Autor Wątek: Wykosztowałem się na pierwszy zestaw, jak dobrze zacząć?  (Przeczytany 24989 razy)

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Wykosztowałem się na pierwszy zestaw, jak dobrze zacząć?
« Odpowiedź #75 dnia: 22 Czerwiec 2019, 09:53:17 »

Nie bez powodu np tłoki w silniku są klasyfikowane rozmiarowo, a nie jako jeden uniwersalny.

LOL
Porównujesz tłok mający zapewnić odpowiednie ciśnienie, z kawałkiem stali ubijającym kawę żeby była równa? Nie wypada żeby takie bzdury potem czytał ktoś początkujący.
Różnica oczywiście jest ale nie taka krytyczna. Większe znaczenie ma przy płytkich sitkach, ale bez przesady.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #76 dnia: 22 Czerwiec 2019, 10:06:15 »
Pojadę chamsko i ad personam, ale naucz się czytać zanim zaczniesz się wypowiadać. I wyrywać z kontekstu pojedyncze zdania, bo to wygląda jakby interpretacja całości Cię przerastała. Wypowiedź na poziomie typowego trolla.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #77 dnia: 22 Czerwiec 2019, 21:36:05 »
Pojadę chamsko i ad personam, ale naucz się czytać zanim zaczniesz się wypowiadać. I wyrywać z kontekstu pojedyncze zdania, bo to wygląda jakby interpretacja całości Cię przerastała. Wypowiedź na poziomie typowego trolla.

Ja bym się zgodził jednak z wersją @Henry , porównanie tłoków z tamperem? Tłok + pierścienie musi być szczelny, tamper wg mnie niekoniecznie. Nie mam pojęcia jak policzyć naprężenia dla kawy ;) ale pod fundamentem wykres wygląda jakoś tak:

Czyli jak nie jest idealnie dopasowany, to i tak z głębokością powierzchnia oddziaływania rośnie.
Dodatkowo jeśli opór kawy stawiany wodzie jest stały, to większość wody popłynie najkrótszą drogą, czyli im dalej od środka, to chyba warto trochę słabiej ubić, żeby "równo" płynęła i wypłukała wszystko z całej zawartości ;)

RadoGost

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 23 Czerwiec 2019, 06:06:40 »
@WS5, podzielimy Twój komentarz na dwie części tzw: otwartą i zamkniętą objętość:

1. Otwarta: do której wrócimy, jak precyzyjnie wyjaśnisz składowe (poszczególne kolory grafiki, co konkretnie oznaczają? Mogę się domyślać, ale nawet tę linię, jak mniemam, na której opiera się fundament w dwóch kolorach?

2. Zamknięta: tutaj, jak ja to zrozumiałem, wybacz, ale sam sobie zaprzeczyłeś, chyba że Twoja siła ubicia tamperem jest tak niska, że woda nie będzie szukała ujścia przy ściance. Natomiast przy słusznym ubiciu załóżmy hipotetycznie tamperem 57,5mm w sitku o średnicy wewnętrznej 58,5mm (przyjąłem takie wartości, aby czytelniej zobrazować), to ta powierzchnia o szerokości 0,5mm wycinku koła (58,5 minus 57,5 równa się 1mm podzielić na 2 wyności 0,5) przy ściance sitka jest słabiej ubita, niż ta pod tamperem 57,5mm. Woda pod ciśnieniem zacznie się przedzierać tam, gdzie jest jej łatwiej się przedostać, a więc gdzie kawa została mniejszą siłą ubita, w obszarze 0,5mm (matematycy bez problemu wyliczyliby, ile to jest mm2), co w konsekwencji prowadzi do kanałowania ciastka kawy. Tak to widzi Piszę bzdury, ale nieomnipotentnie, mogę się mylić i z pokorą przyjmę wytknięty mi błąd :)
Podobnie rzecz się dzieje, gdy mamy spadki ciśnienia w cylindrze silnika, gdy jest wżer, ubytek na ściance cylindra, wtedy konieczne jest szlifowanie jego powierzchni i zastosowanie większej średnicy pierścieni (proszę mnie poprawić jak niewłaściwie napisałem, nie jestem mechanikiem)
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2019, 06:16:34 wysłana przez RadoGost »

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #79 dnia: 23 Czerwiec 2019, 11:49:41 »
1. chodziło mi tylko o rozkład naprężeń/ćiśnienia wyieranego na grunt - nie "idzie" on pionowo w dół, tylko poszerza się poza obrys fundamentu/tampera.Czyli od trochę niższego poziomu ubija się cała szerokość, nie jest tak, że to ~0.5mm naokoło pozostaje nieubite.

2. Nie, chodziło mi o to, że droga, którą "wybierze" woda nie zależy tylko od stopnia ubicia kawy, ale też odległości jaką musi przebyć. Kontynuując przykład budowlany w ogrzewaniu podłogowym (grzejnikach też) masz np. jednakowe średnice rurek, ale różne długości pętli grzania/odległości kaloryferów od pompy. Najwięcej wody popłynie najkrótsza rurką, reszta będzie niedogrzana. Dlatego stosuje się kryzy, którymi można sztucznie zwiększyć opór na tych krótszych wyrównując opory hydrauliczne poszczególnych gałęzi instalacji. Analogicznie w przypadku kawy, droga blisko ścianek sitka jest najdłuższa i w tej części ekstrakcja będzie kiepska. Jeśli będzie idealnie równo ubita kawa, to większość wody popłynie środkiem, gdzie ma z centymetr kawy stawiającej opór, a nie po skosie, gdzie będzie kilkanaście procent dłuższa droga... Optymalnie by było, żeby  stopień ubicia był największy w środku i zmniejszał się do zewnątrz ;), oczywiście nie do zera, tylko w jakimś wyliczonym (nie wiem jak) zakresie.

« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2019, 12:02:42 wysłana przez WS5 »

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
« Odpowiedź #80 dnia: 23 Czerwiec 2019, 12:08:04 »
WS5, to mądre i słuszne co piszesz, ale przykłady związane z drogą jaką przebywa woda nie są w tym wypadku do końca trafione. Otóż woda wypływająca z prysznica nie wypływa punktowo "przez rurkę do instalacji czy kaloryfera", a rozpraszana jest przez prysznic. Im lepszy, tym lepsza dystrybucja wody i większa powierzchnia zraszania. Mało tego, woda wypływająca z prysznica początkowo zrasza ciastko, a gdy te jest już mokre wypełnia minimalną przestrzeń  między prysznicem i ciastkiem, a opór zbudowany przez kawę w połączeniu z ciśnieniem powoduje stopniowe jej przeciskanie przez ciastko.

Zastanawia mnie wciąż, po co na nowo odkrywać koło. :) Nie wiem czy były już wrzucane tu na forum zdjęcia z kanałowaniem i bez kanałowania, ale jeśli ktoś nie widział, postaram się je wrzucić. W każdym razie, gdy tamper jest zbyt mały, po ekstrakcji na kawowym ciastku będą widoczne na obwodzie dziury. Bo jak już wspomniano, woda idzie po najmniejszej linii tam gdzie opór jest najmniejszy. To sprawia, że w trakcie zaparzania (przepływu wody przez kawę) część wody, popłynie bokiem i kawa z niskim stopniu zostanie wyekstrahowana.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

RadoGost

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 23 Czerwiec 2019, 12:08:17 »
@WS5,

Ad.2 to nie mój "grunt" ta cała hydraulika.

Ad.1 to okay, skończyłem TB, choć w czasach słusznie minionych a to przepaść  w porównaniu z dzisiejszymi. Miałeś mi dokładnie opisać, co jest na grafice, żeby nie było nie porozumień. Oczywiście ja wiem, ale nie wszyscy na forum są budowlańcami, których przy okazji serdecznie pozdrawiam  :)

Oooo @Metiu, moją intencją było wywołać "wilka" z lasu już wcześniej. Mam nadzieję, że nie masz mi za złe, że powyżej Ciebie cytowałem?

@Metiu, już wcześniej miałem do Ciebie napisać, a korzystając z okazji, ile w tym momencie trzeba czekać na wykonane przez Ciebie cacko oraz czy - wolę się upewnić - tamperki do VST (gładkie ścianki) robisz z marszu, bo mają wszystkie legendarną stałą średnicę?
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2019, 12:47:25 wysłana przez RadoGost »

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #82 dnia: 23 Czerwiec 2019, 12:27:19 »
No to pozostaje tylko dodać, że są również tampery ze stopą wypuklą. One nieco inaczej wpływają na siłę ubicia.
Ale dopasowany tamper to najważniejsze. A jak bardzo pasowany musi być? Po pierwsze na tyle, aby nie robić kanału.
Tamper spasowany idealnie do sitka, np właśnie od kolegi Metiu gwarantuje, że zawsze tak samo ubijemy kawę, bo dopasowany tamper nie buja się w sitku na boki, bo wchodzi równolegle po ściankach, czyli prostopadle do ciastka.
Czy to oznacza, że uniwersalny tamper jest zły? Nie. Ale należy go dokładniej przykładać do sitka.
No i zawsze lepiej kupić jakieś rękodzieło niż masową produkcję. Ale niestety cena za tamper od Metiu jest na pewno większa niż za np. Motta. Ja mam uniwersalny i żyje, jak i pewnie zdecydowana większość osób z forum. Tamping to tylko jedna z wielu składowych czynników przy robieniu espresso.

Offline arekmalarz

• Ekspres: ECM Casa V, V60, Aeropress
  • Młynek: ECM S-Automatik 64, De Longhi KG89
« Odpowiedź #83 dnia: 23 Czerwiec 2019, 17:33:41 »
Sprzęt dotarł!

Prawie jajko zniosłem, ale takie oto cudo zagościło na moim blacie :)
IMG_8634.jpg

Kilka wniosków na szybko:
1. Nie byłem gotowy na to, że przyjdzie już dziś i... kupiłem za mało kawy :) Ktoś tam wyżej miał rację
2. Zapuściłem zupełnie testowo bez mierzenia ilości dozy oraz specjalnego regulowania młynka - bardziej zeby sprawdzic czy dziala i wyszło lekkie błotko z pf oraz wskaźnik cisnienia dochodził max do 4 bar.
Rozumiem, ze jak juz ladnie wszystko odmierze to powinno byc lepiej, ale takie wnioski na szybko to
- za mala doza
- za grube mielenie
- za slabo rozgrzany boiler

cos jeszcze na co zwrocic uwage?

W ciagu najblizszych 2-3 dni zrobie troche testow i wroce do Was z pytaniami, natomiast za całą dotychczasową pomoc chciałbym SERDECZNIE PODZIĘKOWAĆ.

RadoGost

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 23 Czerwiec 2019, 17:39:41 »
Napiszę banalnie:  :wow2: :pycha: :brawa: :ok: :taktak: 😋😊😍
Inaczej smacznej  kawka

Heloł @Damian, piszemy o dopasowaniu a nie kształcie tampera. Chciałeś błysnąć convex-em, ale autor wątku niech na razie opanuje płaską podstawę, a później zgłosi się do Ciebie o radę z wypukłą.
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2019, 17:46:10 wysłana przez RadoGost »

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #85 dnia: 23 Czerwiec 2019, 18:06:02 »
Nikomu nic nie radzę o kształcie stopy tampera. Napisałem, że są również wypukłe. To nie ja piszę o nacisku po obwodzie, fundamentach w budowlance i tlokach w silniku.

RadoGost

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 23 Czerwiec 2019, 18:32:40 »
 :smiech: :smiech: :smiech:
Bez ironii, uśmiałam się, dzięki  :)
To fakt, ale z budowlanką, to nie ja zacząłem :D A potem to już samo poszło...
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2019, 18:35:29 wysłana przez RadoGost »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #87 dnia: 23 Czerwiec 2019, 23:06:19 »
Wystarczyło napisać, że spasowane jest lepsze niż uniwersalne na jakimś tam przykładzie i się okazało, że można robić gadkę na jednym zdaniu wyrwanym z kontekstu, bo nie potrafi się przeczytać ze zrozumieniem całej wypowiedzi - w końcu łatwiej doczepić się fragmentu niż całości. Nie ogarniam...

@arekmalarz gratulacje, fajnie się komponuje ekspres z młynkiem - tylko ten czajnik to jak pięść do oka :P musisz kupić jakiś z polerowanej stali... :D Powodzenia z ogarnianiem! Tamper uniwersalny już masz, więc się tym póki co nie przejmuj. Teraz tylko trochę zabawy(do ustawiania młynka używałem najtańszego czegoś z lidla, dobry i zły wybór - młynek trochę brudzi, ale nie szkoda wyrzucać do śmieci po kolejnym nieudanym shocie. Ustawić się da mniej więcej, potem tylko mała korekta i idzie jak złoto... A potem zaczyna się zabawa. I kup koniecznie wagę, im szybciej tym lepiej - nie zaczynaj na oko, bo nawet nie będziesz wiedział jaka doza i uzysk, a to potrzebna informacja...

Offline hi_aro Mężczyzna

• Ekspres: LA Arras :)
  • Młynek: Niche Zero, Mazzer SJ
« Odpowiedź #88 dnia: 23 Czerwiec 2019, 23:40:58 »
Bo jak już wspomniano, woda idzie po najmniejszej linii tam gdzie opór jest najmniejszy.
Żeby to było takie proste... Nie zauważyłem kanałowania po obrzeżach na tamperze 58 vs. 58,5. Chyba, że masz na myśli stosowanie tampera 56mm do sitka 58,5mm... Chętnie zobaczę te zdjęcia. I poproszę też info na jakim sitku i jakim profilu sitka...

RadoGost

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 24 Czerwiec 2019, 07:06:36 »
@arekmalarz, @siewcu ma rację, bez wagi będziesz dłużej dochodził z uzyskaniem poprawnych espresso (wiem to z autopsji :sciana:). Z tego, co widzę, to dostałeś w komplecie taki sam plastikowy "tamper" jak ja. U mnie był o podstawie wypukłej :wow2:, ironizując  :) Szybko kupuj porządny!  Jeżeli z czasem zbierzesz trochę kasy, to nie idź na skróty, tylko kupuj sobie sukcesywnie sita VST. Oczywiście inne np IMS, nie są złe, ale ja miałem w łapie obydwa i VST warte są każdego wydanego na nie grosza!!! Praktycznie na całe życie, bo gdy z czasem ewentualnie będziesz sprzedawał Casę, sita zostaną Ci do nowego z pasującą grupą. Masz tu tabelkę. Jedynie zastanawia mnie średnica tampera: oficjalnie podają (tabelka ze strony sklepu VST) 58,4, u mnie wchodzi tamper 58,5 i jest malutki luzik, ale najlepiej jakby @Metiu się wypowiedział, czy i w VST może być delikatny średnicowy rozrzut. Mam zamiar kupić te największe 25g (muszę tylko sprawdzić, czy mi wejdzie do NPF-a naszej "umiłowanej" marki ECM :D), ale na dniach spotykam się @Perzua, to przyłożę od niego 22g i zobaczę, ile jeszcze jest tolerancji do dolnego zaokrąglenia.

Chyba jeszcze nie mogę Ci życzyć smacznej  :kawa:, ale zobaczysz, nastąpi to szybciej niż myślisz kawka

Capacities and Dimensions Diameter
VST                    Dose    Height  Outside  Tamper
Filter                    (g)     (mm)    (mm)     (mm)
25g Triple+         24-26   30.0     60.0       58.4
22g Triple            21-23   28.0     60.0       58.4
20g Competition  19-21   26.0     60.0        58.4
18g Double         17-19   24.2     60.0        58.4
15g DBL-EUR      14-16    22.0     60.0        58.4

Designed to fit most 60mm Portafilters.
(compare height DIMENSIONS, above to depth of your portafilter)

PS
Jak już kupisz sobie NPF-a, pomyśl o kolbie z pojedynczą wylewką, ale nie kupuj tej z dziubkami PF, jaki dostaliśmy w zestawie z ekspresem, tylko taką, do maszyn ECM-a wyższej klasy niż nasze (już zamówiłem), przewrotnie nie powiem Ci dlaczego, ale sam dojdziesz :)

« Ostatnia zmiana: 24 Czerwiec 2019, 07:32:16 wysłana przez RadoGost »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi