1. Czy powinienem kupić sitko one-shot i czy to coś może dać?
2, Dlaczego to coś robi gorszą kawę ze zmielonej fabrycznie Pellini nr 1 niż mój stary sprzęt?
3. Moja wersja nie posiada też tego pręcika z boku sprawiającego że kawa po zrobioniu jest wysuszona - czy można go dokupić i dołączyć??
4, Czy po rozpakowaniu i użyciu można ją zwrócić do sklepu skoro była kupiona przez internet?
Ad 1) Oba ekspresy są wyposażane w 3 sitka. 1 na podwójne espresso, drugie na pojedyncze espresso i trzecie na saszetki ESE. Np. (h ttps://swiezopalona.pl/produkt/3091/Nowa-Gaggia-Classic-wersja-2019?gclid=Cj0KCQjwgNXtBRC6ARIsAIPP7RsEnSLq4eFyf4RgMpiMLCDF88nVfSQh1XM0VWGfNFObSNHU_TnWAo4aAumqEALw_wcB)
Muszą być trzy sitka. Wg opisu z konsensowe.pl "W zestawie z zakupionym ekspresem otrzymujesz plastikowy tamper do ubijania kawy, podwójne sitko do kawy świeżo mielonej z młynka, pojedyncze sitko do kawy mielonej z młynka oraz sitko do kawy mielonej sklepowej do stosowania wraz ze specjalnym zaworkiem umieszczanym w portafiltrze." Czyli do twoich mieszanek gotowych musi być zaworek i trzecie sitko.
Zresztą to sitko na pojedyncze spoty ze zdjęcia wygląda jak moje z Bezzery.
Zatem ekspres bez jednego sitka jest wybrakowany. Sitko do saszetek ESE jest bardzo podobne do sitka pojedynczego, ale trochę płytsze. Dokup w serwisie oryginalne sitka. Wg mnie nie mogą być z innych ekspresów, bo może to mieć wpływ na ekstrakcję i tworzenie sztucznego ciśnienia itp.
Ad 2) Sprzęt to maszyna, która nie myśli. Jeżeli nie jest wadliwa to w 99,99% zawsze to wina operatora, czyli twoja. Albo używasz sitka pojedynczego do saszetki, albo sitka do saszetek i napełniasz je mielonką lub coś innego. Albo używasz sitka do mieszanek, ale bez tego zaworka lub źle włożonego zaworka. Co trudno z tego postu wywnioskować.
Ad 3) Jak ekspres czegoś nie posiada (np. sitka lub zaworku) to jest to brak i trzeba wg mnie dokupić w serwisie lub zgłosić reklamację.
Ad 4) Powiem jako prawnik to zależy od umowy. Niektórzy sprzedawcy pozwalają na zwroty np. Konsesso. Nie ma czegoś takiego jak prawo zwrotu towaru od tak sobie. Ten zwrot musi być zezwolony przez sprzedawcę lub spowodowany wadliwością towaru lub niezgodnością z zamówieniem. Nie wiem, gdzie go kupowałeś. Aha, ale jeżeli ekspres jest wybrakowany co do 1 sitka i co do zaworku to braki są wadą fizyczną. Mam podejrzenia, że ten ekspres był sprzedany z tzw. zwrotu klientowskiego lub jakoś kompletowany. Nie wiem czy sprzedawca załączył do tego ekspresu właściwe sitka. Może one są z innego modeli Gaggi ? Dużo niewiadomych mających wpływ na taką ekstrtakcję.