Autor Wątek: Noże kuchenne i deski do krojenia  (Przeczytany 96317 razy)

Offline ikpara

Odp: Noże kuchenne i deski do krojenia
« Odpowiedź #285 dnia: 15 Styczeń 2025, 17:04:06 »
K10 chyba z Huty Baildon

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
« Odpowiedź #286 dnia: 15 Styczeń 2025, 17:56:38 »
Googl mówi ze K10 - to stal kotłowa.
W każdym razie wszystkie stale mają właściwości plastyczne, co oznacza, że podczas ostrzenia mają zadziory. Wielkość zadziora zależy od wielu czynników. Czasami zadziorów nie można zobaczyć gołym okiem. Nie wiem, czy w ogóle istnieją stale zdolne do ostrzenia bez zadziorów, nie słyszałem o takich. Dobry ostrzyciel wie, jak zarządzać powstaniem zadziorów i wie, jak je usunąć.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #287 dnia: 15 Styczeń 2025, 18:07:29 »
Znaczy to co znaczy, jest szeroko dostępna literatura z teorią, a z praktyką bywa różnie.

Z całym szacunkiem, ale to nic nie znaczy. W dodatku nie wyjaśniasz, czym jest prawidłowe ostrzenie i na czym miałoby polegać, aby zadzior nie powstał.
Mógłbym teraz zaspamować tu filmami znanych ostrzycieli noży tłumaczących, że zadzior jest potrzebny, ponieważ jest to informacja, że prawidłowo dotarliśmy "do miejsca docelowego", ale proponuję po prostu wpisać sobie "Is the burr during sharpening important?".

edit, o, @Valerii napisał w trakcie.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #288 dnia: 15 Styczeń 2025, 18:28:58 »
W każdym razie wszystkie stale mają właściwości plastyczne, co oznacza, że podczas ostrzenia mają zadziory. Wielkość zadziora zależy od wielu czynników. Czasami zadziorów nie można zobaczyć gołym okiem. Nie wiem, czy w ogóle istnieją stale zdolne do ostrzenia bez zadziorów, nie słyszałem o takich. Dobry ostrzyciel wie, jak zarządzać powstaniem zadziorów i wie, jak je usunąć.

@Valerii, zapewne chodziło coś w ten deseń , choć ja się na tym zupełnie nie znam :

https://maszynymetal.pl/narzedzia/pomiarowe/plytki-wzorcowe/plytki-tnun-110304-k10-h10-do-zeliwa-baildon
https://blog-cnc.pl/plytki-baildonit-gatunki/

Witam, witam i o zdrowie pytam!

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #289 dnia: 15 Styczeń 2025, 18:38:02 »
Jeżeli tak, to nie ma to nic wspólnego ze stalami nożowymi.

edit
Przepraszam.    :) Jest coś wspólnego, ale nie ma nic wspólnego z rozmową.
« Ostatnia zmiana: 15 Styczeń 2025, 18:41:02 wysłana przez Valerii »

Offline ikpara

« Odpowiedź #290 dnia: 15 Styczeń 2025, 18:59:45 »
Ma wspólne bo powiedzmy dotyczy ogólnie prawidłowej technologii, a że akurat zdarzył mi się kiedyś taki akurat przypadek związany z ostrzeniem - to morał powiedzmy jest uniwersalny. Kiedyś na wykładach prof. Dmochowski np. opowiadał on o różnicach w pracy przypadku ostrzenia noża tokarskiego "od krawędzi natarcia" i "do krawędzi natarcia" (oparty na konkretnej obserwacji w przemyśle) i tu nie tylko chodzi o grat. Dokładnie to samo dzieje się z nożem kuchennym (tylko w mniejszej skali) jeżeli jest niewłaściwie naostrzony.
« Ostatnia zmiana: 15 Styczeń 2025, 19:03:35 wysłana przez ikpara »

Offline ikpara

« Odpowiedź #291 dnia: 15 Styczeń 2025, 20:47:09 »
K10 to symbol węglika  z którego wytwarza się płytki skrawające i o ile pamiętam Huta Baildon w czasach współczesnych żadnej stali kotłowej nie produkowała:
https://polish.cementedcarbidetool.com/sale-24427151-k10-k20-tungsten-carbide-plates-carbide-plate-bar-hra90.html.
A ze stali K10 jedyne narzędzie które przychodzi na myśl to "gaz rurka" do wymuszenia posłuszeństwa  ;)
A materiałem obrabianym był akurat kompozyt na bazie żywic syntetycznych termoutwardzalnych.
Jeśli chodzi zaś o teorię ostrzenia jako takiego stosunkowo łatwo przystępną to są np. książki prof. Dmochowskiego lub starsze podręczniki dla szkół średnich - starsze pozycje są zwykle napisane bardziej "zrozumiale" (tylko komu chce się to czytać - łatwiej obejrzeć na you tubie gościa który coś tam naostrzył).
A tak w ogóle to rzeczywiście przy ostrzeniu noży kluczowy jest dobór odpowiedniego ścierniwa do stanu ostrza i stopniowe przechodzenie na drobniejsze ziarno. Ja najlepiej lubię do większości przypadków ręcznego ostrzenia parę kamieni Gossauer/BBW. Nie przepadam za diamentem czy borazonem (chociaż ten sprawdza się do sitek i noży maszynek do mięsa). A na przykład do obróbki stalówek używam micromesh - tak mi pasuje.
« Ostatnia zmiana: 15 Styczeń 2025, 21:08:06 wysłana przez ikpara »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #292 dnia: 15 Styczeń 2025, 22:38:21 »
Jeśli chodzi zaś o teorię ostrzenia jako takiego stosunkowo łatwo przystępną to są np. książki prof. Dmochowskiego lub starsze podręczniki dla szkół średnich - starsze pozycje są zwykle napisane bardziej "zrozumiale" (tylko komu chce się to czytać - łatwiej obejrzeć na you tubie gościa który coś tam naostrzył).

Jeszcze łatwiej jest napisać, że profesor X napisał książkę - i nic nie przedstawić. :)
Internet jest fajnym miejscem, bo na YT są naprawdę profesjonaliści, a obok YT wypowiadają się duże firmy w tym temacie, jak np. Lansky "The Burr: What is it and Why it’s Important".
Cenię podejście nakowe, więc z racji tego, że zapoznałeś się z książkami prof. Dmochowskieg, rozumiesz o co w tym wszystkim chodzi, napisz proszę dla wszystkich czytających teraz i w przyszłości, jak prawidłowo naostrzyć nóż, aby nie powstawał zadzior.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #293 dnia: 15 Styczeń 2025, 22:41:13 »
Zadzior to termin fachowy w kontekście ostrzenia noża?

Offline ikpara

« Odpowiedź #294 dnia: 15 Styczeń 2025, 22:55:37 »
 W obróbce metali używa się raczej słowa grat. Zadzior to raczej sprawa punktowa, nieregularna.

Offline ikpara

« Odpowiedź #295 dnia: 15 Styczeń 2025, 23:05:19 »
Cenię podejście nakowe, więc z racji tego, że zapoznałeś się z książkami prof. Dmochowskieg, rozumiesz o co w tym wszystkim chodzi, napisz proszę dla wszystkich czytających teraz i w przyszłości, jak prawidłowo naostrzyć nóż, aby nie powstawał zadzior.
To jest wygodnictwo, ja zdecydowanie jestem za tym aby rozdawać wędki, a nie ryby. Chcesz przeczytasz, nie chcesz - nie przeczytasz. Ja kiedyś tam musiałem to usłyszeć, przeczytać, zaliczyć i potem przełożyć na codzienną praktykę (zawodową).
BTW Krzywy Jurek pisał bardzo zrozumiale.

• Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #296 dnia: 16 Styczeń 2025, 08:34:18 »
Zgadzam się z @ikpara Prawdopodobnie słowo "grat" jest najbardziej odpowiednie do określenia tego zjawiska.

Offline ikpara

« Odpowiedź #297 dnia: 16 Styczeń 2025, 10:02:18 »
Zdecydowanie grat - jest to słowo funkcjonujące "od zawsze" w obróbce czy to metali, czy innych materiałów i oznaczające niepożądane pozostałości materiału na krawędziach przedmiotu po obróbce. I tu znowu odsyłam do literatury jak również do np. pierwszej z brzegu narzędziowni.
I jeszcze jedno powtórzę: przy prawidłowo przeprowadzonym ręcznie ostrzeniu noża grat nie powinien występować.
Tak na szybko dodam, że ostrzenie to nie tylko dobór ścierniwa, ale również obciągania ściernicy, nacisk na przedmiot w trakcie obróbki (to jest kluczowe i najtrudniejsze), prawidłowa geometria ustawienia ostrza i wreszcie ruch roboczy w trakcie ostrzenia - i właśnie wszelkie przyrządy usiłują pomóc z lepszym lub gorszym skutkiem w trzech ostatnich zagadnieniach.
"Gradowanie jest stosowane jako proces obróbki przed kolejnymi procesami, np. malowaniem." - czy tu nie chodzi czasem o obróbkę strumieniową? np. piaskiem (piaskowanie), śrutem (śrutowanie), CO2 czy szkłem. Zwykle śrut usunie grat, inne media już niekoniecznie.
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2025, 10:28:46 wysłana przez ikpara »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #298 dnia: 16 Styczeń 2025, 14:00:23 »
I jeszcze jedno powtórzę: przy prawidłowo przeprowadzonym ręcznie ostrzeniu noża grat nie powinien występować.

Miałem już nie pisać, bo wcześniej tylko się uśmiechnąłem pod nosem, ale jestem bardzo wyczulony na takie zagrywki a'la specjalista, który wie, ale nie powie, a potem rzuca jakieś ogólniki mające prezentować jego niby-obycie.

Skoro kolega kontynuuje edukujące "powtarzanie", to proszę w dwóch zdaniach opisać technikę ostrzenia w domu noża na kamieniu, która jest prawidłowa w przeciwieństwie do tej, jaką zalecają wszyscy wokół. Zweryfikujemy. I proszę nie traktować czytelników jak dzieci.

Offline ikpara

« Odpowiedź #299 dnia: 16 Styczeń 2025, 15:12:34 »

Miałem już nie pisać, bo wcześniej tylko się uśmiechnąłem pod nosem, ale jestem bardzo wyczulony na takie zagrywki a'la specjalista, który wie, ale nie powie, a potem rzuca jakieś ogólniki mające prezentować jego niby-obycie.

Skoro kolega kontynuuje edukujące "powtarzanie", to proszę w dwóch zdaniach opisać technikę ostrzenia w domu noża na kamieniu, która jest prawidłowa w przeciwieństwie do tej, jaką zalecają wszyscy wokół. Zweryfikujemy. I proszę nie traktować czytelników jak dzieci.

Szanowny kolego,
"wszyscy wokół" nic nie znaczy. Rozumiem to, że współczesny model nauczania preferuje podanie wszystkiego "na tacy" i zaliczenia testem wyboru a czy b czy c. i tak próbują podawać "na tacy" różni youtuberzy czasem dobrze czasem źle bez zrozumienia u odbiorcy istoty i zasad (czyli tzw. teorii) - w takim układzie widz powtarza mechanicznie daną czynność i tyle. Ja tak nie potrafię szkolić typu dać zabawkę rób - ma być dobrze. Szkolony musi znać teorię zjawiska.
A teraz napiszę instrukcję tak jak według mnie ostrzyć mocno tępy nóż o gładkim ostrzu (nie noże "ząbkowane", itp):
1. Jak wiemy przyjmuje się trzy fazy stępienia ostrza - jeśli chodzi o uzyskany efekt, powinien on być zadowalający w drugiej fazie - tak zakładam dla noży kuchennych i przy dobrej jakości nożu jest to osiągalne. Oczywiście są wyjątki gdzie "ostrzy się  na pierwszą fazę" czyli do używania w pierwszej krótkiej fazie tępienia ostrza, np. brzytwy (ale już nie żyletki), niektóre narzędzia chirurgiczne.
2. Przygotowanie i wybór narzędzia - ściernicy:
- ja polecam użycie materiałów naturalnych o stosunkowo małej koncentracji (nie mylić z gradacją) materiału ściernego. Co to daje - daje to lepszą kontrolę nad procesem;
- tu wybierzemy dwa materiały ścierne, na początek polecam parę: kamień Gossauer (zgrubna obróbka) i kamień Belgian Blue Stone (kamień belgijski niebieski) + okruch do niego (wykończenie):
- przygotowanie kamieni do pracy: często nowy kamień jest nierówny i należy go wyrównać czyli obciągnąć, kamienie w trakcie używania należy obciągać o ile zauważymy nierówność, a przede wszystkim stępienie ściernicy;
- przygotowany kamień należy namoczyć (GOSSAUER) w zimnej wodzie (różne kamienie wymagać mogą innego sposobu przygotowania, np użycie odpowiedniego oleju);
3. Przygotowanie i ocena noża:
- oceniamy czy ostrze nie ma dużych uszkodzeń typu ubytki materiału, odkształcenie krawędzi tnącej, stopień stępienia:
- w przypadku dwóch pierwszych wad oceniamy czy doprowadzenie noża do właściwego kształtu jest możliwe - jeżeli tak to należy wykonać wstepne profilowanie noża przygotowując do właściwego ostrzenia, można to zrobić np. na tarczowej szlifierce stołowej (tzw. taczaku) - dla osób nieobytych z pracami ślusarskimi zalecałbym skrajną ostrożność (brak wystarczających umiejętności, BHP) lub odstąpienie od ostrzenia danego egzemplarza;
- następnie oceniamy stopień zużycia ostrza - czy zastosujemy jeden, czy dwa kamienie, ustalamy sobie prosty własny test, np. jak bez problemu ukroimy kromkę chleba nie ma potrzeby ostrzenia wstępnego - to sprawdza się u mnie;
Dalsza część wieczorem o ile jest zainteresowanie (proszę wcześniej o info zainteresowanych).
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2025, 15:41:27 wysłana przez ikpara »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi