Autor Wątek: Ekspresy Ascaco  (Przeczytany 9814 razy)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Ekspresy Ascaco
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Październik 2019, 10:14:53 »
Teraz brzmi to tak jakby zbiornika z dostępem od góry nie można było wyjąć i umyć :picardpalm:

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #31 dnia: 07 Październik 2019, 10:35:35 »
Ano niekiedy jest to utrudnione. Gdy szafki są nisko zawieszone trzeba wysunąć do przodu ekspres albo go obrócić aby móc wyjąć do góry zbiornik. Nie raz już się z tym spotkaliśmy. Poza tym rzeczywiście dolewając wodę nie widać w jakim stanie jest zbiornik. Jak będziesz w Łodzi to zajrzyj do nas. Pokażemy Ci na serwisie jak wyglądają zbiorniki na wodę w przesyłanych do nas ekspresach. I to mimo że są one widoczne.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Październik 2019, 10:50:43 »
Nie zaklinajmy rzeczywistości. Jeśli użytkownik jest leniem, żeby nie używać bardziej pejoratywnych określeń, to każdy zbiornik ufajda. W perspektywie szafek wiszących zbiornik z bocznym dostępem to oczywista wygoda, gdy jest przezroczysty to jednak wymaga częstszej pielęgnacji od tego z utrudnionym dostępem światła. Sprawdzone organoleptycznie.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Październik 2019, 13:44:20 »
Teraz brzmi to tak jakby zbiornika z dostępem od góry nie można było wyjąć i umyć :picardpalm:
Zdarza się tak, że nie można. Pozdrawiam wszystkich użytkowników angielskiej myśli technicznej, czyli Fracino Cherubików ;)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Październik 2019, 23:20:07 »
Patrzę na ten tytuł postu i mam dziwne skojarzenia Ascaco czy to nie "Ass Caco" ?  :evil:
« Ostatnia zmiana: 07 Październik 2019, 23:43:55 wysłana przez hlary »

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
« Odpowiedź #35 dnia: 09 Październik 2019, 23:49:05 »
Katuję ten sprzęt pid prof duo + vst 18g i im dłużej (choć stosunkowo krótko)  to robię to stwierdzam że ch... z tym pid i preinfuzją liczy się kawa i młynek i w to inwestuj bo statystyki boskiego espresso mam lepsze na cafelacie robocie z mieleniem na comandante tam buduję dowolnie temperaturę, preinfuzję, czas itd
Natomiast w kwestii latte i cappu do lansu to ascaso nie przebijają inne maszyny,
pewnie jestem cienki jak d. węża ale ciśnienia pary osiągane w synchronice i LaPavonim, którymi męczę od wielkiego dzwona nie pozostawiają marginesu błędu na obróbkę mleka a tu spokojnie można korygować, budować i ostatecznie malować...
Nie zamierzam się zbytnio rozwodzić w mojej ocenie ale plusów duo pid prof jest wiele, może wreszcie jak się ogarnę porobię foto i coś napiszę ...

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Październik 2019, 00:43:23 »
Katuję ten sprzęt pid prof duo + vst 18g i im dłużej (choć stosunkowo krótko)  to robię to stwierdzam że ch... z tym pid i preinfuzją liczy się kawa i młynek i w to inwestuj bo statystyki boskiego espresso mam lepsze na cafelacie robocie z mieleniem na comandante tam buduję dowolnie temperaturę, preinfuzję, czas itd
Natomiast w kwestii latte i cappu do lansu to ascaso nie przebijają inne maszyny,
pewnie jestem cienki jak d. węża...
Nie zgadzam się absolutnie. Jak czytam o tych Ascaso to konieczna jest jakaś instrukcja obsługi, co kiedy i jak.
W mojej Bezzerze PID jest super. Tę samą kawę pijamy nieraz z innym ustawieniem temp. na PID i ... smak się zmienia. Mam zasadę, że im kawa jaśniejsza ustawiam większą temperaturę na PID, a im ciemniejsza temperaturę ustawiam niżej.
Bezzera to ekspres w zasadzie prosty jak cep. Dobry młynek, ubijam i zapinam kolbę. I leci espresso. Cała zabawa we właściwym ustawieniu nowej kawy, młynka i ekspresu. Ale sobie zapisuję dla niektórych kaw ustawienia młynka (stopień mielenia i czas na pojedyńczą i podwójną kawę) i ekspresu. Wychodzi, że różne palarnie palą swoje kawy trochę inaczej. Różne kawy z tej samej palarni "kręcą się" wokół pewnego ustawienia młynka. W innej palarni te same kawy już wokół innego ustawienia. Jednak palarnie mają swój rys.
Preinfuzja jest ustawiona fabrycznie, z tego co się zorientowałem na 5-7 sekund.
Oczywiście, że młynek jest bardzo ważny, ale ... ekspres też.
« Ostatnia zmiana: 10 Październik 2019, 00:46:04 wysłana przez hlary »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 10 Październik 2019, 09:04:21 »
Katuję ten sprzęt pid prof duo + vst 18g i im dłużej (choć stosunkowo krótko)  to robię to stwierdzam że ch... z tym pid i preinfuzją liczy się kawa i młynek

Przy całym moim sceptycyzmie do Ascaso ciężko mi w to uwierzyć. Młynek i ziarno na pewno jest ważne ale ekspres też - tak jak napisał wyżej @hlary .

Natomiast w kwestii latte i cappu do lansu to ascaso nie przebijają inne maszyny
W to też nie wierzę :)

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Październik 2019, 09:55:56 »
@hlary i pięknie :) trzeba wymieniać poglądy :) natomiast doprecyzowując chciałem w wypowiedzi podkreślić rolę kawy i młynka, oraz faktu większego wpływu na napar z ręcznego przyzwoitego wyciskacza (jak wspomniałem można dowolnie budować ciśnienie itd)
@skansen wiara czyni cuda :)  a trening mistrza :) a doprecyzowując, chodziło mi o to że przy małej wprawie w robieniu latte art odpowiednie spienianie mleka jest istotne, a ponieważ przy thermobloku i tej dyszy spienianie w dzbanku 350 ml trwa ponad 30-40 sec (nie mierzyłem ale mozna zobaczyć na filmiku Janusza) to dla słabo wprawionego jest sporo czasu na korekty i mleko wychodzi dużo łatwiej niż przy mocniejszej 15 sekundowej parze...

Offline Alef

• Ekspres: ASCASO UNO PID PROF Black/Wood
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Październik 2019, 20:35:17 »
Odnośnie wyjmowanego zbiornika napiszę coś od siebie, bo miałem Rancillio Silvę (nadal mam), a teraz mam ASCASO. To rozwianie z boczną możliwością wyciągnięcia jest mega wygodne - tak oceniam z perspektywy 10 lat. Argument, że światło dociera do zbiornika i szybciej legną się bakterie rozśmieszył mnie niezmiernie. Jeśli chcecie być zdrowi, to woda w zbiorniku musi wyć wymieniana codziennie! Z RS musiałem się gimnastykować się cały czas, choć szafki były zawieszone na standardowej wysokości - przestrzeń 56 cm. Teraz mam trochę wyżej, ale i tak oceniem to rozwiązanie pozytywnie.
« Ostatnia zmiana: 30 Październik 2019, 10:06:15 wysłana przez Fux »

Offline Jellyeater

• Ekspres: Acaso Dream PID
  • Młynek: Niche Zero, Zassenhaus Santiago
« Odpowiedź #40 dnia: 01 Listopad 2019, 07:56:50 »
Ascaso Dream PID. Było niedawno, że by ograniczyć wylewanie wody do tacki należy lekko odkręcić zawór. Miałem ustawione na 11. Ustawiłem teraz by było ciśnienie 9 bar na ślepym sitku. Wkładam kawę i mam ciśnienie 8 nawet lekko poniżej. Niby fajnie wystarczy zmielić lekko drobniej będzie 9. Tyle tylko, że przy tych 8 kawa już leci lekko ponad 30 sekund, więc jak ją zmielę drobniej, to będzie leciała jeszcze dłużej. Czy ten zawór nie powinien być jednak ustawiony na wyższe ciśnienie? Wody do tacki i tak wylało całkiem sporo po całym parzeniu. Pewnie tyle samo co przy 11. A może popełniam jakiś inny błąd?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Listopad 2019, 10:42:11 »
Przede wszystkim to jak ustawiasz ciśnienie na ślepym sitku to nie na 11 czy 9 bara a na 10 bar. Wówczas przy prawidłowej ekstrakcji będziesz miał ok. 9 bar.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Listopad 2019, 20:55:52 »
Dokładnie ja teraz pykam bez preinfuzji 9 bar, gdy właczam preinfuzje 9,5-10 bar (pre 3sec) przy ekstrakcji, mielenie identyczne, + 1g kawy w sitku tamp nieco mocniejszy, sito vst 18

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Listopad 2019, 21:33:33 »
Z jednej strony to dziwne bo po preinfuzji woda potem łatwiej przechodzi przez ciastko i ekstrakcja jest szybsza. Z drugiej strony przy 3 sek to pytanie czy tam faktycznie jakakolwiek preinfuzji zdąży się zrobić.

Offline Jellyeater

• Ekspres: Acaso Dream PID
  • Młynek: Niche Zero, Zassenhaus Santiago
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Listopad 2019, 10:00:44 »
Tak przy 10 jest w sam raz. Dziękuję!

Preinfuzja ma nawilżyć ciastko, żeby lepiej reagowało z wodą. Więc 3 sek to już w sam raz. Aczkolwiek ostatnio ćwiczę 4, bo mi strasznie dużo kawy wchodzi do tego mojego singla.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi