Autor Wątek: Czy Gaggia Classic to ściema?  (Przeczytany 30978 razy)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Czy Gaggia Classic to ściema?
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Październik 2019, 00:14:54 »
Żeby opanować przyrządzanie poprawnego espresso trzeba przyswoić trochę wiedzy, mieć ziarna które są wystarczająco świeże, młynek który odpowiedni zmieli i opanować technikę przygotowania tego napoju. Powodzenia, dużo ciekawych doświadczeń przed Tobą.
A w tym poście można dostrzec obrażanie i pouczanie. Sugestia, że nie przyswoił nawet trochę wiedzy ... i zajrzyj na tę i tę stronę... Jednym słowem każdy widzi to co chce.
W każdym razie @DarioMario to rzeczywiście nie będzie espresso, co nie znaczy, że ta kawa nie smakowała Ci. O gustach się nie dyskutuje. To była taka Wasza kawa DarioMarioCafe :) Może i miała jakąś tam cremo-piankę. I może słusznie, że nie nazwałeś jej espresso ...
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2019, 00:20:00 wysłana przez hlary »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Październik 2019, 00:34:10 »
Tyle, że w tym cytacie nie ma żadnych emocji ani kontekstu z którego można by wnioskować, że chciałbym kogoś obrazić. Oczywiście błędy w komunikacji występują i nie da się ich uniknąć.

Offline jancewicz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Październik 2019, 08:29:08 »
Przeciez ja w ogole nie pytam o to jak robic espresso.

Ekspres, który kupiłeś przeznaczony jest właśnie do robienia espresso (lub napojów na jego bazie)...

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Październik 2019, 09:21:29 »
Ekspres, który kupiłeś przeznaczony jest właśnie do robienia espresso (lub napojów na jego bazie)...

Ale nie tylko - bo inaczej nie sprzedawali by go z ciśnieniowymi sitkami.

@DarioMario : tak ma być - Gaggia Classic to coś co Saeco sp*. Mogli na jego bazie zrobić świetny ekspres - ale widać nie mają na tym biznesu.
Masz trzy wyjścia:
- ucieczka: sprzedać póki na gwarancji
- proteza: wymienić OPV na regulowany i obniżyć ciśnienie
- wyjście z ciemnej norki na kawowy świat: wymienić OPV, dodać PID, kupić normalne sitka i dobry młynek

Jeśli chcesz zostać przy GC to zacznij od kupienia tampera - bo teraz źle ubijasz.

Offline szym-h Mężczyzna

• Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Październik 2019, 09:35:51 »

@DarioMario Twój poprzedni ekspres miał zaworek "super crema"

Po wyglądzie kolby (gumowe elementy w środku) oraz rodzaju sitek dochodzę do wniosku, że zakupiony przez Ciebie egzemplarz służy do przygotowywania kawy z ziaren zmielonych na etapie pakowania kawy w torebki. W mojej ocenie nie tędy droga - oczywiście jeżeli chcesz przygotowywać espresso, lub napoje na jego bazie.

Parana ktora nie chciala za cholere przejsc w Delonghi.

Spróbuj w takim razie z tą kawą, może będzie lepiej - akurat Ci zasmakuje, ale espresso to to nie będzie.

@Henry żeby obniżać ciśnienie najpierw trzeba sprawdzić, jakie jest w momencie ekstrakcji - żeby wiedzieć, czy to robić, czy nie.

@DarioMario przede wszystkim potrzebujesz młynka (żeby dopasować przemiał) normalnego sitka (jak za drobno zmielisz, to sitko które masz zostanie zapchane drobinkami kawy i pozostanie Ci tylko jego rozwiercenie żeby dało się przeczyścić) i tampera 58mm do odpowiedniego ubicia.

Taka uwaga ogólna: proponuję więcej luzu, szkoda się "spinać" bo zdrowie mamy tylko jedno ;)

Peace  :kwiat:

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Październik 2019, 09:51:13 »
Ale to dobrze ze Bacek zalaczyles ten filmik i dzieki za Twoje odpowiedzi bo mam wrazenie ze jako jedyny rozumiesz o co mi chodzi.

To że rozumiem o co Ci chodzi to nie znaczy że uważam że ten kierunek jest słuszny. Jeżeli to jest kwestia widzimisię to jest ot zła droga. Rozumiem też że ktoś może nie mieć budżetu na sprzęt do espresso. Ale nawet wtedy to też zła droga. Dużo smaczniejsza kawę można zrobić nie mając niczego poza jakiś tanim plastikowy dripperem, papierowymi filtrami i nawet tą zmieloną kawą ale z dobrej palarni.

Oczywiście można stwierdzić "bo ja chcę to tak będę robił i to co miałem do tej pory mi odpowiadało" ale mimo wszystko droga bez ekspresu będzie smaczniejsza.

A przeznaczeniem wszystkich ekspresów kolbowych jest robienie espresso, do tego były projektowane. Oczywiście tanie ekspresy z przeznaczeniem dla nie entuzjastów mają protezy w stylu tych wszystkich super-crema czy sitek ciśnieniowych ale to nadal nie do końca jest espresso.

Także konkludując temat wątku "Czy Gaggia Classic to ściema?" odpowiedź brzmi:

Dla zmielonej kawy z półki: Tak to ściema, tak jak każdy porządny ekspres.
że
Natomiast jeżeli ktoś posiada młynek do espresso i przyzwoitą kawę to da się na nim zaparzyć przyzwoite espresso, w sumie jak na większości ekspresów.

Reguła konieczna choć nie koniecznie wystarczająca 1. Kawa, 2. Młynek, 3. Ekspres ciągle w espresso obowiązuje.
W alternatywach natomiast to jest 1. Kawa, 2. Sposób parzenia a młynek gdziś można tu wpasować (i może być zdecydowanie tańszy niż do espresso nawet za nowy) ale od wielkiej biedy można i żyć bez.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Październik 2019, 11:29:43 »
W alternatywach natomiast to jest 1. Kawa, 2. Sposób parzenia a młynek gdziś można tu wpasować (i może być zdecydowanie tańszy niż do espresso nawet za nowy) ale od wielkiej biedy można i żyć bez.
Trudno jest się z tym zgodzić. W przelewach młynek jest tak samo ważny, tylko o innej specyfice. Dlatego nie koniecznie taki sam będzie dobry do espresso i alternatyw. Jednak do tego drugiego celu możemy spokojnie kupić nowy młynek za 200-300 złotych i będzie w miarę dobrze, do espresso będzie to większy wydatek i na ogół inna konstrukcja młynka.

« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2019, 11:40:43 wysłana przez krystians »

Offline Bacek

« Odpowiedź #22 dnia: 24 Październik 2019, 12:09:40 »
Chodziło mi o to że jak ktoś bardzo nie chce młynka na ma większe szanse na przyzwoity/pijalny efekt z metodami alternatywnymi niż z espresso.
Oczywiście posiadanie młynka żarnowego jest dobrym pomysłem przy każdej metodzie i dla fana kawy pozycją w zasadzie obowiązkową.
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2019, 12:14:02 wysłana przez Bacek »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Październik 2019, 12:48:08 »
Teraz dopiero zauważyłem, że te kolby i sitka to jednak są od Gaggii, bo wydawało mi się, że od Delonghi. Skoro to sitko jest ciśnieniowe, to powinno pozwolić na uzyskanie w miarę zbliżonej ekstrakcji do Delonghi. Może brakuje jeszcze jakiegoś elementu w kolbie, albo ten gumowy zaworek już się zużył. Najlepiej dokładnie obfotografować elementy zaparzające, nakręcić filmik jak wygląda ekstrakcja i z tym się zgłosić do serwisu. Najrzetelniej odpowiedzą czy wszystko jest ok i co ewentualnie można zrobić.

Offline Bacek

« Odpowiedź #24 dnia: 24 Październik 2019, 12:52:20 »
W teorii to są sitka z podwójnym dniem więc dodatkowego zaworka nie potrzebują chyba bo w drugim dnie mają tylko pojedynczy otworek. A 8g kawy w podwójnym sitku za wiele oporu nie stawia.

W DeLonghi sitko z zaworkiem pewnie większy opór stawia, szczególnie że jest mniejszej średnicy. 

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Październik 2019, 12:56:00 »
Sitko na pewno trzeba wypełnić kawą na równi z rantem i ubić, inaczej dobrze nie będzie działać.

Dziwi mnie tylko, jeśli to jest nowy ekspres, że nie ma tradycyjnych sitek w zestawie.

EDIT
W teorii to są sitka z podwójnym dniem więc dodatkowego zaworka nie potrzebują
Niby tak, ale Gaggia podaje, jako zestaw taki silikonowy dzyndzel wsadzany do portafiltra i sitko.  @DarioMario Może ten zaworek gdzieś w kartonie masz ?
https://cdn11.bigcommerce.com/s-2zc050q2/images/stencil/1280x1280/products/4012/863/21000491_1__04358.1413841802.gif?c=2&imbypass=on
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2019, 13:35:09 wysłana przez krystians »

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Październik 2019, 13:55:42 »
Ten dupelek jest chyba tylko po to żeby strumień z sitka nie chlusnął w wylot i rozbryzgał kawe po blacie. Samo ciśnienie gwarantuje tylko podwójne dno z jedną dziurką.

Offline Bacek

« Odpowiedź #27 dnia: 24 Październik 2019, 15:25:52 »
Zaworki na sprężynie są na pewno w Gran Gaggiach i innych bardziej kundlastych modelach, ale tam z kolei jest normalne sitko.

W kolbach takich jak ta.

W moim krótkim epizodzie z Gran Gaggią wymontowałem go żeby dostać normalny nieciśnieniowy zestaw.
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2019, 15:27:56 wysłana przez Bacek »

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Październik 2019, 17:23:41 »
Teraz dopiero zauważyłem, że te kolby i sitka to jednak są od Gaggii, bo wydawało mi się, że od Delonghi. Skoro to sitko jest ciśnieniowe, to powinno pozwolić na uzyskanie w miarę zbliżonej ekstrakcji do Delonghi. Może brakuje jeszcze jakiegoś elementu w kolbie, albo ten gumowy zaworek już się zużył. Najlepiej dokładnie obfotografować elementy zaparzające, nakręcić filmik jak wygląda ekstrakcja i z tym się zgłosić do serwisu. Najrzetelniej odpowiedzą czy wszystko jest ok i co ewentualnie można zrobić.

Ja wprawdzie miałem wersje 1 Classica, ale tam do sitka supercrema dołączony był taki gumowy pypek, który wkładało się do dziurki w kolbie pod sitko. Jak go nie było, to powodowało „siłę wodospadu” w czasie ekstrakcji. Nie wiem czy w wersji 2 to jest, ale może sklep czegoś nie dosłał?

DarioMario

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Październik 2019, 17:48:36 »
Ja to widze ze ludzie zamiast przeczytac uwaznie moj post to chyba w polowie przestaja i reszte sobie domowia a potem na to odpowiadaja.
Po powrocie z delegacji sprobuje nagrac 2 procesy robienia kawy.
Delonghi czasen zadziala jak go dobrze zmotywuje. ;) Problem z nim taki ze podczas odkrecania spieniacza, w srodku sprzętu zawleczka przy bolcu odprowadzajacym wode do spieniacza przepuszcza wode  i losowo generuje spiecie w domu bo sie rozchlapuje na elektronike :D za cholere nie wiem jak go odkrecic i wymienic uszczelke. Nie chce ten bolec drgnac w zadna strone.  Boje sie na sile.
IMG_20191012_091628_resize_58.jpg

Kawa od razu sie zatyka w grupie. Przy chwilowym wypuszczeniu wody ze spieniacza kawa sie odtyka i zaczyna leciec ale wiecie ze to juz ekstrakcja spitolona. Nie wiem wiec czy problem to tylko ta uszczelka czy cos jeszcze. Sprzęt juz raz byl w naprawie i koles mnie ogolocil z 270 zl za jakas plastikowa kranikowata pierdolke.

Pokaze ta sama kawe jak zachowuje sie w tych dwoch sprzetach.  Aczkolwiek z rozmowy z Wami juz rozumiem ze gaggia generujac wieksze cisnienie wymaga po prostu wiekszego oporu od kawy i przez to robi gorsza kawe niz proste tanie ekspresy w ktorych ekstrakcja zachodzi wolniej. Zastanawiam sie tylko czy jesli kupilbym 1shotowe cisnieniowe sitko to czy nie poprawiloby to sytuacji dla tych mielonek.
Podobno to sitko do ESE moze sluzyc jak 1shot ale szczerze to kawa lezy tam fatalnie bo wpada w waski dolek i reszta jakos losowo lezy troche na brzegach. Testowalem oczywiscie ale kawa bryzga w cholere jak wypada z grupy i lepsza nie jest. Nie wiem cze ta Gaggia ma w ogole takie one shot sitko.

Spojrzcie tu z youtuba koles uzywa Delonghi dedica ktora jeat tej samej klasy co scultura i mi wychodzi wlasnie taki shot jak u niego w moim delonghi na dobrych mielonkach z torebek.

h ttps://youtu.be/WEta_YrnPiA

(usuncie spacje po "h" w linku bo nie moge jakos zamiescic linku normalnie}

Sitko w gaggi jest tylko cisnieniowe (tak tez sie zdziwilem ze nie dali pro sitka) i ma ta gumowa zawleczke w srodku, ktora jak ktos napisal wyzej zdaje sie ze sluzy tylko do opanowania strumienia.

Espresso espressem, ale nie chcialbym w Gaggi osiagac z mielonek gorszego efektu niz z tanszych ekspresow.  Jesli ktos mi powie wprost ze tak wlasnie powinno byc (i chyba pare osob tak powiedzialo) to sie z tym pogodze i bede wiedzial na czym stoje.

Ps. Ja sie na nikogo nie obrazam i wdzieczny jestem za ta dyskusje :D Musicie mi natomiast uwierzyc na slowo ze wiem jak smakuje dobra kawa i jak powinna wygladac.
« Ostatnia zmiana: 24 Październik 2019, 18:05:27 wysłana przez DarioMario »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi