Autor Wątek: Lelit Mara X - nowe wcielenie kompaktowego HXa  (Przeczytany 193653 razy)

Offline kris1772 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon, Timemore S3
Odp: Lelit Mara X - nowe wcielenie kompaktowego HXa
« Odpowiedź #765 dnia: 14 Maj 2025, 08:21:31 »
Ekspres zawsze uruchamiał grzanie faktycznie pod opuszczeniu dźwigni, trochę skrót myślowy tu zastosowałem, był zawsze ustawiony na I i tak właśnie działał, że ciśnienie było około 0,4-0,6 bar i po opuszczeniu dźwigni słychać było, że grzałka działa i po około 30-45s jest ciśnienie 1,5 i można spieniać mleko, używałem tego tak, że podnosiłem dźwignię jak zaczynałem mielić kawę i wtedy już przy docelowej ekstrakcji mogłem pienić mleko, zaczęły dziać się dziwne rzeczy, pozmieniałem ustawienia temperatur, wyczyściłem dyszę pary i zrobiłem backflush, wyjąłem też ten uchwyt do filtra ze zbiornika na wodę i wszystko zaczęło działać jak wcześniej. Dziś jeszcze sprawdzę czy nadal działa prawidłowo, ale jeżeli na 0 jest priorytet kawy to byłem w błędzie myśląc, że takowy mam ustawiony, wyciągnę instrukcję i spojrzę jak mają napisane, chociaż patrząc na to jak zachowywał się ekspres byłem przekonany, że mam ustawiony priorytet kawy.

Offline Kekacz Mężczyzna

• Ekspres: Lelit MaraX V2, (było: RS V4 PID, Gaggia Baby Twin)
  • Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #766 dnia: 14 Maj 2025, 08:36:36 »
Instrukcja jest tez tutaj:
https://www.wholelattelove.com/blogs/support-articles/30237691161619

Skrót najważniejszych informacji:

marax_modes.jpg
W młynku: Prima Intenso
"Im więcej wiem o kawie, tym mniej wiem o kawie"

« Odpowiedź #767 dnia: 14 Maj 2025, 10:44:40 »
https://www.diecrema.de/media/pdf/35/6f/82/TECH_PL62X-EN-REV00_ExtendedGuideFaQwzn9r2AH6Y.pdf

Pod tym linkiem (nie wiem czy mogę wklejać) jest rozszerzona instrukcja i na stronie 13 wskazują, że tryb I to priorytet kawy i jest ustawiony domyślnie, jak to w końcu jest skoro jedna instrukcja wskazuje inaczej niż druga?

Offline Kekacz Mężczyzna

• Młynek: Eureka Single Dose, Timemore Slim Titanium, (było: F4 Nano V2, Gaggia MDF Stepless)
« Odpowiedź #768 dnia: 14 Maj 2025, 10:51:04 »
Twój link prowadzi do rewizji 0 czyli pierwszej wersji instrukcji do Mary V1.
Zakładam, że masz świeży ekspres w wersji 2, ponieważ masz go wciąż na gwarancji, dlatego sugeruj się instrukcją choćby od www.wholelattelove.com, która linkuje rewizję 02 instrukcji, z nowym oprogramowaniem. Albo do tej, którą otrzymałeś z ekspresem.
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2025, 10:54:05 wysłana przez Kekacz »

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #769 dnia: 14 Maj 2025, 11:01:54 »
Twój link prowadzi do rewizji 0 czyli pierwszej wersji instrukcji do Mary V1.
Zakładam, że masz świeży ekspres w wersji 2, ponieważ masz go wciąż na gwarancji, dlatego sugeruj się instrukcją choćby od www.wholelattelove.com, która linkuje rewizję 02 instrukcji, z nowym oprogramowaniem. Albo do tej, którą otrzymałeś z ekspresem.
Dokładnie - tam była zmiana:
- V1: 0 - Steam / 1 - Coffee
- V2: 0 - Coffee / 1 - Steam

« Odpowiedź #770 dnia: 14 Maj 2025, 11:30:20 »
Ok, spróbuję znaleźć instrukcję dołączoną do ekspresu, bo byłem wręcz przekonany, że I to tryb kawy, ustalę i napiszę co mam w instrukcji dołączonej do ekspresu, ale póki co dzięki za wyprowadzenie z błędu :)

Edit: Kupowałem Lelita w lipcu 2024r. na Konesso więc to zapewne wersja V2. Z ciekawości, aż sprawdziłem historię zamówień i mimo, że w nazwie na Konesso nie widzę, żeby wpisywali wersję to w opisie jest wyszczególnione, że to V2.
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2025, 11:36:00 wysłana przez kris1772 »

Offline Kekacz Mężczyzna

« Odpowiedź #771 dnia: 14 Maj 2025, 12:16:08 »
V2 ma namalowane czarne logo Lelita na obudowie. V1 miały wypukłe, czerwone.
V2 weszło do sprzedaży na przełomie 2021-2022 roku.

« Odpowiedź #772 dnia: 14 Maj 2025, 13:35:51 »
No to zdecydowanie jest V2, sprawdzę dziś jak będzie się zachowywał jak przestawię ekspres w tryb 0, dzięki za rozwianie wątpliwości.

« Odpowiedź #773 dnia: 18 Maj 2025, 12:34:15 »
W końcu ekspres użytkuje w ustawieniu priorytetu kawy, ale wydaje mi się, że jest jakiś problem z czujnikiem czy jakimś sterownikiem - mianowicie podczas dłuższej ekstrakcji - tak około 45-55s spada ciśnienie pary poniżej 0,5 bara i zaczyna migać dioda nagrzewania, nie jestem pewien czy to prawidłowe zachowanie- tym bardziej, że przy uniesieniu dźwigni po to aby włączyć Steam Boost czasami muszę poczekać nawet koło minuty aż usłyszę że grzałka ruszyła - nie wydaje mi się, abym wcześniej musiał tak długo na to czekać, wydaje mi się, że wcześniej grzałka ruszała natychmiast, dodatkowo mam wrażenie, że para jest bardzo mokra i nie jest stała - w sensie nierówno dmucha, jakby co jakiś czas miała mocniejsze ciśnienie na ułamek sekund - miał ktoś coś podobnego i trzeba reklamować czy jestem po prostu przewrażliwiony i wszystko działa prawidłowo ?

Offline yarthecat Mężczyzna

• Ekspres: ascaso arc, kawiarki różne
  • Młynek: ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #774 dnia: 20 Maj 2025, 23:38:25 »
W mojej szaleństwo objawiało się skokami ciśnienia i temperatury - powodem była nieszczelność przy czujniku temperatury (z białą wtyczką na filmie na YT - kanał Lelit Insider - - film pl62x overpressure problem, leaking from the water level probe 9600105 ) - po rozkręceniu góra bojlera była upaprana kamieniem z odparowanej wody wycieku -  ratowałem się wykręceniem i uszczelnieniem taśmą teflonową (klej odpowiedni też nabyłem) Po "intensywnej" walce z materią, by odpowiedni klucz do odkręcenia znaleźć - problem rozwiązałem.

Offline Kekacz Mężczyzna

« Odpowiedź #775 dnia: 21 Maj 2025, 07:48:21 »
tak około 45-55s spada ciśnienie pary poniżej 0,5 bara i zaczyna migać dioda nagrzewania, nie jestem pewien czy to prawidłowe zachowanie

Wyżej pisałem, że miewałem takie same objawy na najniższej temperaturze i priorytecie kawy. Samo przechodziło a i okresowe odkamienianie pewnie też pomagało.

« Odpowiedź #776 dnia: 21 Maj 2025, 13:25:07 »
W mojej szaleństwo objawiało się skokami ciśnienia i temperatury - powodem była nieszczelność przy czujniku temperatury (z białą wtyczką na filmie na YT - kanał Lelit Insider - - film pl62x overpressure problem, leaking from the water level probe 9600105 ) - po rozkręceniu góra bojlera była upaprana kamieniem z odparowanej wody wycieku -  ratowałem się wykręceniem i uszczelnieniem taśmą teflonową (klej odpowiedni też nabyłem) Po "intensywnej" walce z materią, by odpowiedni klucz do odkręcenia znaleźć - problem rozwiązałem.

Jak zdjąłem pokrywę górną to żadnego wycieku nie zauważyłem, z moich obserwacji wynika, że ekspres działa już jak należy, nawet nie dogrzewa się po długiej ekstrakcji (być może to była kwestia dłuższego stabilizowania temperatury, bo tamta ekstrakcja zaczęła się około 30 min od uruchomienia), ale czekam trochę dłużej aż ustabilizuje temperaturę. Po wyczyszczeniu dyszy pary środkiem do tego przeznaczonym - Puly Milk Plus - także sama para powróciła do prawidłowej pracy, wychodzi na to, że mimo, że dość rzadko robię białe kawy to jednak muszę częściej czyścić dyszę.

Offline birut

• Ekspres: Delonghi 5600
« Odpowiedź #777 dnia: 08 Październik 2025, 20:07:10 »
Panowie czy według Was wsrto kupic Lelit MaraX czarna uzywana za 3300zl.
Ekspres ma jeszcze gwarancję 5miesiecy.Uzywany byl w bloku ze zmiękczaczem wody. Uzywany od 2024 maja, tygodniowo robil 20kaw, w ostatni okresie duzo mniej.
Co moze w nim sie najdroższego popsuć bo cena nowego to około 4600zl z rabatem juz

EDIT:
Zapomniałem dodać, ze uzywany ma dodatkowa kolbe z otwartym dnem, dystrybutor, ring do wsypywania, dodatkowy filtr metalowy, Dodatki niby na ok 650zl
« Ostatnia zmiana: 08 Październik 2025, 20:19:08 wysłana przez birut »

Offline birut

• Ekspres: Delonghi 5600
« Odpowiedź #778 dnia: 19 Październik 2025, 13:04:27 »
Panowie kupilem MaraX Jednak nowy plus Eurek Mignon Single Dose.
Mam pare pytań.

1) czy jak wiem, ze bede pil samo espresso lub jedno espresso a drugie cortado to brac włącznik na priorytet kawa czy spienianie.Czy na trybie spienianie bedzie szybciej ciśnienie rosło po zrobieniu espresso czy to o to chodzi?
2) czy jak robie 2kawy pod rząd, to zawsze powinienem je robić jak mam 0.5bara czy moge jak jest 1.5bara
Jak ekspres ustabilizuje temp w okolicach 30m8n to jest 0.5bara po 20min jest gotowy ale jest 1.5bara.Jak zrobie 1kawe to ciśnienie od razu wzrasta.Zanim zmielenia pod druga kawe zrobie dystrybucje to 9no juz wzrasta mocno.
3) mam kawe Brazylia z konesso mam juz uzyskać z 18g ziarna 36g naparu w ok 30sek od otwarcia drzwigni.Uzywam sitko 14-18g .Na tym sitku ciastko jest raczej zwarte.
Natomiast dokupiłem kolbe Naked Lelita i z tego samego mielenia i 18g ciastko jest mokre mimo ze 36g wyszlo w okolicach 30sek
4) czy po zrobieniu kawy opróżnieniu kolby i jej umyciu i przetaciu, zawsze zapinam ja do ekspresu i wyłączać maszynę.W sensie czy ona moze byc zawsze wpięta.Bo zawsze tam woda kapnie troche.

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #779 dnia: 19 Październik 2025, 18:52:31 »
Instrukcja jest tez tutaj:
https://www.wholelattelove.com/blogs/support-articles/30237691161619

Skrót najważniejszych informacji:

[ Invalid Attachment ]
@birut Tutaj @Kekacz podlinkował obrazek z instrukcji, w trybie priorytetu kawy masz coś takiego jak steam boost - właśnie po to żeby nie czekać długo na spienianie mleka, właściwie to wystarczy, że podniesiesz i opuścisz dźwignię w celu aktywacji.

1) kawa
4) ja za każdym razem (właściwie to po tym jak kończyłem parzyć kawę) czyściłem też prysznic ściereczką i przepuszczałem trochę wody, kolbę zostawiałem odpiętą z boku

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi