Autor Wątek: Młynek do Aeropressa  (Przeczytany 8005 razy)

Offline johnyKMSA Mężczyzna

• Ekspres: NS Oscar oraz alternatywa
  • Młynek: Bezzera BB005, Knock Hausgrind, Porlex Mini
Młynek do Aeropressa
« dnia: 03 Maj 2014, 20:43:02 »
W ramach świątecznego nudzenia się odsiałem dzisiaj z porcji kawy pył (zmielona porlexem). W poniedziałek kupuję porządny młyn :(

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Młynek do Aeropressa
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maj 2014, 20:55:40 »
W aeropressie, pył w przemiale, mniej mi przeszkadza niż w metodach przelewowych. Zdarzyło mi się celowo używać bardziej pylącego młynka, żeby uzyskać mocniejszy/konkretniejszy napar.

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Maj 2014, 21:25:42 »
Johny, żeby znacznie zmniejszyć ilość pyłu bez przesiewania to trochę wydasz. Ja z odsianego pyłu (wszak kawy speciality szkoda) robię tygielek ;)

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka

dobry chlopak

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Maj 2014, 22:41:25 »
Witam.A ja dziś spaliłem dwa podejscia do uzyskania cudownej kawy w AP.
Podejscie pierwsze metoda tradycyjna,kawa Kenia 18g, zmielona na 5 kliknieciach na moim Porlexie,woda 85 stopni,AP przelany ciepłą woda,filtr rowniez.Kawa wsypana,zalana woda i czekanie 30s,pózniej kilka sekund mieszana i dolewana woda do konca AP i po minucie przeciskanie przez 30s.Kawa troche kwaskowata nie za bardzo jak dla mnie,wiec dolałem zonie mleka i mowi ze bylo ok.Powiem tylko tyle że ona nie jest zbyt wymagajaca i zalewajka dla niej tez jezt super :)
Drugie podejeście metoda odwrócona,Ta sama kawa,18g zmielona na 8 kliknięciach ,woda 90 stopni.Kawa wsypana zalana tak żeby ja tylko zakryło,czekanie 30s,pózniej kilka sekund mieszania i dolanie do końca.Czekałem do 1m30s i przeciskanie ok.30 s.Kawa tragedia bardzo kwaśna dolałem wody troche do kubka,wylałem po połowie:(. Nie zastosowalem sie do Twoich wskazówek WS  i pewnie dlatego tak to wyszlo.Najważniejsze że nie poddaje sie i cały czas chce próbować :)
Może ktoś pomoże mi troche i poda jakiś w miarę sprawdzony przepis abym poczuł to to oferuje AP i moja kawa.Byłbym bardzo wdzieczny za pokierowanie mnie troche na odpowiednia droge gdyz jestem bardzo głodny tych wszystkich smaków.Pozdrawiam serdecznie wszystkich kawoszy i z góry dziękuje !

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Maj 2014, 22:52:12 »
Zrób sobie najpierw z tej Kenii grubo zmielonej  zalewajkę... Sprawdź jak smakuje po 4 minutach. To jest czysta prawda.

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Maj 2014, 00:13:05 »
Ale Kenia ma byc kwaskowata! Właśnie za tę kwaskowatosc ją uwielbiam :-) i tak parzę by to podkreślić.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Maj 2014, 00:55:06 »
W poniedziałek kupuję porządny młyn
Czyli jaki? :))

Offline mmorka

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Maj 2014, 02:04:03 »
Ano kenia ma byc owocowo słodka. Taki urok dobrych kaw ;)

dobry chlopak

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Maj 2014, 02:29:09 »
Dziekuje za szybki odzew.Jutro jak wstane zrobie sobie zalewajke tak jak mi proponujesz.Tylko ile mam dac tej kawy na kubek ok.200ml? Jesli ona ma taka kwaskowat byc to juz cos czuje ze to kawa faczej nie dla mnie.Dobrze ze mam jej tylko 250g,a we wtorej bede mial 500g Ethiopi Yirgacheffe.Mam nadzieje ze uda mi sie z nia cos dobrego zrobic.A jutro jeszcze popoludniu przepuszcze ta Kenie w kawiarce i zobacze  co mi z tego wyjdzie.Dobranoc

Offline mmorka

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Maj 2014, 10:43:24 »
Do kwaskowo owocowych kaw jeszcze dojdziesz ;) ja też na początku szukałem nie kwaśnych ;)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Maj 2014, 12:16:14 »
Byłbym bardzo wdzieczny za pokierowanie mnie troche na odpowiednia droge gdyz jestem bardzo głodny tych wszystkich smaków.
@Dobry chłopaku, trudno podać sprawdzoną receptę na smaczną kawę z aeropressa, kiedy nie wiadomo jaką kawę parzysz, a zwłaszcza jaki jest stopień palenia. Kwaskowatość naparu możesz zmniejszyć postępując tak, jak radziłem wcześniej. Czyli podnieść temperaturę parzenia, wydłużyć czas i drobniej mielić. Ale przy jasno parzonych ziarenkach, możesz nie uzyskać spodziewanego efektu, i napar pozostanie mniej lub bardziej kwaskowaty. Jeżeli lubisz w kawie czekoladowe lub orzechowe akcenty, to poszukaj ziarenek średnio palonych.

Ano kenia ma byc owocowo słodka
A niby dlaczego? Zależy do jakiej metody jest przeznaczona.

Offline mmorka

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Maj 2014, 12:19:38 »
Jako espri też raczej taka będzie. Chyba, że palenie pod espro zaparzymy w alternatywie, ale czy to ma sens ?

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Maj 2014, 12:41:28 »
W poniedziałek kupuję porządny młyn
Czyli jaki? :))
Na początku wybór padł na eurekę mignon, ale chyba ostatecznie będzie bezzera bb005. Nie  chcę wydać majątku, bo nie tylko kawa człowiek żyje :-P, a wydaje mi się że młyn się sprawdzi. Zobaczymy, tylko ten wygląd... Czemu młynków i ekspresów kolbowych nie robią, powiedzmy hmmm, Skandynawowie na przykład?
« Ostatnia zmiana: 05 Maj 2014, 08:20:55 wysłana przez johnyKMSA »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Maj 2014, 13:47:18 »
Chyba, że palenie pod espro zaparzymy w alternatywie, ale czy to ma sens ?

Parzenie palenia? Zdecydowanie nie ma sensu  ;).
Poza tym w aeropressie świetnie się sprawują kawy średnio palone, z jakąś niewielką goryczką, także pochodzące z Kenii.

Offline mmorka

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Maj 2014, 13:50:00 »
No chodziło mi o to co napisałeś. Chyba mam duże skróty myślowe ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi