@arekmalarz,
@siewcu ma rację, bez wagi będziesz dłużej dochodził z uzyskaniem poprawnych espresso (wiem to z autopsji

). Z tego, co widzę, to dostałeś w komplecie taki sam plastikowy "tamper" jak ja. U mnie był o podstawie wypukłej

, ironizując

Szybko kupuj porządny! Jeżeli z czasem zbierzesz trochę kasy, to nie idź na skróty, tylko kupuj sobie sukcesywnie sita VST. Oczywiście inne np IMS, nie są złe, ale ja miałem w łapie obydwa i VST warte są każdego wydanego na nie grosza!!! Praktycznie na całe życie, bo gdy z czasem ewentualnie będziesz sprzedawał Casę, sita zostaną Ci do nowego z pasującą grupą. Masz tu tabelkę. Jedynie zastanawia mnie średnica tampera: oficjalnie podają (tabelka ze strony sklepu VST) 58,4, u mnie wchodzi tamper 58,5 i jest malutki luzik, ale najlepiej jakby
@Metiu się wypowiedział, czy i w VST
może być delikatny średnicowy rozrzut. Mam zamiar kupić te największe 25g (muszę tylko sprawdzić, czy mi wejdzie do NPF-a naszej "umiłowanej" marki ECM

), ale na dniach spotykam się
@Perzua, to przyłożę od niego 22g i zobaczę, ile jeszcze jest tolerancji do dolnego zaokrąglenia.
Chyba jeszcze nie mogę Ci życzyć smacznej

, ale zobaczysz, nastąpi to szybciej niż myślisz

Capacities and Dimensions Diameter
VST Dose Height Outside Tamper
Filter (g) (mm) (mm) (mm)
25g Triple+ 24-26 30.0 60.0 58.4
22g Triple 21-23 28.0 60.0 58.4
20g Competition 19-21 26.0 60.0 58.4
18g Double 17-19 24.2 60.0 58.4
15g DBL-EUR 14-16 22.0 60.0 58.4Designed to fit most 60mm Portafilters.
(compare height DIMENSIONS, above to depth of your portafilter)
PS
Jak już kupisz sobie NPF-a, pomyśl o kolbie z pojedynczą wylewką, ale nie kupuj tej z dziubkami PF, jaki dostaliśmy w zestawie z ekspresem, tylko taką, do maszyn ECM-a wyższej klasy niż nasze (już zamówiłem), przewrotnie nie powiem Ci dlaczego, ale sam dojdziesz