Autor Wątek: Ekspres za 3000 czy za 6000?  (Przeczytany 10575 razy)

Krzysiek

• Gość
Ekspres za 3000 czy za 6000?
« dnia: 26 Kwiecień 2014, 17:11:28 »
Witajcie,

Mam do wydania 7000 zł na:
- ekspres
- młynek
- tamper
- dzbanek do spieniania mleka
- szczoteczka do żaren i filtrów
(głównie będę robić espresso ale też chciałbym spienić kawę znajomym do cappuccino)

Teoretycznie wahałem się pomiędzy:
- DOMOBAR JUNIOR 2B
- DOMOBAR JUNIOR HX
- BEZZERA BZ 07 EP

- i-2 mini - aluminium polerowane
- i-1 mini - aluminium polerowane
- MACAP M2M C83 - aluminium polerowane
- EUREKA MIGNON - chrom

Tylko potem zadałem sobie pytanie czy jest sens wydawania tyle na zestaw i czy poczuję jakąkolwiek różnicę.

I zaproponowano mi:
- STEEL UNO PROF PID
- STEEL DUO PROF

W tym momencie proszę o pomoc czy rzeczywiście różnica jest wyczuwalna.
Może jest ktoś w w pobliżu Warszawy u kogo mogę sprawdzić czy różnica smaku kawy z tych ekspresów jest dla mnie wyczuwalna?

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Ekspres za 3000 czy za 6000?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Kwiecień 2014, 18:00:25 »
Jeśli bierzesz pod uwagę tylko te młynki, rozwazaj między M2M i Eureką. Mam macapa i daje radę ładnie. Choć czasami, ale to sporadycznie, przydała by się dikladniejsza podziałka, tj. Czasami najlepszy przemiał wypadałby między jednym a drugim ząbkiem.

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Kwiecień 2014, 18:16:33 »
Jeżeli są jakieś lepsze młynki w tej cenie to chętnie posłucham ;)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Kwiecień 2014, 19:29:35 »
Ten kosztuje 2400 a tamte nie wychodzą ponad 1500 ;) więc raczej nie jest w tej cenie :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Kwiecień 2014, 19:56:16 »
Młynek - Compak K-3 Touch lub jego brat bliźniak Wega 5.8 Instant - cenowo koło 1300 PLN. 58mm, łatwo dostępny timer, bezpośrednie mielenie.
A jak lubisz bajery/LEDy to za ~700 PLN więcej masz Fiorenzato F4 nano (58mm) lub Eurekę Zenith Club E (60mm)

A co do maszyny - wybierasz między HX, Dual Boiler a jedno-bojlerowcem. Jeśli 90% kaw to espresso to faktycznie jednobojlerowiec spełni swoje zadanie (sam mam Steel Uno PID). "Problem" zacznie się przy dużej ilości gości chętnych na kawy z mlekiem. Wtedy docenisz zalety HX'a i DB. Jak goście marudzą, bo jest kolejka chętnych - proponuję rozpuszczalną i narzekania się kończą :P

Suma summarum - na forum chyba nie ma nikogo kto kupiłby swój sprzęt i nie planował go kiedyś na coś zmienić. Z perspektywy zmienia się raczej  ekspresy, a młynki raczej zostają. Mając Twój budżet zainwestował bym w młynek, niech będzie i 3000 PLN jeśli sprzęt ma być nowy, albo poszukał ciekawej używki. Niech to będzie sprzęt docelowy, żarna 64mm albo i więcej jak trafisz okazję. A może nawet stożki. Za resztę kupiłbym ekspres i akcesoria. Nauczysz się wszystkiego, zobaczysz co cię kręci, jaką chcesz kawę. I potem młynek zostanie, a ekspres zmienisz. A jak pijasz espresso to gwarantuje ci, że po spróbowaniu kawy z dźwigni zakochasz się w jej smaku  :pycha:

Super ekspres (Domobar) i słaby młynek (najsłabszy z twoich to chyba i-mini) da gorszy rezultat niż super młynek (MACAP) i słaby ekspres (Steel). Choć generalnie mówienie, że i-mini czy Steel są słabe jest strasznie niesprawiedliwe. To porządne sprzęty.
LMWDP #469

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Kwiecień 2014, 20:29:57 »
Niech to będzie sprzęt docelowy, żarna 64mm albo i więcej jak trafisz okazję. A może nawet stożki.
A dlaczego uważasz, że aż tak daleko trzeba iść?
Prawie 3 kpln za M4D to już jest worek kasy.
Myślisz, że jest aż taka progresja między płaskimi 58 a skośnymi o większej średnicy?

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Kwiecień 2014, 20:54:09 »
Miałem 54mm, potem był tuning na 58mm, a teraz od chyba ponad roku 64mm. Poza szybkością samego przemiału również smak kawy zmieniał się in plus. I było tu czuć po przejści z 54 na 58, jak i z 58 na 64. Czy zasługa jest tylko po stronie większych żaren, czy też bardziej profesjonalnego ich osadzenia - nie wiem. Piszę z mojej perspektywy i z moich organoleptycznych odczuć.

Niedługo porównam bezpośrednio Faemę 54m i moje K6 64mm. Zobaczymy jaka będzie różnica - w obu młynkach nówki żarna. Powiedzmy że czas mielenia pomijamy, bardziej mnie interesować będzie smak.
Jak już będę miał oba młynki na blacie zapraszam do siebie na obiektywne testy. Można z własnym młynkiem podjechać i ekspresem - zrobimy coffee party :D

LMWDP #469

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Kwiecień 2014, 21:18:55 »
 :ok: dobra idea.

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Kwiecień 2014, 22:51:41 »
Popieram Doktorka. Młynek to podstawa, wolałbym młynek za 4000 i ekspres za 2000 niż na odwrót.

Na Twoim miejscu szukałbym fajnego młyna w używce - czasami się trafi okazja rewelacyjna. Później dokup ekspres i będziesz zadowolony.
Jeśli chodzi o sprzęt nowy to pojawił się ostatnio EUREKA ZENITH 65 E - fajny młyn z możliwościa ustawienia ile chcemy zmielić.
lub jak Ci się trafi używka to jakiś Mazzer Major? Compak k10 wbc? (rozmarzyłem się).

Co do ekspresu to sam mam Bezzerę bz07 z pidem i jest zadowolony. Wystarcza do wszystkiego, szybko się nagrzewa, spienia rewelacyjnie (mam dwie dziurki :D). Ogólnie nie ma potrzebny zmiany chyba, że chcesz podpiąć się pod wodę bierzącą i odpływ. Wtedy to jest na co wymieniac :)

Jeśli chodzi o dźwignię to nie mam opinii, chętnie kiedyś zasmakuję takiego espresso.

Pozdrawiam :)

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Kwiecień 2014, 23:53:48 »
Młynek to podstawa, wolałbym młynek za 4000 i ekspres za 2000 niż na odwrót.

Owszem, młyn to podstawa, ale bez przesady. Samym młynem świata nie zawojujesz.
Nie wiem co złego w młynach za 2 tyś brutto (po upuście)?
Tuż pod tym wątkiem jest 4 strony "Zestaw za 6 tys" - tam są dokładnie takie rozważania i jest końcowy werdykt, a budżet podniesiono do kwoty ok. 6500 (a należy pamiętać o dodatkowych zabawkach, które też kosztują parę stów - bo wątpię, aby ktoś wydając 6-7 tyś odbijał kolbę o kant śmietnika).

ps. przy okazji, sam nie masz ekspresu za 2 tysie  ;) a wymieniony zestaw kosztuje 8 tyś, do tego młyn ma 60 cm wysokości (nie każdy ma tyle miejsca).

Krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Kwiecień 2014, 01:14:23 »
Czytałem tamten temat a tutaj głównie chciałem się skupić na tym czy różnica jest wyczuwalna ale już się umówiłem na osobiste testowanie, więc jak wrócę to się podzielę tym czy jestem zwykłym śmiertelnikiem czy jednak może poczuję różnicę pomiędzy espresso z młynka za 3k i 1k i ekspresu za 3k i 6k :)

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Kwiecień 2014, 10:51:56 »
Żeby było obiektywnie prponowałbym testy na ślepo. Potem powiesz ktora kawa była najlepsza i dowiesz sie jaka była konfiguracja.

Oby sie na 9 tyś. nie skonczylo ;-)
LMWDP #469

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Kwiecień 2014, 12:55:56 »
Oby sie na 9 tyś. nie skonczylo
He, he. Ja także od 4 k zaczynałem...

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Kwiecień 2014, 13:18:49 »
czy jednak może poczuję różnicę pomiędzy espresso z młynka za 3k i 1k i ekspresu za 3k i 6k

Jeżeli lubisz kawę, to poczujesz :). A czy warto za to znacznie więcej zapłacić, to już inna sprawa.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi