Autor Wątek: Młynek do 500 zł - espresso  (Przeczytany 16266 razy)

Offline renegat

• Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Ceado E6P, mym54
Młynek do 500 zł - espresso
« dnia: 15 Październik 2019, 19:15:35 »
Witam wszystkich forumowiczów :)

Mam ekspres Seaco Poemia. Kupuję kawę w Biedronce - Lavazza. Piję espresso, jeżeli w ogóle można mówić o takim trunku z takiego sprzętu. Chciałbym dokupić młynek. Czy można coś sensownego kupić w tych pieniądzach? Jeżeli tak, to co polecacie?
« Ostatnia zmiana: 25 Październik 2019, 22:56:15 wysłana przez pafcio0 »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Młynek do 500 zł - expresso
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Październik 2019, 19:21:55 »
U mnie masz używany ale po przeglądzie ASCASO i-2 mini Black Aluminium.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Październik 2019, 21:13:00 »
A co to jest expresso lub ekspresso ? To jakaś kawa sprzedawana w pociągu ekspresowym ? Nawet nie wiesz co pijasz ?

Offline Pawcio Mężczyzna

• Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Październik 2019, 23:06:00 »
Ona to dobrze wyjaśnia  ;)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Październik 2019, 01:16:50 »
jakaś kawa sprzedawana w pociągu ekspresowym
Kurcze, czy to na prawdę jest potrzebne? Bądźmy trochę bardziej otwarci. Nie każdy musi być specjalistą w kwestii kawy zadając pytanie na forum.

@renegat wybacz, nie jesteśmy tacy źli jak się może wydawać. Jeśli chciałbyś do espresso młynek to, to co proponuje Janusz, to jest dobry młynek na start. Pozwoli zrobić prawdziwe espresso na lepszym ekspresie.  Niestety obawiam się, że na Twoim ekspresie może być trudno zrobić espresso z przyczyn konstrukcyjnych. Na pewno dobry młynek i dobrej jakości kawa powinny przy odrobinie wiedzy i praktyki dać lepsze efekty. Na ile one będą dla Ciebie znaczące trudno powiedzieć. Espresso niezależnie od młynka raczej z tego nie będzie.

Do tej konstrukcji ekspresu wystarczy Ci młynek taki jak Nivona Cafe Grano 130. Pozwoli on też eksperymentować z innymi metodami parzenia, ze względu na łatwą zmianę nastawy młynka, niestety trudno będzie zrobić z jego pomocą espresso na lepszym ekspresie, bo ma mało precyzyjne nastawy grubości mielenia. Także warto się zastanowić, w którą stronę się chcesz rozwijać. jeśli jak najszybciej w kierunku espresso to najlepiej od razu młynek do espresso. Może nawet lepiej dozbierać przynajmniej do Ascaso i-1.
« Ostatnia zmiana: 16 Październik 2019, 01:18:56 wysłana przez krystians »

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Październik 2019, 08:35:06 »
Kurcze, czy to na prawdę jest potrzebne? Bądźmy trochę bardziej otwarci. Nie każdy musi być specjalistą w kwestii kawy zadając pytanie na forum.
@krystians  :ok:

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Październik 2019, 09:09:31 »
@krystians  :ok:

Tutaj na forum to częsty przypadek. Niby dorośli ludzie a tacy jednak, jakby przedszkolaki

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Październik 2019, 09:45:41 »
Mam ekspres Seaco Poemia. Kupuję kawę w Biedronce - Lavazza. Piję ekspresso, jeżeli w ogóle można mówić o takim trunku z takiego sprzętu. Chciałbym dokupić młynek.
To co koledzy wyżej piszą o młynkach to prawda ale w Twoim wypadku najsłabszym elementem całego zestawu jest kawa. Ok, samemu z raz czy dwa udało mi się kupić znośną Lavazzę w sklepie, ale zazwyczaj półkowe kawy z supermarketów są stare i mocno przepalone. W ich wypadku żaden młynek nie da wartej zachodu różnicy.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Październik 2019, 09:54:10 »
Właściwie to dlaczego "espresso" a nie "wyciskana" (kawa). Bo ładniej brzmi.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Październik 2019, 10:12:32 »
O, to jest dobre. Teraz będę zamawiać podwójną wyciskaną  :hihihi:

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Październik 2019, 10:20:40 »
Jaka by to nie była kawa opcja w ziarnach jest zawsze lepsza. Bo widzimy co dostajemy i sami to przetwarzamy.

Ja ostatnio zrobiłem sobie Lavazze będąc u rodziny i była ok. O dziwo nie przepalona i nie świecąca od olejków. Przed zmieleniem odrzuciłem tylko ziarna z defektami, trochę ich było, ale rezultat jak na kawę za 40 zł/kg na prawdę mnie pozytywnie zaskoczył. Przy tej cenie podejrzewam jednak, że różne paczki mogą się trafić.

Oczywiście gdybym nie miał młynka, wiedzy i umiejętności rezultat mógłby być znacznie gorszy. Kawa jako surowiec jest bardzo ważna, bo to jest całość potencjału jaki mamy do wykorzystania. Jednak pomniejszać możemy go dowolnie na każdym etapie przygotowania kawy. Ja tam jestem daleki od odbierania komuś prawa do cieszenia się z dowolnej kawy.

Myślę, że fajnie sobie polecać różne rzeczy do spróbowania. Dzięki temu możemy jakoś wspierać swój rozwój i porównywać doświadczenia. Jednak bierzmy pod uwagę, że moje doświadczenie jest najprawdopodobniej w jakimś stopniu inne niż pozostałych osób.

Co do zwrotu espresso słyszałem też o szybkości, pojedyńczości i wyrazistości, że mogą mieć konotacje z tą nazwą.
Genialnością tego słowa jest to, że mówi właściwie wszystko, jak przygotowany napój, z czego itd. Jest pewnym standardem. Mimo tego, że w wielu miejscach można zamówić espresso i może smakować przeróżnie, to albo będzie się mieścić w standardzie albo nie.
« Ostatnia zmiana: 16 Październik 2019, 10:32:32 wysłana przez krystians »

Offline Bacek

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Październik 2019, 10:28:16 »
Ale ja nic nikomu nie chcę odbierać. Kolega chce aktualnie wymieniać młynek (I1 czy I2 to dobry podstawowy wybór a do każdej kawy młynek to konieczna sprawa). Może za chwilę wpadnie na pomysł upgradu ekspresu. Ale droga czysto sprzętowa prowadzi tylko do frustracji. Przy kiepskich ziarenkach szkoda marnować budżet na kupowanie lepszego sprzętu bo różnicy zauważalnej nie będzie. Jasne, jeżeli jedna na kila paczek jawy będzie kupiona lepszej jakości to też coś ścieżka sprzętowa da. Ja osobiście przed podjęciem jakichś decyzji lubię wiedzieć na czym stoję i jakie implikacje będą mieć poszczególne wybory.

Offline Pawcio Mężczyzna

• Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Październik 2019, 10:34:02 »
Właściwie to dlaczego "espresso" a nie "wyciskana" (kawa)

Może dlatego, że po włosku espressivo=wyrazisty?

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Październik 2019, 10:37:17 »
@Bacek wielu osobom smakuje Lavazza,  może obiektywnie nie jest to wysokiej jakości kawa, ale jeśli ktoś taką lubi, to zmieniać powinien tylko jeśli uzna, że chce sobie urozmaicić życie albo stwierdzi, że jednak woli zaparzać inne ziarenka.  Także ja zachęcam do próbowania co nam w życiu odpowiada, bo czas mamy bardzo ograniczony ;)

Offline Bacek

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Październik 2019, 10:49:50 »
Są też ludzie którzy wolą Primę lub Jacobsa po "turecku" i to jak najbardziej ich wybór ani są gorsi ani lepsi, po prostu nie to ładne co ładne ale co komu się podoba. Powiem więcej, w firmie sam wolę tego Jacobs po turecku niż z ekspresu automatycznego.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi