Autor Wątek: Rancilio Rocky, Macap m2m czy Eureka mignon do domowego espresso  (Przeczytany 50049 razy)

Offline dowicz Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione V2, Aeropress, Kalita, Frenchpress
  • Młynek: Macap M5D Plus, Rhinowares, Wilfa Svart
Odp: Rancilio Rocky, Macap m2m czy Eureka mignon do domowego espresso
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Grudzień 2015, 19:42:18 »
Ponieważ przy popcornie trzeba dłużej poczekać, żeby to się zmieliło, a jak jeszcze część zostaje to co z tego, że zważyłem 18 g jak do kolby trafia z 17. Wychodzę z założenia że ziarna mocniej osobę pod espresso aż tak nie tracą na świeżości jak poleża dzień w hopperze (często krócej) a zapewniają docisk.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #61 dnia: 20 Grudzień 2015, 08:20:18 »
@szubi do MPN wdzięcznym hopperem jest oryginał ale przyciety do żądanej wysokości.

A jako alternatywne hoppery to niezmiennie polecam rury plexi. Można też sprawdzić lejek od AP. A nawet plastikowy V02
LMWDP #469

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #62 dnia: 20 Grudzień 2015, 08:31:18 »

ziarna mocniej osobę pod espresso
Piszesz przez translatora?

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #63 dnia: 20 Grudzień 2015, 13:32:19 »
czyli wychodzi, że wszystkich omawianych tu młynków (Rocky, Eureka, Macap) da się używać bez hoppera lub z jakimś dorobionym z rurki hopperem i wszystkie zostawiają w sobie jakąś część przemiału. Hmmm, skoro tak to wybór jest tym trudniejszy.
Myślę że do kawiarki/phina starczyłby zwykły młynek ostrzowy za grosze i nie ma co brać tej opcji przy wyborze młynka do espresso, a pod ekspres bezpieczniej jednak wybrać Eurekę z bezstopniową regulacją, której nie posiadają dwa pozostałe. Mylę się?

I może znajdzie się ktoś kto przesiadał się z młynka z mniejszymi żarnami stożkowymi typu ascaso i-2/graef na młynek z większymi płaskimi żarnami i-1/Eureka/Rocky/MacapM2m i mógłby podzielić się doświadczeniami z przesiadki.

Offline pomm Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
« Odpowiedź #64 dnia: 20 Grudzień 2015, 13:50:51 »
Jeśli chcesz po prostu zaparzyć kawę w phinie czy kawiarce to może i wystarczy ostrzowy, ale na dobre wyniki nie ma co liczyć. Ja zauważyłem zdecydowaną poprawę jakości naparów z phina po przesiadce z hario slima na NS MDX, większa pełnia przy mniejszej goryczce i ściąganiu. Jeśli chcesz pić dobrą kawę z tych metod to i narzędzia muszą być odpowiednie. Z tych młynków brałbym Eurekę właśnie z uwagi na bezstopniową regulacje. No i też najładniejszy moim zdaniem :)

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #65 dnia: 20 Grudzień 2015, 13:53:15 »
czyli wychodzi, że wszystkich omawianych tu młynków (Rocky, Eureka, Macap) da się używać bez hoppera lub z jakimś dorobionym z rurki hopperem i wszystkie zostawiają w sobie jakąś część przemiału. Hmmm, skoro tak to wybór jest tym trudniejszy.
Myślę że do kawiarki/phina starczyłby zwykły młynek ostrzowy za grosze i nie ma co brać tej opcji przy wyborze młynka do espresso, a pod ekspres bezpieczniej jednak wybrać Eurekę z bezstopniową regulacją, której nie posiadają dwa pozostałe. Mylę się?

I może znajdzie się ktoś kto przesiadał się z młynka z mniejszymi żarnami stożkowymi typu ascaso i-2/graef na młynek z większymi płaskimi żarnami i-1/Eureka/Rocky/MacapM2m i mógłby podzielić się doświadczeniami z przesiadki.

Proszę Cię, nie opowiadaj takich herezji. Młynek ostrzowy to się nawet do zalewajki nie nadaje.

@pomm Jako użytkownik Eureki Mignon to wybrałbym teraz Ascaso i1 - większe żarna i tańszy (nowy 840 zł).
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2015, 13:57:58 wysłana przez intersekt »
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline pomm Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
« Odpowiedź #66 dnia: 20 Grudzień 2015, 13:54:27 »
To nie ja ;)

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #67 dnia: 20 Grudzień 2015, 13:58:54 »
@pomm Przepraszam, oczywiście chciałem zacytować kolegę @Gregora ;).
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline grex

« Odpowiedź #68 dnia: 20 Grudzień 2015, 14:23:43 »
zastanawiałem się nad i-1, ale na bellabarista jest porównanie i-2/i-1/eureka/vario i z tych czterech najlepsza zdaniem autora okazała się eureka. Tutejsze forum nie pozwala na wklejanie linku, więc test można znaleźć po wpisaniu w google hasła "compact grinder review"

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #69 dnia: 20 Grudzień 2015, 14:34:01 »
Kup Wegę/Kompaka i będzie Pan zadowolony.

Offline grex

« Odpowiedź #70 dnia: 20 Grudzień 2015, 15:07:48 »
pewnie tak, ale to są jednak droższe i dużo większe urządzenia niż kompaktowe młynki o których tu mowa. Na duży nie mam miejsca. Eureka [11sz.x16gł.x23wys.(z hopperem 32)] w porównaniu z tamtymi dwoma to krasnal, różnice poszczególnych wymiarów 50-100%.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2015, 15:18:05 wysłana przez Gregor »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #71 dnia: 20 Grudzień 2015, 16:02:19 »
Myślę że do kawiarki/phina starczyłby zwykły młynek ostrzowy
Jednakowoż bym do tych metod nie polecał. Nawet w kategoriach wystarczenia.

Proszę Cię, nie opowiadaj takich herezji. Młynek ostrzowy to się nawet do zalewajki nie nadaje.
To zależy jakiej zalewajki, bo jeśli ktoś preferuje taką z mułem na dnie, to akurat nadaje się znakomicie. Ciężkie tysiące trzeba wydać (bądź szukać ręcznych z Bałkanów) aby tak drobno zmielić w żarnach. A w ostrzowym jest to jedyna postać równego przemiału. ;) Zatem do szklanki (nie cuppingowej) i tygla, można śmiało.

Więcej o ostrzowych tutaj: Młynek ostrzowy, nożowy czy inny udarowy -- tylko jeśli musisz

Offline dowicz Mężczyzna

« Odpowiedź #72 dnia: 21 Grudzień 2015, 10:54:10 »

ziarna mocniej osobę pod espresso
Piszesz przez translatora?
Piszę z telefonu przy użyciu metody swipe i słownika, ale i tak wszyscy wiedzą, że chodzi o osobiste podejście do ciemnego palenia pod espresso ;)

Chyba to tu jeszcze nie padło, ale zasadnicza wadą młotka odstępstwo jest nierówne mielenie i wydzielanie ciepła co sprawia, że z kawy ulatują aromaty, nieznacznie co prawda, ale jeśli inwestuje się w speciality to szkoda już to tracić.

@Spinacz - Proszę, pisz staranniej. Powyższy tekst jest również nieczytelny. Nie wiem co onacza: zasadnicza wadą młotka odstępstwo jest nierówne mielenie Wielu z nas pisze przy użyciu telefonu lub tabletu oraz słownika i róznych technik wprowadzania tekstu, ale to nie usprawiedliwia takiego niedbalstwa. Tekst po słowniku też mozna poprawić. Szanuj proszę nas i nasz język. Jeśli możesz usuń również sygnaturkę "Wysłane z ..."
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2015, 11:04:05 wysłana przez Spinacz »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #73 dnia: 21 Grudzień 2015, 11:10:24 »
Jeśli chodzi o wydzielanie ciepła w ostrzowym młynku, to moim zdaniem pomijalna sprawa. Jeśli ktoś kupuje kawy z przedziału 120zł/kg i więcej, to z pewnością nie spojrzy na młynek tego tupu, ale jest jeszcze pozostałe dziewięćdziesiąt kilka procent rynku -- też warto mielić.

Offline dowicz Mężczyzna

« Odpowiedź #74 dnia: 22 Grudzień 2015, 22:41:32 »
Nie zauważyłem tego błędu, przepraszam, postaram się poprawić. Co do szacunku do języka, możesz być spokojny, problemem jest pośpiech.
Nie wiem czy na pewno jest marginalne to wydzielanie ciepła, bo jednak jest to mała przestrzeń i ostrza trochę się nagrzewają a kawa jest ciągle w komorze mielenia. Nie chce się kłócić, bo nie mam pewności, a jedynie przekonanie. U rodziców taki młynek ( młotek ;) ) znajdę to zobaczę. Pod względem smaku dużo nie porównam, bo nie będzie możliwości, ale na nagrzewanie spróbuję zwrócić uwagę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi