i ma naprawdę tylko 2 drobne wady, którym łatwo zaradzić.
Zdradź, bo też na tym ostrzę i chętnie się nauczę jak robić to lepiej.
Pierwsza jest istota, druga to bardziej praktyczne rozwiązanie:
1. Klamra trzymająca nóż ma lekki luz z uwagi na mechanizm mocowania, przy dłuższych nożach kuchennych w trakcie ostrzenia lekko pracuje zmieniając minimalnie (około 0,5 stopnia luzu) kąt ostrzenia. Rozwiązanie, wystarczy podłożyć kawałek plastiku/drewna/metalu/cokolwiek aby "usztywnić". Coś jak to:
Ja sobie wystrugałem taką podpórkę.
2. O ile nie dokupiłeś dodatkowych prowadnic Worksharpa z płytkami o innej gradacji(które są drogie), początkowy zestaw może być limitujący jeśli chcesz sobie np. wypolerować na lustro lub szybciej "stworzyć" nową krawędź. Rozwiązanie zakupić uniwersalne mocowanie, które przyjmuje wszystkie popularne kamienie/płytki diamentowe, np. coś takiego:
Jak wy to robicie? Wczoraj ostrzyłem mały nóż na tej ostrzałce przez 20 minut. Nie naostrzyłem.
Nie ma takiej opcji, o ile nie robiłeś tego źle. Naostrzyłem setki noży na tej ostrzałce do wartości nawet poniżej 80 na testerze, co odpowiada żyletce z podwójnym ostrzem, golą włosy na ręce bez żadnego oporu. Polecam technikę push, która daje najlepsze efekty zarówno pod kątem ostrości jak i efektu wizualnego. Techniki ostrzenia na tej ostrzałce, masz dobrze pokazane tutaj: