I jeszcze jedno powtórzę: przy prawidłowo przeprowadzonym ręcznie ostrzeniu noża grat nie powinien występować.
Miałem już nie pisać, bo wcześniej tylko się uśmiechnąłem pod nosem, ale jestem bardzo wyczulony na takie zagrywki a'la specjalista, który wie, ale nie powie, a potem rzuca jakieś ogólniki mające prezentować jego niby-obycie.
Skoro kolega kontynuuje edukujące "powtarzanie", to proszę w dwóch zdaniach opisać technikę ostrzenia w domu noża na kamieniu, która jest prawidłowa w przeciwieństwie do tej, jaką zalecają wszyscy wokół. Zweryfikujemy. I proszę nie traktować czytelników jak dzieci.
Szanowny kolego,
"wszyscy wokół" nic nie znaczy. Rozumiem to, że współczesny model nauczania preferuje podanie wszystkiego "na tacy" i zaliczenia testem wyboru a czy b czy c. i tak próbują podawać "na tacy" różni youtuberzy czasem dobrze czasem źle bez zrozumienia u odbiorcy istoty i zasad (czyli tzw. teorii) - w takim układzie widz powtarza mechanicznie daną czynność i tyle. Ja tak nie potrafię szkolić typu dać zabawkę rób - ma być dobrze. Szkolony musi znać teorię zjawiska.
A teraz napiszę instrukcję tak jak według mnie ostrzyć mocno tępy nóż o gładkim ostrzu (nie noże "ząbkowane", itp):
1. Jak wiemy przyjmuje się trzy fazy stępienia ostrza - jeśli chodzi o uzyskany efekt, powinien on być zadowalający w drugiej fazie - tak zakładam dla noży kuchennych i przy dobrej jakości nożu jest to osiągalne. Oczywiście są wyjątki gdzie "ostrzy się na pierwszą fazę" czyli do używania w pierwszej krótkiej fazie tępienia ostrza, np. brzytwy (ale już nie żyletki), niektóre narzędzia chirurgiczne.
2. Przygotowanie i wybór narzędzia - ściernicy:
- ja polecam użycie materiałów naturalnych o stosunkowo małej koncentracji (nie mylić z gradacją) materiału ściernego. Co to daje - daje to lepszą kontrolę nad procesem;
- tu wybierzemy dwa materiały ścierne, na początek polecam parę: kamień Gossauer (zgrubna obróbka) i kamień Belgian Blue Stone (kamień belgijski niebieski) + okruch do niego (wykończenie):
- przygotowanie kamieni do pracy: często nowy kamień jest nierówny i należy go wyrównać czyli obciągnąć, kamienie w trakcie używania należy obciągać o ile zauważymy nierówność, a przede wszystkim stępienie ściernicy;
- przygotowany kamień należy namoczyć (GOSSAUER) w zimnej wodzie (różne kamienie wymagać mogą innego sposobu przygotowania, np użycie odpowiedniego oleju);
3. Przygotowanie i ocena noża:
- oceniamy czy ostrze nie ma dużych uszkodzeń typu ubytki materiału, odkształcenie krawędzi tnącej, stopień stępienia:
- w przypadku dwóch pierwszych wad oceniamy czy doprowadzenie noża do właściwego kształtu jest możliwe - jeżeli tak to należy wykonać wstepne profilowanie noża przygotowując do właściwego ostrzenia, można to zrobić np. na tarczowej szlifierce stołowej (tzw. taczaku) - dla osób nieobytych z pracami ślusarskimi zalecałbym skrajną ostrożność (brak wystarczających umiejętności, BHP) lub odstąpienie od ostrzenia danego egzemplarza;
- następnie oceniamy stopień zużycia ostrza - czy zastosujemy jeden, czy dwa kamienie, ustalamy sobie prosty własny test, np. jak bez problemu ukroimy kromkę chleba nie ma potrzeby ostrzenia wstępnego - to sprawdza się u mnie;
Dalsza część wieczorem o ile jest zainteresowanie (proszę wcześniej o info zainteresowanych).