Autor Wątek: Lelit Elizabeth - recenzja  (Przeczytany 107586 razy)

Offline arizonaoov Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Niche Zero, Comandante C40
Odp: Lelit Elizabeth - recenzja
« Odpowiedź #75 dnia: 08 Grudzień 2020, 18:47:22 »
Jak zadbać o Elizabeth która nie będzie używana przez 3/4 tygodnie?
Zabrać na Święta ze sobą :)

Vitalista

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 08 Grudzień 2020, 19:57:38 »
Cytuj (zaznaczone)
Zabrać na Święta ze sobą :)
był taki pomysł :P szukam innego rozwiązania

« Odpowiedź #77 dnia: 09 Grudzień 2020, 09:45:02 »
Załóż ślepe sitko i zweryfikuj ustawienie OPV włączając pompę na kilkanaście sekund. Bardzo wątpię, by zawór sam się przestawił. U mnie fabrycznie OPV był ustawiony na 10,5 bara na ślepym sitku, przestawiłem go na 9,5 i jak dla mnie tak jest lepiej - łatwiej mi się "wstrzelić" w kawę.
Hej, dopiero dziś to przetestowałem bo znów zwróciłem uwagę, że przy kawie jest jakieś 8,5. Na ślepym mam ok. 9,25. Mam wrażenie, że ciut przymało?

Offline KLS Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Ascaso Arc, Pintinox Bella
  • Młynek: Niche Zero, Comandante C40 MK3 RedClix
« Odpowiedź #78 dnia: 09 Grudzień 2020, 11:53:19 »
Hej, dopiero dziś to przetestowałem bo znów zwróciłem uwagę, że przy kawie jest jakieś 8,5. Na ślepym mam ok. 9,25. Mam wrażenie, że ciut przymało?

Optimum w trakcie ekstrakcji to podobno 9 bar. Odchyłka +/- 0,25 bara raczej nie powinna mieć istotnego znaczenia, natomiast przy różnicy 1 bara ja już ją wyraźnie odczułem. Nadmienię, że po wymianie sitka z fabrycznie dołączonego na Ascaso I.3624 różnica jest o wiele większa - w moim odczuciu te fabryczne nadają się do wyrzucenia. A na tym od Ascaso espresso wychodzi już prawie zawsze przepyszne!

IMG_0332.jpeg
IMG_0331.jpeg

W mojej ocenie one są produkowane przez IMS dla Ascaso - jest dokładnie ten sam pattern otworów, jak w sitkach z serii E&B (ilość otworów też się zgadza). Są świetnie wykonane, precyzyjnie nawiercone i ładnie wypolerowane. A najlepsze jest to, że Ascaso są niemal połowę tańsze od IMS.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2020, 11:57:53 wysłana przez KLS »

« Odpowiedź #79 dnia: 09 Grudzień 2020, 12:54:26 »
Zgadza się. Różnica jest spora. Mam (też) IMS, sitko i prysznic od jakiegoś miesiąca. Spróbuję później pomajstrować przy OPV. Jeszcze Elżbiety nie otwierałem ;)

Vitalista

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 09 Grudzień 2020, 13:25:01 »
na sitkach vst vs ims tez zauważalne różnice smakowe.

Fabryczne sitko lelit to tylko  ślepe jest dobre :)
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień 2020, 13:29:42 wysłana przez Vitalista »

Offline labud Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca, Lelit Victoria, aeropress, tygielek elektryczny, syfon, V60, phin
  • Młynek: DF64
« Odpowiedź #81 dnia: 09 Grudzień 2020, 13:27:19 »
Optimum w trakcie ekstrakcji to podobno 9 bar.

Pytanie, jakie ciśnienie mają w swoich maszynach użytkownicy Victorii / Grace ? U mnie jest na ślepym sitku 10,5 bar.
Czy otwarcie pokrywy i zmiana na OPV jest tożsama z utratą gwarancji? Warto zmieniać?

Offline Mireksm

• Ekspres: Lelit pl91t, kremina, florina 6tz
  • Młynek: i1 mini, mym54, mym55
« Odpowiedź #82 dnia: 09 Grudzień 2020, 14:02:29 »
Fabryczne sitko lelit to tylko  ślepe jest dobre
Zawsze można szpileczką poprawić
@KLS ile kawy wchodzi do tego sitka kiedy używasz go z Elżbietą?

Warto zmieniać?
Warto. Aby wiedzieć jak ustawić opv załóż ślepe sitko , podstaw kieliszek z podziałką do espresso pod dyszę pary i nacisnij dolny przycisk pompy. Zasymuluj ekstrakcje, obserwuj manometr. Zobacz co się dzieje kiedy płynie woda dyszą a kiedy zakręcisz pokrętło.

Offline KLS Mężczyzna

« Odpowiedź #83 dnia: 10 Grudzień 2020, 10:38:44 »
@KLS ile kawy wchodzi do tego sitka kiedy używasz go z Elżbietą?
Do sitka Ascaso I.3624 wchodzi maksymalnie 15g przy użyciu Elizabeth. Ascaso ma też głębsze sitka z tej serii: I.3625 (kalibrowane na 18g, wejdzie pewnie tam 1g więcej) oraz I.3626 na 21g. U Janusza są do kupienia za 49zł i osobiście uważam, że relacja ceny do jakości jest tutaj wyjątkowo korzystna.

Miek

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 14 Grudzień 2020, 16:31:39 »
Jutro będę miał Elizabeth i w związku z tym mam pytanie. Wiem jest możliwość 3 różnych rodzajów „espresso” a czy polecacie szczególnie któraś pre infusion ? I czy zabawa z ciśnieniem ma faktycznie wpływ na smak ?

Vitalista

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 14 Grudzień 2020, 19:00:14 »
na yt, kanal poswięcony elizabeth :

Miek

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 14 Grudzień 2020, 20:04:25 »
Dziękuje znam każdy film o Elizabeth i Bianka jaki jest na YT  :lol2: chodziło mi bardziej o odpowiedz typu na mniejszym ciśnieniu pre infuzja jest lepsza ponieważ a na wyższym będzie inaczej ponieważ...

skansen

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 14 Grudzień 2020, 20:17:36 »
Sporo zależy od kawy, grubości mielenia, sitka. Preinfuzję staram się dobierać tak, żeby zakończyła się nim na NPF pojawią się pierwsze krople. Na początek zostawiłbym ustawienia fabryczne.

Miek

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 14 Grudzień 2020, 20:20:29 »
Jutro pójdzie trochę kawy na testy  :lol2:

Offline KLS Mężczyzna

« Odpowiedź #89 dnia: 15 Grudzień 2020, 12:20:06 »
Dziękuje znam każdy film o Elizabeth i Bianka jaki jest na YT  :lol2: chodziło mi bardziej o odpowiedz typu na mniejszym ciśnieniu pre infuzja jest lepsza ponieważ a na wyższym będzie inaczej ponieważ...

Jeśli prosisz o przykład, to proszę bardzo: ja ustawiłem sobie 2 sekundy pracy pompy (jest to możliwe tylko w ukrytym menu serwisowym), całkowity czas preinfuzji na 8 sekund a temperaturę wody w bojlerze na 120°C, co przekłada się na 1 bar ciśnienia podczas preinfuzji. Pierwsze krople tak jak u Skansena, pojawiają się tuż po zakończeniu preinfuzji, kiedy pompa rozpoczyna swoją główną robotę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi