Szybki update co do końcówek i nadchodzących nowości.
Końcówki:
PAPUA ELIMBARI (E) 1kg
GWATEMALA LA CALMA (E) 10kg
KOLUMBIA ORANGE BOURBON CARBONIC MACERATION (F) 10kg
PRZELEW SEZONU (F) jako Kolumbia El Penol 3,25kg
NIKARAGUA EL PROGRESO (F) 8kg
Teraz kilka słów o nowościach - będzie smacznie Powinny pojawić się w niedzielę.
Espresso: Chiny Yirong - duże wrażenie zrobiła na nas ta kawa już od samych próbek, jest klasyczna w smaku, kakaowy finisz i słodka kwasowość i gdzieś tam krzata się wanilia miedzy tym wszystkim. Jeszcze raz powtórzę - bardzo smaczna kawa, cena też będzie bardzo przystępna
Etiopia Chelichele natural carbonic maceration - będzie też pod przelew, jest fantastyczna - z ręką na sercu
Dużo przeróżnych owoców, kwiaty i obróbka wzięta z wina dodała tutaj lekkich nut alkoholowych - porównywalnych do rumu. Maceracja węglowa dodaje tutaj bardzo fajnego smaczku. Duża głębia i złożoność espresso. Dobrze też wchodzi z mlekiem w małych pojemnościach.
Papua Nowa Gwinea Lamari - Papua musi być
Bardzo lubię ten kierunek pod ciśnienie, duuuużo czekolady
Przelewy: Etiopia Chelichele natural carbonic maceration mamy to samo co w espresso - dużo przeróżnych owoców, herbata, kwiaty rum. Jakbym miał szukać podobieństw, to taka bardziej kwiatowa Kolumbia Mandela, ziarno rewelacja
Kenia Docha/Kiambu będzie szybka sprawa, w oczekiwaniu na pierwotny zakup Kenii Kirgutha dokupiłem jeszcze jedną Keniuszkę tak, żeby starczyło na miesiąc-dwa. Ta Kenia ma mieć wysoką kwasowość - biały grejpfrut, białe winogrona, miód kwiatowy. Ma być rześko i ma być przyjemny oraz słodki finisz
Kolumbia Ana-Bolanos Ombligon -
dla "łowców odmian", tym razem mamy Ombligon. Nie jest to odmiana konkursowa, 84,5pkt. Kawa karmelowo-owocowa, bardzo przyjemna i dobbrze zbalansowana
Gwatemala La Florida jako nowy Przelew Sezonu. Cena do jakości rewelka. Klasyczna i słodka: mleczna czekolada, migdały, żółte śliwki i morele. Po prostu fajne ziarno w dobrej cenie, 84pkt. Wyrwałem je na promce u importera
Afryka bardzo świeża, prosto z transportu, Kolumbia Ombligon właściwie też. Wydaje mi się, że wyjdzie w lipcu zróżnicowany mix różnych kaw. W dziale espresso wyląduje zarówno droższa pozycja, jak i te trochę tańsze. W przyszłym miesiącu szykuję dużo egzotyki i bardzo ciekawych kierunków.
Teraz update o obecnym życiu palarni.
W tym roku mam swojego stałego importera oraz zamawiam po jednym zamówieniu z nowych miejsc także w drugiej połowie roku pojawią się bardzo ciekawe ziarna np. Tajlandia, Kongo natural, Indonezja Red Honey, Uganda oraz wiele innych. Jestem niezmiernie szczęśliwy z tego powodu, że po 1,5roku bardzo kreatywnego zarządzania dostawami w końcu kupuję ziarna takie jakie dokładnie chciałbym mieć u siebie. Wierzcie lub nie, ale dźwiganie worków po 60kg z czymś autentycznie wyjątkowym to inne dźwiganie
Jest w tym wszystkim pewna nuta odkrywcy oraz duża ekscytacja mogżc co miesiąc zaprezentować coś wyjątkowego. Od końca marca system pracy też uległ ogromnej poprawie przez co zaczynamy testy zgodnie z planem i kończymy je w zasadzie do drugiego wypału gdyby pierwszy był nie do końca trafiony. Pojawił się również od pewnego czasu bufor kawy na miesiąc do przodu także nie musimy już czekać na dostawę. Feedback jaki od Was prywatnie dostajemy pokrywa się również z tym co sami czujemy np. że przelewy są już bez niespodzianek przy parzeniu oraz że są dużo bardziej selektywne i esencjonalne. Od pewnego czasu mamy z Justyną również pomoc na cały etat przez co udało się poukładać pewne rzeczy. Z zatrudnieniem wiąże się historia stricte romantyczna - chłopak przeprowadził się z Łodzi, żeby pracować w kawie także mamy duży szacunek dla niego za odwagę podążania za pasją
Z pewnością frajda dalej pozostaje na niezmiennie dużym poziomie, trochę ewoluuje w strone większej świadomości oraz większej wiedzy. Chcemy Wam dalej dostarczać zróżnicowane kawy w możliwie przystępnych cenach - tutaj nic nie powinno ulec zmianie
Wielkie dzięki, że jesteście z nami!
Gorące pozdrowienia!
Paweł