Witam forumowiczów.
Jestem dzisiaj zły....że tak to ładnie ujmę i zacznę.
3 lata używałem DeLonghi ECZ 351 Scultura - takiego ot ekspresu za 600 zł.

Byłem mega zadowolony - crema piękna, kawa miała to "ach" jak to mówi moja żona, czego żaden inny ekspres "znajomych" nie mógł osiągnąć. Nie był w stanie przecisnąć co bardziej zmielonych kaw (np. Parana) ale wszystkie Pellini smakowały świetnie. W końcu - ekspres wziął i zdechł. Pomyśłałem, że wreszcie będę miał okazję pójść stopień wyżej i kupić zachwalaną wszędzie GAGGIE CLASSIC. Kupiłem więc dzisiaj wersję drugą, która niby jest gorsza ale nie raz czytałem, że to jest mit, że wcale niegorsza i w ogole.
No wiec jestem po testach i kurde WTF? Nic nie rozumiem....ja wiem że powinienem miec super młynek i kawę prosto z pieca ale jak to jest że niby taki dobry sprzęt jak GAGGIA CLASSIC robi gorszą kawę z pakowanej mielonej PELLINI niż sprzęt teoretycznie półkę niżej jak Delonghi Scultura? O co tu chodzi?
W zestawie są dwa sitka - jedno PODWÓJNE "pressurized" i drugie na ese pads. Wyglądają one tak:

W instrukcji piszą że ten podwójny można używać do jednej jak i dwóch shotów. Wyczytałem gdzieś że tak nie można - że normalnie powinno się robić jeden shot w jednoshotowcu a doubleshot w .....2shotowcu....więc już to mnie zdziwiło w instrukcji.
Ten drugi filtr jest na ese pads i chyba nie nadaje się do tego by używać go jako one-shot.
Ale kurde próbowałem wszystkiego. Podwójna, pojedyncze, ubijam mocniej, ubijam mniej.
Kawa leje się mocnym strumieniem - krema niby jakas jest ale bardzo nietrwała. A kawa sprawia wrażenie mniej pełnej, bardziej wodnistej, blonding pojawia się dość szybko. A sitko po wyjęciu to jedno wielkie błoto.
Pytania mam więc takie:
1. Czy powinienem kupić sitko one-shot i czy to coś może dać?
2, Dlaczego to coś robi gorszą kawę ze zmielonej fabrycznie Pellini nr 1 niż mój stary sprzęt?
3. Moja wersja nie posiada też tego pręcika z boku sprawiającego że kawa po zrobioniu jest wysuszona - czy można go dokupić i dołączyć??
4, Czy po rozpakowaniu i użyciu można ją zwrócić do sklepu skoro była kupiona przez internet?
z góry dziękuję, jeśli pojawią się jakieś odpowiedzi, bo jesteście jedynym moim ratunkiem