[mention]efv [/mention]
Mogę dodać, wszystkie kawy bez wyjątku lecą z tego samego przepisu - podanego dla Mjanmy Ho Hwayt.
16-18gkawy
39-41g uzysk
29-31s czas
Jeśli coś nie smakuje w tym oknie, to zmieniam palenie tak, żeby działało
Testujemy kawy na dwóch różnych sitkach, teraz doszły jeszcze żarna stożkowe oraz na niedrogim automacie. Już sama zmiana sitka np. na IMS daje diametralnie inny rezultat (czym byłem mocno zaciekawony przy pierwszym porównaniu) i staram się tak wyważyć palenie, żeby espresso śmigało na kilku różnych sprzętach.
Uniwersalny przepis mogę oczywiście dodać pod każdą kawą, jest dużo zmiennych przekazując dalej ziarna. U jednego trafi na La Pavoni z sitkiem na 13g, u drugiego na automat a trzeci będzie mieć warunki domowego laboratorium kawy, a czwarty zmieli w Termomiksie i wrzuci do kolby Delonghi za 300zł.
-----
Strzelam, że Meksyk siurał przez przemiał. On potrzebuje duuużo drobniejszego mielenia i pod koniec ekstrakcji dosyć mocno przyspiesza. Można spokojnie zejść z dozy do 18g, ale mielić jeszcze drobniej.
Zawsze chętnie służę konkretną pomocą przy problemach z parzeniem, konkretne porady dla danej sytuacji rozwiążą problem. Można pytać w tym wątku, można dzwonić, pisać na IG/FB, słać prywatne wiadomości.
Pozdrawiam,
Paweł