczerze odradzam, sam męczyłem się z podobnym młynkiem ale w cenie bardziej zbliżonej do 1kPLN i było kiepsko. Potem kupiłem uzywany Fiorenzato F4e poniżej 1K i kłopoty się skończyły. Młynek do espresso (nawet nowy) można kupić taniej niż 1000, przykłady dostałeś. Czy i co wybierzesz to już Twoja wola.

DarioMario

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 29 Październik 2019, 13:00:34 »
Tak wlasnie zrobie jak Bacek mowisz.
Ile ja sie musze nameczyc zeby zrobic kawe chociaz tak dobra jak z mielonki w ekspresie za 500 zl to przegiecie... ;)
Jakos kurde nikt o tym nigdy nic nie mowil na zadnym forum ;D

Offline Bacek

« Odpowiedź #88 dnia: 29 Październik 2019, 13:21:34 »
Ekspresy kolbowe służą do robienia espresso. Na tym forum są tysiące stron o tym jak ciężko jest je zrobić. Nawet jak wytniesz wszystko o młynkach, świeżych kawach, dziwnych metodach dystrybucji kawy, taperach i ekspresach to o dozowaniu i sitkach jeszcze całkiem sporo zostaje.
Nikt nie mówił że będzie łatwo a jak mówił to kłamał. Osoby które nie mają ochoty tego zgłębiać zostają przy automatach (chociaż to i tak inny rodzaj kawy).

DarioMario

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 29 Październik 2019, 13:37:12 »
No przeciez delonghi tez jest na kolbe a podobno espresso nie zrobi.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi