Autor Wątek: Czy Gaggia Classic to ściema?  (Przeczytany 31048 razy)

DarioMario

• Gość
Odp: Czy Gaggia Classic to ściema?
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Październik 2019, 08:38:52 »
Pawcio i Hlary.... Sorry, ale czy wy rozumiecie po polsku?
No ja Was bardzo przepraszam ale to juz po prostu przechodzi wszelkie progi ignorancji.  :picardpalm:

Offline Ali7

• Ekspres: Saeco Poemia, Bialetti Moka Express, phin, V60
  • Młynek: C40 IH, Graef CM 702
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Październik 2019, 10:58:55 »
Tak mi się zdaje, że lekko przesadzasz.

Kupiłeś ekspres kolbowy, do którego sypiesz mieloną kawę z paczki i wychodzi, jak wychodzi - naprawdę nie ma w tym nic dziwnego.
Widocznie poprzedni był bardziej dostosowany do tej nieortodoksyjnej metody (lepszy system sitek ciśnieniowych czy zaworu, nie wiem).

Ale to nie jest wina nikogo z forum, jak mi się wydaje. Recepty na to też nie znajdziesz, tak długo, jak będziesz sypał kawę z paczki.

Kilkanaście lat piłem kawę robioną tą metodą w Saeco Via Veneto i też mi smakowała. Obecny sprzęt też jest daleki od ideału  :diabelek:, ale z ekspresu wywaliłem system super crema przed zrobieniem pierwszej kawy (ekspres bardzo drogi był, bodajże 370 zł). I do poprzedniej metody już nie potrafię wrócić, pomimo jej niewątpliwych zalet, bo kawa z mielonki smakuje jak smoła.

Zechcesz, spróbujesz, nie zechcesz - męcz się dalej.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Październik 2019, 11:09:57 »
Chyba wszystkich lekko ponosi a nie ma czemu.

Kolega chce jak w DeLonghi.

Dostał rady jak może to próbować osiągnąć z Gaggia (i dlaczego aktualnie z Gaggią tak nie wychodzi).

Dostał tez rady jak mógł by porządnie to zrobić.

Będzie chciał to skorzysta z jednych, drugich, żadnych lub wszystkich. Myślę że wszystko już zostało poruszone.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Październik 2019, 11:50:20 »
trochę rozumiem podirytowanie DarioMario, pytanie jest proste, dlaczego sitko supercrema z delongi działa lepiej niż z gaggi? Też się zgadzam, że to w gruncie rzeczy bez sensu i bez przyszłości, tylko że mamy czwartą stronę złośliwości a prawie nikt nic w temacie nie napisał :] Sposób Janusza może pozwoli wykorzystać mielonkę, ale to samo sitko powinno zadziałać.

Też ciekawe jak duży opór stawiają te ciśnieniowane sitka, jest to jakiś typowy dla wszystkich firm poziom, czy może jest to na zasadzie, że wiertamy dziurkę i ile wyjdzie tyle będzie  :mhh:

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Październik 2019, 12:03:01 »
te sitka z podwójnym dnem mają jakby siatkę / niby dziurki pod spodem

Siatka to tylko perforacja na blaszce. Dziurka faktycznie jest jedna i jest dość dobrze widoczna.

Sitka ciśnieniowe będą stawiać większy opór niż tradycyjne, więc zakup takowych ma sens tylko przy zakupie młynka dedykowanego do espresso.

Metoda którą podpowiada @Janusz powinna zadziałać - zwiększenie dozy i mocne ubicie może (choć nie musi) dać oczekiwany efekt.

mamy czwartą stronę złośliwości

Słusznie. To może  :piwko: na rozluźnienie ?  ;)
Peace  :uklony:

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Październik 2019, 12:23:12 »
Pojechało raz dwóch Rusków do Szwecji po piłę do drzewa.
Wchodzą do sklepu i mówią, że potrzebują wyciąć parę drzewek i potrzebują do tego sprzętu, najlepszego jaki jest na stanie.
Sprzedawca po chwili zamyślenia mówi, że ma coś, co powinno się spodobać.
-Tutejsi drwale taka piłą wycinają bez problemu średnio 60-70 drzew dziennie - mówi z uśmiechem na twarzy.
Ruski ucieszone każą zapakować i wracają do domu.
Po tyg. ponownie pojawiają się w sklepie z pretensjami do sprzedawcy:
-Panie, jak to możliwe, że u was wycinają 60-70 drzew, podczas gdy u nas najlepsi drwale nie dają rady więcej jak 20-30.
Sprzedawca trochę zdziwiony, otwiera pudełko, wyciąga piłę, ogląda, wszystko wygląda na sprawne, w końcu zapala, a Ruski pyta ze zdziwieniem:
- Czto to za harbot ?

Delongi to ekspres zaprojektowany tylko do mielonki - optymalne sitko, ciśnienie, temperatura. Gaggia została zaprojektowana do espresso, dopiero potem ktoś stwierdził że większość klientów nie chce sama mielić, więc zmienili sitka na ciśnieniowe, ale bebechy ekspresu zostały te same.

DarioMario: nagraj filmik - bo jestem pewien że mimo różnic w ekspresach, to większość błędów popełniasz Ty ;-)

Offline szym-h Mężczyzna

« Odpowiedź #51 dnia: 25 Październik 2019, 12:33:33 »
Off-Topic:

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Październik 2019, 13:01:01 »
Historia ostatnich 2000 lat na naszej planecie to notoryczna agresja
Na tej nie tylko naszej planecie, którą jednak planujemy mniej lub bardziej świadomie unicestwić, można uznać, że praktycznie wszystko jest normalne. Jednak ja to forum traktuję jako azyl w świecie wirtualnym, który może być utopią i mieć w głębokim poważaniu praktyki mordowania tego świata ;)

DarioMario

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Październik 2019, 15:39:41 »
trochę rozumiem podirytowanie DarioMario, pytanie jest proste, dlaczego sitko supercrema z delongi działa lepiej niż z gaggi? Też się zgadzam, że to w gruncie rzeczy bez sensu i bez przyszłości, tylko że mamy czwartą stronę złośliwości a prawie nikt nic w temacie nie napisał :] Sposób Janusza może pozwoli wykorzystać mielonkę, ale to samo sitko powinno zadziałać.

Też ciekawe jak duży opór stawiają te ciśnieniowane sitka, jest to jakiś typowy dla wszystkich firm poziom, czy może jest to na zasadzie, że wiertamy dziurkę i ile wyjdzie tyle będzie  :mhh:

Dziękuję Trez! Tak proste pytanie przefiltrowane przez indywidualne sitka ego i klasycznego snobizmu.
Nie zawsze bede robil espresso. I nie zawsze tylko dla siebie. Czasem to bedzie kawa czarna dluga, czasem capuccino (ktore tak wrazliwe na perfekcyje espresso nie jest) . Czasem nie bede mial dobrych ziaren a bede mial mielonke. Pytanie jest wiec proste. Czy jest sposob na wykorzystanie mielonki przy najmniej na poziomie delonghi.

Sprobuje jeszcze wieczorem sposobu Janusza i jeszcze poekspeeymentowac z tym niby filtrem ESE, ktory podobno tez jest
 dla pojedynczej. Sprobuje wcisnac w ten dolek na ESE mocno i ubic nie zostawiajac nic poza dolkiem.

Offline szym-h Mężczyzna

« Odpowiedź #54 dnia: 25 Październik 2019, 15:59:56 »
Sprobuje jeszcze wieczorem sposobu Janusza i...

... i nakręcę film ? :D

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Październik 2019, 17:19:58 »
Sprobuje wcisnac w ten dolek na ESE mocno i ubic nie zostawiajac nic poza dolkiem.
A czemu ma niebyć nic poza dołkiem? Wsyp konkretną dozę 8-9 gramów. Gdzieś od 2:30 widać sitko a potem że to nie tylko zagłębienie.
Oczywiście można samemu próbować odkrywać jak coś działa ale łatwiej i szybciej podpatrzyć innych.

Nie zawsze bede robil espresso. I nie zawsze tylko dla siebie. Czasem to bedzie kawa czarna dluga.
Zależy co rozumiesz przez długą kawę. Jak 250 ml to na zasadzie że oczywiście piekarnika można użyć do usmażenia jajecznicy ale nie do tego był projektowany i są lepsze i smaczniejsze na to sposoby. No chyba że masz na myśli lungo ale to z pojedynczej dozy znacznie mniej. A z kolei na americano wodę nalewa się z zewnątrz (czajnik np) i daje do tego espresso. Lanie dużej ilości wody przez ciastko kawowe w kolbie to recepta na paskudny smak. Ale jak ktoś lubi to przecież zakazu nie ma znam takich co lubią zakalec albo przypalony dół ciasta (i w moim wieku to już nie jest zarzut każdy lubi co lubi i nikomu nic do tego).

Natomiast cappuccino, late itp to nadal normalne espresso + mleko.
« Ostatnia zmiana: 25 Październik 2019, 17:32:00 wysłana przez Bacek »

Offline Raven_CL Mężczyzna

• Coffee Lovers
  • Użytkownik komercyjny
    • Wszystko robię z miłości do kawy :)
  • Ekspres: ACS Minima, Vesuvius ACS, Vostok ACS 2G, San Remo ZOE, ESE POD, FAP, Mokka, etc.
  • Młynek: Mazzer Kold S EL, SJ El., inne
« Odpowiedź #56 dnia: 25 Październik 2019, 17:28:15 »
Powiem Ci (napiszę raczej), że zbyt często czytając komentarze i "porady" tutaj, to mam wrażenie, że pisze je ta Pani z Twojego sklepu z poniższej anegdotki ;)
Napisz na priva, spróbujemy popracować nad Twym sprzętem, by robił coś na kształt Caffe :)

ANEGDOTKA:
Wczoraj chcialem szybko kupic jakas kawe wiec poszedlem do "Czas na herbate"
 PAni przekonywala mnie ze do espresso mielimy grubiej bo to przeciez logiczne ....zatkalo mnie ale coz.. Moze glupi jestem wiec poprosiłem o zmielenie "dwojka" (ona chciala trojka w skali do 5) 50 gram, a ona mówi ze ekpres takiej malej ilości może nie przyjac.... WHAT! DA! FUNK! ? Sobie mysle... To mowie ze to jest do ekspeesu kolbowego nie automatycznego. A ona.... "kolbowego ekspresu? Nie slyszalam o ekspresie na kolbe"....
Minuta ciszy.....

:D
[/quote]
Raven_CL
Jako że Wiliam Blake zainspirował mnie do koncentracji na ziarenku i możliwości dostrzeżenia tam wszystkiego... :)

Offline magas

« Odpowiedź #57 dnia: 25 Październik 2019, 18:48:58 »
Teraz już wiecie dlaczego robi się podwójne sitka, mają one wybaczać błędy tych którzy myślą, że wiedzą, ludzi którzy nie chcą się bardzo zagłębiać w temat. Nad tymi sitkami pracowali specjaliści, sitko nie daje samej pianki powietrznej, jak tu demonizujecie, jest krema, czy kajmak jak to się czasem nazywa, nie ekstra gruby,plus troszkę powietrza z pianką, przez co jest grubszy.  Takie sitka właśnie są dla ludzi, co nie ważą kawy, nie mielą sami, gdzie tamper nie jest narzędziem, a tylko dodatkiem. To właśnie
 sitko dba o ciśnienie i czas ekstrakcji. Tłumaczenie komuś teraz na siłę, że nic nie wie,  nic nie pomoże, kolega potrzebuje właśnie magiczne sitko od delonghi,  trzeba czasu, by przeszedł na inny level ,  no chyba, że ktoś lubi udowadniać komuś, że nie zawsze dwa plus dwa równa się pięć. Błędem tego kolegi było kupienie ekspresu nie dla siebie, to jak przeskoczenie z aparatu Iphona na lustrzankę dla profesjonalistów, kiedy nie wiemy co to przysłona i czas naświetlania.

Offline dinuś

• Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Lagom P64
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Październik 2019, 20:29:06 »
Pojechało raz dwóch Rusków do Szwecji po piłę do drzewa.
Wchodzą do sklepu i mówią, że potrzebują wyciąć parę drzewek i potrzebują do tego sprzętu, najlepszego jaki jest na stanie.
Sprzedawca po chwili zamyślenia mówi, że ma coś, co powinno się spodobać.
-Tutejsi drwale taka piłą wycinają bez problemu średnio 60-70 drzew dziennie - mówi z uśmiechem na twarzy.
Ruski ucieszone każą zapakować i wracają do domu.
Po tyg. ponownie pojawiają się w sklepie z pretensjami do sprzedawcy:
-Panie, jak to możliwe, że u was wycinają 60-70 drzew, podczas gdy u nas najlepsi drwale nie dają rady więcej jak 20-30.
Sprzedawca trochę zdziwiony, otwiera pudełko, wyciąga piłę, ogląda, wszystko wygląda na sprawne, w końcu zapala, a Ruski pyta ze zdziwieniem:
- Czto to za harbot ?

Zajefajne, pasuje do mojego pracodawcy i tego co się tam dzieje :)

DarioMario: posłuchaj doświadczonych kolegów, po co masz wyważać już raz otwarte drzwi, mają goście doświadczenie

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Październik 2019, 22:34:59 »
Dziękuję Trez! Tak proste pytanie przefiltrowane przez indywidualne sitka ego i klasycznego snobizmu.
Nie zawsze bede robil espresso. I nie zawsze tylko dla siebie. Czasem to bedzie kawa czarna dluga, czasem capuccino (ktore tak wrazliwe na perfekcyje espresso nie jest) . Czasem nie bede mial dobrych ziaren a bede mial mielonke. Pytanie jest wiec proste. Czy jest sposob na wykorzystanie mielonki przy najmniej na poziomie delonghi.

No i dostało się wszystkim za ich zaangażowanie w ten bzdurny post  :Bicz: To nie Gaggia Classic jest ściemą, ale zadany problem to ściema.
Facet pisze na stronie o ekspresach kolbowych przeznaczonych do espresso. Kupuje ekspres lepszy od marketowego z którego już jakieś espresso można wyciągnąć. Koledzy doradzają mu jak to osiągnąć, młynek, stopień mielenia, ubijania, itp. itd. 
Nie zawsze będzie robił espresso, chociaż nie ma młynka i będzie robił z marketówek. Czyli tak naprawdę nigdy nie będzie robił espresso. Nawet więcej, nie chce, aby używać tej nazwy.
Czasem nie będzie miał dobrych ziaren, ale mielonkę. Zatem przyznaje, że te jego mielonki nie są dobrymi ziarnami.
Używa nazwy "długa", co oznacza lungo, czyli dla kawoszy to ... wydłużone espresso.
Potem znowu zadaje swoje pytanie bez sensu o wykorzystaniu tych mielonek PRZYNAJMNIEJ na poziomie DL. Nie wiem co to oznacza "na poziomie".
Chyba jednak rzeczywiście nie rozumiem tego "polskiego". Pomieszanie z poplątaniem.
Chłopie ludzie Ci już odpowiedzieli na Twoje pytanie wielokrotnie. W sensie largo i stricte. Sprzedaj ten ekspres, kup taki sam jak poprzednio i pijaj dalej swoje mielonki. Nikt Ci tego nie zabrania. Smacznego.

« Ostatnia zmiana: 25 Październik 2019, 22:39:27 wysłana przez hlary »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi