Nie dociera do ciebie że w przypadku prawidłowego przemiału OPV nie będzie nigdy się otwierał.
Toś przywalił, Doktorku.
To właśnie @Tedi twierdzi, że tak jest a ja, tak samo jak Ty w poście otwierającym, twierdzę, że OPV się otworzy, żeby przepuścić nadmiar wody podawany przez pompę.
Ja dorzucę jeszcze jeden - dźwignia że sprężyną. Ona nie ma OPV, a sprężyna jest w stanie te 9 bar zrobić.
Mylisz skutek z przyczyną. Dźwignia to taka pompa, która ma wydajność 50ml/25s (czyli 120ml na minutę) przy ciśnieniu 9 barów. Gdybyś dołożył do niej OPV, nic przez niego nie przeleci.
40 bar nie wywoła mojej reakcji, bo pompa tej mocy i tak nie osiągnie.
Dobra. Zaparłeś się nie przyjąć do wiadomości, że taka pompa może istnieć - Twoja sprawa. Przyjrzyj się zatem trzeciemu wykresowi wklejonemu w pierwszym poście przez Doktorka. Bierzemy pod uwagę pompę Ulka E5, pojedyncze espresso (25ml/25s czyli 60ml/minutę) - masz wszystko ślicznie pozaznaczane kreskami na wykresie.
Przepływ 60cc/min pompa osiąga przy ciśnieniu 13,5 bara. Ciśnienie 10 barów pompa osiąga przy przepływie 230ml/minutę (to z kolei kreska na drugim wykresie).
Bez OPV masz do wyboru:
- Ekstrakcję 25ml w 25s przy ciśnieniu 13,5 bara
- Ekstrakcję 25ml w 6,5 sekundy przy ciśnieniu 10 barów
A ty chcesz mieć ekstrakcję 25ml w 25s przy ciśnieniu 10 barów. Bes przepływu wody przez OPV tak się nie da.
A tak w ogóle, to Wesołych Świąt.
PS. Masz ekspres z OPV i manometrem, o ile się nie mylę. Otwórz go, ułóż wężyk powrotny od OPV tak, żebyś widział przepływ wody, załóż pojedyncze sitko i zrób espresso. Popatrz sobie przy okazji na manometr i wodę wypływającą z powrotu OPV.