Dziękuję Panowie za rady,
przestałem stosować preinfuzję i okazało się, że jednak cały czas mam problem z dystrybucją, zacząłem bardziej się przykładać i jest poprawa.
Zrobiłem nawet test monety i okazuje się, że 20g jest ok dla sitka IMS 18-21g. Co ciekawe bez względu czy sypię 17g czy 20 to i tak po ekstrakcji prysznic brudny, ale przy 20g ciastko w miarę suche i fajnie odpada. Czy to ok, że przy 17g po zrobieniu kawy mam jej ślady na prysznicu?
Nie kupiłem nowego kubka, ale zastosowałem opaskę na kubku i jest dużo lepiej z przesypywaniem do sitka.
Ostatnią zmianą była próba zmielenie na ręcznym młynki - Kinu classic. Trzecia kawa i już się wstrzeliłem idealnie, 20g ziaren, 40g kawy, czas 30s.
Żadnego kanału, ekstrakcja wyglądała pięknie na NPF, pierwsze krople dopiero po 6 sekundach, dużo lepiej niż na elektrycznym. Smak zupełnie inny.
Zaczynam mieć wątpliwości czy dobrze, że kupiłem młynek elektryczny. Robiąc później kilka kaw z obu młynków to z kinu wszystko super, a z DF83v jednak jeszcze się zdarzają kanały, brak powtarzalności.
Przypomniało mi się, że podobne rzeczy czytałem w wątku o Timemore Sculptor jak był niewysezonowany. Czy żarna w tym młynku również trzeba sezonować?